aixmes.com

Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη νερού Εκτύπωση E-mail
28.03.08

Της Ιωάννας Παναγιώτου*  

 

Παρόλο που το 1981 τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, με αφορμή την Πρώτη Δεκαετία του Νερού, είχαν υπολογίσει ότι θα χρειαστούν 15 χρόνια για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στο νερό, 27 χρόνια αργότερα, και ενώ διανύουμε την Δεύτερη Δεκαετία του Νερού (2005 - 2015), ο ένας στους πέντε ανθρώπους του πλανήτη, δηλαδή 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες, το ποσοστό αυτό μετατρέπεται σε 1 στους 2, αφού το 50% του πληθυσμού εκτίθεται σε μολυσμένες πηγές νερού με επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κοινοτήτων και ολόκληρων κρατών. Δεν λείπουν και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις ότι στο μέλλον θα έχουμε και πολεμικές συγκρούσεις για το νερό σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας και ερημοποίησης, ενώ προβλέπονται και μετακινήσεις πληθυσμών που θα μεταναστεύσουν από άνυδρες περιοχές.

Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη μετά την παράθεση στοιχείων από την UNICEF, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ενώ "1.500.000 παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη νερού, στις βιομηχανικές χώρες το σπαταλάμε. Ενώ στις βιομηχανικές χώρες η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι πρακτικά 100%, στις αναπτυσσόμενες χώρες πέφτει στο 80% (ο ένας στους 5 κατοίκους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό) και στην Αφρική φθάνει μόλις στο 55% (σχεδόν ο ένας στους 2 κατοίκους στερείται το καθαρό πόσιμο νερό). Η αύξηση του πληθυσμού, οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για νερό, ενώ φυσικές ή και ανθρωπογενείς καταστροφές μολύνουν τα αποθέματα νερού και καταστρέφουν εγκαταστάσεις υδροδότησης. Μεγάλη ζήτηση για νερό δημιουργούν οι ανθρώπινες αναπτυξιακές δραστηριότητες (βιομηχανία, γεωργία, τουρισμός). Επίσης οι κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιδεινώνουν το πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές είτε με τους τυφώνες και τις πλημμύρες είτε με την λειψυδρία.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο πρόβλημα έλλειψης νερού και απαιτούνται άμεσες πολιτικές αποφάσεις και βραχυπρόθεσμος αλλά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός βιώσιμης διαχείρισης του πολύτιμου αυτού φυσικού αγαθού. Δεν επιτρέπεται να πετάμε το επεξεργασμένο νερό των λυμάτων στη θάλασσα, να χάνετε στους σωλήνες το 40% του πόσιμου νερού, να μην καλύπτεται όλο το νησί με συστήματα επεξεργασίας των λυμάτων, να σπαταλάτε το νερό σε ακατάλληλες γεωργικές επιλογές , στα γήπεδα γκολφ , στις ιδιωτικές πισίνες ενώ είμαστε νησί και από την άλλη να τρέχουμε να εισάγουμε νερό από γειτονικές χώρες ή να δημιουργήσουμε στο άψε σβήσε αφαλατώσεις . Επανερχόμαστε επίσης και στο ζήτημα της προγραμματικής θέσης για δημιουργία Ενιαίου Φορέα και αναμένουμε την υλοποίηση της.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

*Η Ιωάννα Παναγιώτου είναι Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Θεότυφλη

 

Scripta Manent

Ζω για τότε που δεν θα υπάρχω. Ελύτης
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday187
mod_vvisit_counterYesterday386
mod_vvisit_counterThis week1974

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack