aixmes.com

Ποιος δηλητηριάζει την κοινή γνώμη; Εκτύπωση E-mail
18.01.10

Τώρα που η δολοφονία του Άντη βαίνει προς διαλεύκανση και η Αστυνομία κάνει (καλά) τη δουλειά της, -τώρα, και όχι τη Δευτέρα ή την Τρίτη-, μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το έγκλημα είχε πολιτικά κίνητρα. Τώρα μπορούμε να πούμε και να γράψουμε ότι αυτό το σενάριο είναι ένα “πολύ απομακρυσμένο ενδεχόμενο”. Σενάριο που θα αποκλειστεί εντελώς όταν υπάρξει πλήρης εξιχνίαση του εγκλήματος. Από την ώρα όμως που δολοφονείται εν ψυχρώ ένας εκδότης, του εκτοπίσματος και της ιστορίας της οικογένειας Χατζηκωστή, “τα πολιτικά κίνητρα” είναι “ένα από τα ενδεχόμενα”. Γιατί εκ της θέσεως του, ο Άντης Χατζηκωστής ήταν και πολιτικό πρόσωπο, με την έννοια της εμπλοκής του στα κοινά και της δύναμης που είχε για επηρεασμό της κοινήςγνώμης. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς “παρανοϊκός” για να σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία του. Ούτε, φυσικά, κτίζεις σενάρια και αναλύσεις, υποθέτοντας ότι τα κίνητρα είναι μόνο πολιτικά. Δεν το αποκλείεις όμως εξ υπαρχής.
Ακόμα και τώρα, που σχεδόν επιβεβαιώνεται ότι τα κίνητρα της δολοφονίας του Άντη δεν ήταν πολιτικά, η απώλεια του εξακολουθεί να είναι πολιτική. Είναι μια πολιτική απώλεια με πολλές αναγνώσεις.
Όπως πολιτική (και μάλιστα πολύ σοβαρή) ήταν η δημόσια καταγγελία που έκανε ο αρχηγός του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού πριν ένα μήνα ότι, «ενθαρρύνεται η φυσική εξόντωση του Προέδρου. Βλέπετε, αυτός είναι ο μόνος τρόπος, που γνωρίζουν για να απαντούν σε επιχειρήματα». Αυτά έλεγε ο κ. Κυπριανού τον περασμένο Δεκέμβρη στη Βουλή. Τότε φυσικά, ο αρχηγός του ΑΚΕΛ δεν θεωρούσε ότι «μόνο παρανοϊκοί, υποκινούμενοι από πολιτικά κίνητρα θα έκαναν μια τέτοια δολοφονία», όπως μας είπε χθες, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και δηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για τη δολοφονία του Άντη.
Ούτε φυσικά πριν ένα μήνα ο κ. Κυπριανού «δηλητηρίαζε την κοινή γνώμη» με τις καταγγελίες του στη Βουλή, σε αντίθεση με όσους έγραψαν ή είπαν ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία του Άντη. Βέβαια, δεν πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις για να τις συγκρίνουμε και να εξάγουμε συμπεράσματα.
Στη μια περίπτωση έχουμε μια δολοφονία που συγκλόνισε την κοινωνία. Έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα, που ήλθε ένα μήνα μετά την πρωτοφανή και ανεξιχνίαστη ακόμα κλοπή της σορού ενός τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε να κάνουμε με μια δολοφονία που προστέθηκε σε μια πρωτοφανή σειρά έξαρσης βίαιων εγκλημάτων.
Έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα που καταρράκωσε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και υποχρέωσε τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας να δηλώνει δημόσια ότι: «Έχουμε κατεβεί στο τελευταίο σκαλοπάτι σ’ αυτό τον τόπο. Ο κάθε πολίτης πρέπει να ανησυχεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι πλέον αυτή η κατάσταση». Αυτή, εν ολίγοις, είναι η πρώτη περίπτωση.
Στην άλλη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια αόριστη και παντελώς ατεκμηρίωτη καταγγελία που στηρίχθηκε σε «μπλογκ στο ίντερνετ, δήθεν σατιρικές εφημερίδες και σε άλλους». Έχουμε να κάνουμε με μια καταγγελία που ακολούθησε ένα αόριστο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «εφημερίδας της κυβέρνησης» για δήθεν ακραίες ομάδες που ετοιμάζουν σχέδιο αποσταθεροποίησης! Έχουμε να κάνουμε με μια καταγγελία που περισσότερο μοιάζει με τείχος απέναντι στον κριτικό λόγο για τα λάθη και τις παραλείψεις (και) «αυτής της κυβέρνησης», παρά με μια καταγγελία που κρίνεται ως βάσιμη. Αλλά, «βλέπετε αυτός είναι ο μόνος τρόπος, που γνωρίζουν για να απαντούν σε επιχειρήματα».


Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε


 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
κου πε πε
 

Scripta Manent

Έχουμε την τάση να λησμονούμε ότι τα βιβλία, εξαιρετικά ευάλωτα, μπορεί να αφανιστούν ή να καταστραφούν. Διαθέτουν την ιστορία τους, όπως κάθε ανθρώπινο προϊόν. T. Στάινερ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday373
mod_vvisit_counterYesterday579
mod_vvisit_counterThis week1774

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack