aixmes.com

Το ξάφνιασμα του Πάντζη Εκτύπωση E-mail
14.04.08

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά παρουσίασε πριν μερικές μέρες η ΑΤΗΚ, στο πλαίσιο της προσφοράς της για τον πολιτισμό. Το road movie του Κύπριου σκηνοθέτη Αντρέα Πάντζη "Ο Σεφέρης στη Χώρα της έκλειψης"...

Έγραφε πριν μερικές μέρες η φίλη "ΡΟΠή" στις παραπολιτικές στήλες του "Πολίτη" σε σχέση με το road movie του κ. Πάντζη.

"Δεν είμαι συνηθισμένος να μου κάνουν σε αυτό το χώρο, τον κυπριακό, κομπλιμέντα ή να λεν ποιος είμαι κλπ.. Πραγματικά, ήταν ξάφνιασμα για μένα". Ο Ανδρέας Πάντζης δέχτηκε -επιτέλους- τα εύσημα Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ για το ντοκιμαντέρ του "Ο Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης", στην πρώτη του προβολή στην Κύπρο στις 9 Απριλίου. Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του τόπου, δίνει, ακόμη, αγώνες για να κάνει τις ταινίες του, χωρίς αναγνώριση. Το ντοκιμαντέρ του Πάντζη, το δεύτερο μιας διλογίας για τις 288 φωτογραφίες που "τράβηξε" ο Γιώργος Σεφέρης στον τόπο μας, ακολουθεί τα βήματα του ποιητή στην κατεχόμενη Κύπρο, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα. Και ενώ ξεκίνησε σαν ένα ντοκιμαντέρ για το Σεφέρη, κατέληξε εν τέλει να είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Κύπρο. Παρεμπιπτόντως, στις 5 Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης, η ταινία θα προβληθεί ταυτόχρονα σε Παρίσι, Λυών, Βρυξέλλες και Στρασβούργο, σε μια εκδήλωση η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά από το Euronews. Ο χρηματοδοτημένος από την ΕΡΤ πρώτα και το ΡΙΚ μετέπειτα "Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης" θα αντιπροσωπεύει στην εκδήλωση την Ελλάδα"...

Όντως πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά. Κι από πλευράς έρευνας, αλλά κι από πλευράς σκηνοθεσίας. Το μόνο που με "χάλασε" η συνεχής παρουσία του σκηνοθέτη κι αφηγητή στο πλάνο. Θα προτιμούσα λιγότερη συμμετοχή του και έναν άλλο αφηγητή. Παρότι οι σκηνοθέτες συνηθίζουν, όπως έχω πληροφορηυεί, όταν γυρίζουν ντοκιμαντέρ να το κάνουν αυτό. Επίσης, η ταινία θα μπορούσε να είναι μικρότερης διάρκειας. Κάποια πράγματα μπορούσαν να κοπούν. Όπως για παράδειγμα το γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν πάνε στα κατεχόμενα. Γιατί σε κάποια στιγμή ξεχάσαμε ποιο ήταν το θέμα της ταινίας.

Μοίρα

 

Comments  

 
0 #2 μ.μ 2008-04-21 21:19
Νομίζω πως όπως οποιαδήποτε άλλη εργασία, έτσι και ένα ντοκιμαντέρ μπορεί να ξεκινήσει με άλλους στόχους και να οδηγηθεί αλλού. Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω είτε τον σκηνοθέτη είτε τη δουλειά του, θεωρώ ότι είναι αν μη τι άλλο εκτιμητέα η τεράστια έρευνα που έκανε ο ίδιος σε συνεργασία με το Σάββα Παύλου για το ντοκιμαντέρ. Κι αυτό τον κόπο οι ίδιοι προτίμησαν να τον παραμερίσουν χάρη στο συγκλονισμό τους μπροστά σε όσα έζησε ο Σεφέρης ΤΟΤΕ και σε όσα βίωναν οι ίδιοι, στους ίδιους ακριβώς τόπους, ΤΩΡΑ.
Συμφωνώ όμως απόλυτα μαζί σας σχετικά με το απαίσιο στήσιμο του Σάββα Παύλου μπροστά από τα βαρέλια του οδοφράγματος να μας εξιστορεί γιατί δεν πάει στα κατεχόμενα.
Quote
 
 
0 #1 Αντιγόνη Σοφοκλ? 2008-04-21 14:02
Συμφωνώ με τα σχόλια για τη διάρκεια της ταινίας, τη συνεχή παρουσία του σκηνοθέτη- και τη φωνή του, την ανάλυση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Όσο και αν είθισται, ο κ. Πάντζης ξεπέρασε τα όρια, το έπαιξε Αττέμπορο ή Κουστώ ένα πράγμα. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που ο ίδιος ο σκηνοθέτης είπε:
"Και ενώ ξεκίνησε σαν ένα ντοκιμαντέρ για το Σεφέρη, κατέληξε εν τέλει να είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Κύπρο".
Αυτό είναι το κύριο σημείο που χαρακτηρίζει την ταινία. Χάθηκε ο ποιητής. Άκουσα ελάχιστα τη φωνή του ιδίου, ενώ θα ήθελα να τον ακούω να απαγγέλλει τα ποιήματά του. Ο Σεφέρης, εκτός από τα ποιήματά του με έμπνευση την Κύπρο, έχει μιλήσει και έχει γράψει πολλά για την Κύπρο και τις εμπειρίες του από τις επισκέψεις του στο νησί.
Τίποτε από όλα αυτά. Δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσω την πορεία του, την ποίησή του στο νησί.
Αντ' αυτού, είδα τις δυσκολίες κινηματογράφηση ς λόγω του καθεστώτος. Μα αυτό δεν είναι, δεν ήταν, αυτονόητο και κατανοητό; Το συνεργείο δεν πήγε στον Ακάμα για κινηματογράφηση ...
Το πλάνο της χορωδίας με φόντο τον Πενταδάκτυλο, δεν περιοποιεί τιμή ούτε για ερασιτέχνη μαθητή του Λυκείου...
Το ίδιο και τα γυρίσματα στο Λήδρα Πάλας, όπου διανυκτέρευσε ο ποιητής. Ανούσια, κακά, αχρείαστα.
Τελικά η ταινία ήταν όντως ένα ντοκιμαντέρ για το πώς κατέστρεψαν οι Τούρκοι τις εκκλησίες μας. Ως τέτοιο, θα το έκρινα διαφορετικά.
Αν ήξερε το αποτέλεσμα το Αρχιεπίσκοπος, δεν θα χρειαζόταν άλλους χορηγούς ο κ. Πάντζης.
Ο Σεφέρης πάντως, σχεδόν πουθενά.
Μόνο εκει, στον Άγιο Ιλαρίωνα, κάτι πήγε να θυμίσει το λόγο για τον οποίο ξεκίνησε να γυρίζεται η ταινία.
Επαναλαμβάνω, μόνο ως προπαγάνδα του Αρχιεπίσκοπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Το έχει άραγε δει; Τώρα μάλιστα (αυτό θα πει timing) που θέλει να μηνύσει την Τουρκία για την καταστροφή εκκλησιών μας στα κατεχόμενα, θα του έρθει λουκούμι!(Όχι ότι δεν έχουν εγκαταλειφθεί και καταστραφεί πολλά μνημεία ιστορικά, αλλά αυτό είναι διαφορετικό θέμα).
Ο Σεφέρης όμως πού κολλά;
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Κικη ρι κου
 

Scripta Manent

Μη με γυρέψεις αλλού/ μονάχα εδώ να με γυρέψεις/ μόνο σε μένα. Τ. Πατρίκιος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday121
mod_vvisit_counterYesterday276
mod_vvisit_counterThis week2328

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack