aixmes.com

Λαμπρατζιά: Ώρα Μηδεν! Εκτύπωση E-mail
23.04.08

Απαγόρευση της λαμπρατζιάς: Ναι ή Όχι;

..η δική σας άποψη;


Tα πρόσφατα γεγονότα με τι «μαρτυρική» θυσία ενός νεαρού ανήλικα στον αγώνα για την μεγαλύτερη λαμπρατζιά συγκλόνησαν το Παγκύπριο.

Αμέσως τέθηκε από πολλούς θέμα κατάργησης αυτού του μοναδικού εθίμου. Αυτή κατά την γνώμη μου είναι μια εντελώς λάθος και αυθαίρετη εισήγηση μερικών που αν και καλοπροαίρετη είναι δηλητηριασμένη από τεράστια υποκρισία.


Το (πολύ)αγαπημένο μας έθιμο βρίσκεται προ τον πυλών της εξαφάνισης του, και εγώ ρωτάω, γιατί; ...τι σας έφταιξε ένα από τα λιγοστά έθιμα που έχουν σωθεί από τα δόντια τις παγκοσμιοποίησης; Είναι αλήθεια η νέα μάστιγα του 21ου αιώνα;

Μετά από αρκετή περισυλλογή και στοχασμό μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα ενός μικρού παιδιού που με μάτια ορθάνοιχτα χάραξε στο μυαλό του το τι βίωσε την πρώτη φορά που είδε αυτό το πατροπαράδοτο έθιμο.

Θυμήθηκα το δέος που ένιωσα όταν είδα για πρώτη φορά τις φλόγες. Αχχ εκείνες οι φλόγες... Ένιωθα την καυτή τους αύρα πέρα από το κασκόλ μου, φλόγες ίσαμε με το καμπαναριό της εκκλησίας! Μια πραγματικά μαγευτική εμπειρία για ένα μικρό παιδί να βλέπει στάχτες τον μεγαλύτερο «κακό» όλων των εποχών. Όμως, όταν επιτέλους συνήλθα από την πονηρή έκσταση της φωτιάς ένιωσα, πρέπει να παραδεχτώ, ολίγο τις άσχημα για τον κακομοίρη που πυρπολήσαμε (όντας ακόμη αφελής σαν παιδί) αλλά η μητέρα μου με διαβεβαίωσε πως έτσι κάνουν οι καλοί χριστιανοί, εκδικούνται! Το τελευταίο, αν και απίστευτο στην αρχή, άρχισε να κάνει κάποια παράξενη λογική στο μικρό τότε μυαλουδάκι μου, και μέχρι να φτάσουμε σπίτι ένιωθα χαρούμενος που έβαλα και εγώ το χεράκι μου σε αυτή την καλή χριστιανική πράξη. Που να καταλάβω όμως τότε πως κάθε άλλο παρά εκδίκηση ήταν. Ο Ιουδάκος ένιωθε τύψειs και εμείς απλά.. "βοηθήσαμε"!

Το ότι διαμόρφωσα μια τόσο έντονη αίσθηση εκδίκησης από τέτοια νεαρή ηλικία, ανάμεσα σε τόσα άλλα κακός έχοντα, δεν έχω παρά να κατηγορήσω την κοινωνία.


Και όταν λέω κοινωνία εννοώ εσάς. Σας κατηγορώ για την αλαζονεία σας και την υποκρισία σας! Μεγάλωσα σε σχόλια που με ανάγκαζαν να μπω σε καλούπια, να φοράω στολή και να προσποιούμαι πως είμαστε όλοι ίσοι ενώ ο υπόλοιπος κόσμος μετά τις 13:35 μου έκρυβε μια άλλη πικρή, κρυφή αλήθεια. Υποκρισία γιατί ενώ με βάζεις σε ένα κουτί για να με προστατεύσεις παράλληλα μου ανοίγεις και τρύπες, όχι για να αναπνέω, αλλά για να πνιγώ από την βροχή. Μια εκπαίδευση που σου λέει-επιβάλλει τι νούμερο είσαι από τα είκοσι, όχι τι άνθρωπος είσαι από το σύνολο. Μια αστυνομία που σου λέει να μην μεθύσεις όταν βγεις έξω, αλλά το αλκοτέστ με μια μπίρα σου βάζει χειροπέδες, το ταξί αξίζει μια περιουσία, και τα
tram και τα λεωφορεία φαντάζουν σαν πράγματα παρμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Σας βαρέθηκα! Εσάς και τις εισηγήσεις σας!

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι στην ζωή μου που δεν θα μου προκαλέσει ζημιά ή ακόμα και θάνατο, από τα
earphones του ipod μου στο G3 που χρεώθηκα στο στρατό, ή ακόμη και τα σουβλάκια που τρώω κάθε Πέμπτη. Το θέμα είναι η ωρολογιακή βόμβα να μην είναι ο εαυτός μου, διότι η κροτίδα δεν φυτρώνει μόνη της μαγικά κάθε Πάσχα στα χέρια μου, όπως ούτε και το τσιγάρο, ούτε και το ουίσκι.


Είμαστε ελεύθερες οντότητες και οι επιλογές μας είναι αυτές που μας καθορίζουν. Με το να μας στερήσουν επιλογές μας στερούν και την οντότητα μας. Αφήστε μας να ζούμε και να καταστραφούμε, είναι στο χέρι μας. Αλλά πρώτα ας μας εφοδιάσουν οι αρμόδιοι με τις κατάλληλες βάσης για να μην πέσουμε σαν χάρτινος πύργος στο πρώτο αεράκι. Ναι, σε εσένα μιλάω.

Βλέπεις, όταν υπάρχει τέτοια ανιδιοτέλεια μεταξύ μας όπου θα σπαταλήσουμε και ολόκληρο μήνα “βοηθώντας” τον Ιούδα, όπου μερικοί χάνουν ακόμα και τι ζωή τους, κάπου υπάρχει πρόβλημα. Αναρωτιέσαι: αλήθεια, τι πάει τόσο στραβά στη κοινωνία σας; Τι είναι αυτό που μας νοθεύει τόσο; Είμαστε η υπερήφανη γενιά του ντόπινγκ, της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, της Ελίτας, τις απέχθειας, τις μιζέριας, τις πόζας, τις διάκρισης, του
Starbucks! Η υπερήφανη υποκουλτούρα σε όλο τις το μεγαλείο.

Η άσφαλτος σκοτώνει εκατοντάδες κάθε χρόνο, το ίδιο και τα ναρκωτικά, και το αλκοόλ. Από την άλλη το τσιγάρο και η ανθυγιεινή διατροφή χιλιάδες. Το Πάσχα καμιά δεκαριά τραυματίες, το ίδιο και όσοι δουλεύουν σε χωράφια και οικοδομές, ίσως και παραπάνω.

Η παιδεία;

Εσεις;


Σπύρος Τσακ

 

 

Comments  

 
0 #14 x. 2008-04-29 15:15
Γράφεις για τις λαμπρατζιές: "... Να καταργηθεί; Προσωπικά θεωρώ πως πρέπει. Το ίδιο μάλλον θα πρέπει να γίνει και για τις λαμπρατζιές, όχι γιατί είναι επικίνδυνες σαν έθιμο, αλλά γιατί δεν έχουμε την ικανότητα να τις κρατάμε σε αυτό το επίπεδο....".
Ωραία σκέψη. :!: Αλλά αφού θα καταργήσουμε που θα καταργήσουμε ένα έθιμο που χρονολογείται αιώνες, ευκαιρίας δοθείσης δεν καταργούμε και τίποτα άλλο; Για να μην επανερχόμαστε;
Απλά, "εκσυχρονιστικά" και ισοπεδωτικά.

ΥΓ: Μήπως όμως το ζητούμενο δεν είναι η κατάργηση (άρα απαγόρευση), αλλά το μέτρο;
ΥΓ2: Για περισσότερα (ερεθίσματα) σας παραπέμπω στο άρθρο του Π. Παπαπολυβίου στο σαββατιάτικο φιλελεύθερο: www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=474&id=550869
Quote
 
 
0 #13 Demian 2008-04-28 22:08
Παραθέρω αυτούσιο τον επίλογο του xanadu

"...Για τέλος, απλά θα θελα
να πω πως παιδεία είναι αρχή του παντός, τα θεμέλια όχι μονο τις παρακμάζουσας
κοινωνίας μας αλλα και του ενδοξου μας
πολιτισμού...

ο νοόν νοήτο..."

Κλασσικό παράδειγμα αοριστολογίας.
Εξακολουθώ ανίδεος.
Ναι, δεν αντιλέγω...
ο νοών νοείτο.

Ανίδεα

Demian

Υ.Γ.1 μ.μ. ούτε αυτό αφορά εσένα :evil:
Υ.Γ.2 Συμφωνώ με το πνεύμα του χ.
Quote
 
 
0 #12 Spyros Tsak 2008-04-28 04:10
έκθεση ιδεών δεν έχω ώρα να κάνω αλλα η αγνοια σου προς τις "μεγάλες" ιδέες είναι πραγματικά κάτι το τραγικό, λυπάμαι. Λυπάμαι ειλικρινά..

Επίσης απολογούμαι που οι απαντήσεις μου δεν περιέχουν την δομή που θα έπρεπε να χαν. Λυπάμαι και γι αυτό. Ειδικά επειδή είναι το μονο που πρόσεξες. Λυπάμαι ειλικρινά..

Για τέλος, απλά θα θελα να πω πως παιδεία είναι αρχή του παντός, τα θεμέλια όχι μονο τις παρακμάζουσας κοινωνίας μας αλλα και του ενδοξου μας πολιτισμού.

ο νοόν νοήτο.
Quote
 
 
0 #11 Demian 2008-04-26 14:52
μ.μ.

Όταν είναι προφανές σε ποιον αναφέρομαι, θεωρώ πλεονασμό να το σημειώσω.

Βέβαια κανόνας παραμένει η παρερμηνεία.
Διασκεδαστική διαπίστωση πάντα καθώς και τρέφουσα την φιλοπαιγμονούσα διάθεση... :evil:

Δεν είχα απευθυνθεί σε σένα αλλά στον xanadu.

Προφανές ήταν λόγω της επίμονης αναφοράς του σε "παιδεία" δίχως να έχει ορίσει αυτή, εκτός κι αν θεωρεί ότι είναι τι το αυτονόητο.
Προφανές ήταν και λόγω του παιγνιδιού των λέξεων σε απάντηση της προσέγγισης του αναφορικά με την ορθή γραφή.

Τώρα επειδή δεν είμαι μεγαλόκαρδος θα διερωτηθώ εγώ για το ποιος κατέχεται ή όχι από εμμονή; :evil:

Αυτό ως ισοδύναμη ανταπόδοση. Το διαβολικό χαμόγελο ως σημειολική ένδειξη της έμφασης.

Τέλος, βρίσκω ενδιαφέρουσα την προσέγγιση του για το τι είναι παιδεία ενδεικτική της ευαισθησίας και της ιδιοσυστασίας Σου.

Απαίδευτα

Demian

Υ.Γ. Στις εκθέσεις ιδεών ποτέ δεν υπήρξα καλός. Αγνοούσα άλλωστε ανέκαθεν τι είναι οι ιδέες. Γι' αυτό προτιμώ να τις εκθέτουν άλλοι.
Quote
 
 
0 #10 μ.μ 2008-04-26 12:28
@ Demian: Μια επισήμανση. Όταν οι ομιλητές είναι πολλοί, ξεκαθαρίζουμε σε ποιον απευθυνόμαστε. Επειδή ξέρω την εμμονή σου, αντιλαμβάνομαι ότι σε μένα αναφέρεσαι. Την τέχνη της γραφής εκθέσεων αγαπητέ δεν θα σου την στερήσω.
Εν συντομία, η παιδεία είναι μια περίπλοκη έννοια, με πολλές παραμέτρους. Μια από αυτές είναι η γλώσσα. Φυσικά έχει σημασία το ότι η παιδεία γράφεται έτσι κι όχι αλλιώς. Άλλο το κήτος και άλλο το κύτος. Άλλο η κράση και άλλο το κρασί. Είμαι σίγουρη πως αντιλαμβάνεσαι τη σημαντικότητα της γλώσσας και των λέξεων.
Ξέρεις επίσης πως πρόκειται για έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Αν γράφεις όπως σού έρχεται, σημαίνει ότι αγνοείς/αδιαφορείς/περιφρονείς όσους θα διαβάσουν τα γραπτά σου.
Τέλος, παιδεία μπορεί να είναι το να βοηθήσεις μια γιαγιά να περάσει το δρόμο, μέχρι το να μην πετάς σκουπίδια από το αυτοκίνητο, μέχρι το να αναλύεις τις θεωρίες του Τσόμσκι, μέχρι το να αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντική είναι η ματιά ενός 80χρονου προς το βορρά, μέχρι το να ξέρεις πώς πήγαν οι άνθρωποι στο φεγγάρι, μέχρι το να συνειδητοποιείς πως ο σκουπιδιάρης είναι στις μέρες μας ένα από τα σημαντικότερα και το πλέον αναγκαίο επάγγελμα στον κόσμο.
Σε μικρές και μεγάλες κλίμακες, η παιδεία είναι εν τέλει ο σεβασμός σε ανθρώπους, πράγματα, ιδέες, αισθήματα και ότι άλλο περικλείεται στην έννοια του κοινωνείν.
Quote
 
 
0 #9 Demian 2008-04-26 10:11
Επειδή το βασανίζεις...

Η έννοια "παιδεία" κατά το περιεχόμενο
αλλά και κατά την αντίληψη σου (sic)πως ορίζεται;

Πιο απλά, τι είναι παιδεία; (όχι τι δεν είναι παιδεία...)

Απαίδευτα

Demian

Υ.Γ. 1. Άραγε έχει σημασία αν η παιδεία γράφεται "παιδεία" ή "πεδία" ή "παιδοία" ή "παηδία;

Υ.Γ.2 Πρόλογος-κύριο θέμα-επίλογος.

Υ.Γ.3. Το προηγούμενο είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για την έκθεση ιδεών που περιμένω να γράψεις!
Quote
 
 
0 #8 Spyros Tsak 2008-04-26 05:19
Το ότι είμαι ολίγο τις ανορθόγραφος το γνωρίζω, αλλα η παιδεία προς θεού δεν στηρίζεται στην ορθογραφία. Ίσως αυτή να είναι και η λανθασμένη αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι για την παιδεία, ότι ακριβώς πρόκειται για ιστορικές χρονολογίες και ορθογραφίες.

Όλα είναι θέμα αντίληψης στο τέλος τις ημέρας. Η βαρβαρότητα τις λαμπρατζιάς, σαν ιδέα, είναι πασιφανές αλλα ίσως η κατάργηση της να μην είναι και η πιο ιδανική λύση. Αν καταργούμε οτιδήποτε βρίσκουμε λάθος τότε θα εισηγούμουν την κατάργηση και του εαυτού μας.

Όσο για την κοινωνία? Ελευθερια απόψεων και αντιλήψεων απολαμβάνει κανεις μονο πίσω από οθόνες και απρόσωπες τυπωμένες λέξεις. Οι κατά το πλείστον συμπατριώτες μας έχουν πολλά να χάσουν για να εκφραστούν ελευθερα. Υπάρχει ο φόβος τις κατάκρισης και του να μην σου φορέσουν "ταπελα": "άθεος", "κουμμουνιστής", "φασίστας", "πούστης". Υπάρχει βεβαίος και το άλλο άκρο, να εκφράζεται τόσο ελεύθερα που να έχει γραμμένο στα αρχίδια του τον άλλο που έχει αντίθετη άποψη, να τον βρίζει και να μην του δείχνει ούτε ίχνος σεβασμού. Αυτό κι αν ειναι παράδειγμα αμόρφωτης κοινωνίας.

Ναι φιλε μου, ζούμε σε μια κοινωνία που μας πουλάει το όπιο τις ελευθερίας. Κάθε πράξη έχει και συνέπεια, το ίδιο και οι απόψεις κι οι αντιλήψεις και οι ιδεολογίες. Επειδή ελευθερια δεν είναι να εκφράζεσαι πίσω από κλειστές πόρτες και ούτε να καταπατάς την αξιοπρέπεια του αλλου όταν έχει αντίθετη άποψη από σένα.

Αν άτομα σαν εγώ κι εσύ για παράδειγμα δεν έχουμε τέτοιους γελοίους περιορισμούς είμαστε απλά οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η ελευθερια ανήκει σε αυτόν που θα πεθάνει για αυτήν.

Η κοινωνία έχει αποτύχει, ο καπιταλσμος έχει νικήσει. Η παιδεία βγάζει παιδιά που θα προτιμούσαν να ήταν βόθρατζιες αν τα λεφτά ήταν καλά (χωρίς βέβαιος να θέλω να προσβάλω τους αγαπητούς βόθρατζιες)! Ναι, ναι στην ουτοπία τις ελευθερίας και να στην ελεύθερη έμμεση χειραγώγηση του όχλου!

Τελοσπάντων, ευτυχώς που επιτέλους κάποιος απάντησε επί του θέματος.

ΣΤ
Quote
 
 
0 #7 μ.μ 2008-04-25 22:50
@ Σ.Τ.: δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να μιλούμε για έλλειψη παιδείας και να κατηγορούμε την κοινωνία γι' αυτό, τη στιγμή που γράφουμε το θηλυκό άρθρο "τη-ν" και "της" με "ι".
@ χ. Πολύ επιθετικό/η σας βρίσκω. Ηρεμήστε. Συζήτηση από διαδικτύου κάνουμε, δεν ρίχνουμε μπουνιές, ούτε κανέναν θα ρίξουμε στη... λαμπρατζιά. Τουλάχιστον όχι ακόμη!

Επί του θέματος. Η Λαμπρατζιά είναι ένα έθιμο κατ' ουσίαν βάρβαρο. Τόσο για το ιδεολογικό του υπόβαθρο, όσο και πρακτικά. Εντούτοις, δεν παύει από το να είναι ένα έθιμο από το οποίο όλοι έχουμε πολλές αναμνήσεις.
Από την άλλη, έθιμο είναι και το κυνήγι με τους ταύρους στην Ισπανία, για το οποίο όχι μόνο οι κάτοικοι της χώρας αλλά και ξένοι φτάνουν εκεί μια φορά το χρόνο για να το «απολαύσουν». Έθιμο επίσης βάρβαρο, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα καημένα τα ζώα. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η εικόνα των ταύρων που τρέχουν στα στενά ισπανικά δρομάκια και των ανθρώπων που τους κατατρέχουν με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή δεν είναι χαρακτηριστική της χώρας. Να καταργηθεί;
Προσωπικά θεωρώ πως πρέπει. Το ίδιο μάλλον θα πρέπει να γίνει και για τις λαμπρατζιές, όχι γιατί είναι επικίνδυνες σαν έθιμο, αλλά γιατί δεν έχουμε την ικανότητα να τις κρατάμε σε αυτό το επίπεδο.
Τώρα, αν φταίει η κοινωνία ή όχι, μάλλον φταίει. Όπως για όλα. Από την άλλη, είναι η ίδια αυτή κοινωνία που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε ελεύθερα. Και να την βρίζουμε κι από πάνω.
Quote
 
 
0 #6 Spyros Tsak 2008-04-24 15:28
Η ειρωνεία είναι ότι κανείς από τους δυο σας δεν απάντησε επί του θέματος. Η έλλειψη παιδείας δεν μπορεί να χρησιμοποιήτε σαν έμμεση δικαιολογία για την χειραγώγηση του όχλου.

Δεν είμαι απολυτος, εχω απόψεις και αυτες δεν εχω την αναγκη να σας τις επιβαλω.

απολογουμε για την ανασατωση.
Quote
 
 
0 #5 χ. 2008-04-24 10:55
Προσπερνώ τους χαρακτηρισμούς σου, που ρίχνεις σαν "πετρούλες". Προσπερνώ την ισοπεδωτική σου αντίληψη για τα κοσμικά. Προσπερνώ την κακόγουστη ειρώνεια περί "ανάρρωσης". (Δείγμα παιδείας; Δεν ξέρω...)
Κρατώ την -κατά καζαντζίδη- προσπάθεια σου να γίνεις "κάτι που
πρέπει να ξεπεραστεί".
Καλό ταξίδι φίλε. Στην Άβυσσο.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

banania reb.

 

Scripta Manent

Μη με γυρέψεις αλλού/ μονάχα εδώ να με γυρέψεις/ μόνο σε μένα. Τ. Πατρίκιος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday112
mod_vvisit_counterYesterday276
mod_vvisit_counterThis week2319

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack