aixmes.com

«Όλοι είναι αθώοι…» και νομικές μπούρδες Εκτύπωση E-mail
06.05.08
Γιόζεφ Φριτσλ
Ο Γιόζεφ Φριτσλ.

«Προφανώς δεν είχε συναίσθηση των πράξεων που του αποδίδει η αστυνομία»: στο “ακαταλόγιστο” θα στηριχθεί η υπεράσπιση του αυστριακού πατέρα-βιαστή, του ανθρώπου που είχε φυλακίσει επί 24 χρόνια την κόρη. Αν ο Γιόζεφ Φριτσλ χαρακτηριστεί παράφρονας, τότε θα εγκλειστεί σε ψυχιατρείο, όχι στην φυλακή.

Μικρή σύνοψη, προτού προχωρήσουμε στο διά ταύτα: ο Φριτσλ είχε φυλακίσει επί 24 χρόνια τη θυγατέρα του σε ένα ανήλιαγο υπόγειο μπουντρούμι για να τη βιάζει κατ΄ εξακολούθηση, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μαζί της επτά παιδιά, ενώ είχε στήσει μια ολόκληρη ιστορία για να εξηγήσει την εξαφάνιση και να «υιοθετήσει» τρία από τα παιδιά-εγγόνια. Ο δικηγόρος του Φριτσλ είχε εκφράσει επίσης την ανησυχία του ότι ο πελάτης του δεν θα τύχει δίκαιης δίκης μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση του.

Προφανές ότι ο δικηγόρος προσπαθεί να κτίσει σε καμένη γη την υπερασπιστική γραμμή του πελάτη του. Αναζητώντας ελαφρυντικά και «ελαφρυντικά». Σε μια υπόθεση που, στη συνείδηση του καθενός, πολύ απλά (και με μεγάλη επιείκεια) δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Ο πατέρας – βιαστής δεν παραβίασε απλώς το φυσικό νόμο που λέει «δεν κάνεις σε άλλους ότι δεν θέλεις να σου κάνουν». Ο Φριτσλ έπραξε το «ακατανόμαστο».

Και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν γραπτοί νόμοι που να προνοούν με ακρίβεια και σαφήνεια την αρμόζουσα ποινή για το έγκλημα του Φριτσλ. Όπως, λόγου χάρη, υπάρχουν γραπτοί νόμοι για την περίπτωση φόνου, τη ληστεία και ούτω κάθε εξής. Υπάρχουν (δυστυχώς), παρόμοιες περιπτώσεις, σε άλλες χώρες με διαφορετικό δικονομικό σύστημα, στις οποίες, ίσως, θα μπορούσε η ανθρώπινη σκέψη (όχι ο τοπικός δικαστής) να αναζητήσει το λογικό υπόβαθρο για την ποινή του πατέρα-βιαστή.

Κοινότυπα δε λέγεται ότι «κάθε άνθρωπος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου» και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται «δίκαιης δίκης». Χωρίς να υπεισέρχομαι στους νομικούς λαβύρινθους, είναι προφανές ότι σε αυτά δικονομικά κλισέ κρύβεται η προσπάθεια πολλών δικηγόρων (ημεδαπών μη εξαιρουμένων) να υπερκεράσουν τους άγραφους νόμους δικαιοσύνης, εκείνους που προϋπήρχαν κάθε γραπτού λόγου, τους ίδιους που γεννήθηκαν μαζί με τον Πρώτο Άνθρωπο. Ισχύει δηλαδή ότι «αν η πράξη αντίκειται στο νόμο της φύσης, τότε ο νόμος προϋπάρχει αυτής» (Τ. Χομπς, Λεβιάθαν, τόμος Α, σελ. 354).

Ο Φριτσλ είχε πλήρη γνώση των πράξεων του. Για 24 χρόνια (24 χρόνια, όχι 24 μέρες! Ιδού και το στοιχείο της προμελέτης), αδικοπραγούσε με μόνο περιορισμό τη δική του βούληση και με αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να δικαστεί. Προκειμένου να του επιβληθεί εκείνη η ποινή η οποία δεν θα είναι αυστηρότερη από τις πράξεις του, αλλά ούτε ανεπαρκής για αυτές.

Ο Φριτσλ προκάλεσε τη χείριστη βλάβη, όχι μόνο στην κόρη του και στα παιδιά – εγγόνια του που διατηρούσε στη φυλακή, αλλά και ευρύτερα στην πολιτική κοινότητα την οποία ζούσε. Άρα, η τιμωρία (η οποία επιβάλλεται «προς εκφοβισμό» όχι εκδίκηση προκειμένου να καταστήσει «τη βούληση των ανθρώπων πιο ευπειθή») πρέπει να έχει ορισμένες ιδιότητες: να είναι ανάλογη της βλάβης που προκάλεσε η πράξη, να αποτρέπει την επανάληψη του εγκλήματος και να δημιουργεί όφελος για την πολιτική κοινότητα.

Η τιμωρία (ή η αθώωση) θα είναι, βεβαίως, η κατάληξη της δημόσιας δίκης. Αλλά, κανένα νομικό τερτίπι δεν μπορεί να τίθεται υψηλότερα από τους άγραφους νόμους φυσικής δικαιοσύνης.

Αυτά, χωρίς να είμαι νομικός και χωρίς να έχω νομικές γνώσεις.

Χόρχε.

>> σύνδεσμος:
Στο «ακαταλόγιστο» θα στηριχθεί η υπεράσπιση του αυστριακού πατέρα-βιαστή
 

Comments  

 
0 #2 maxin 2008-05-08 01:27
Δε νομίζω να υπάρχει τιμωρία η οποία να θεωρηθεί ικανοποιητική για τις πράξεις του.... Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός δε χρειάζεται καν να δικαστεί. Για ποιο λόγο; Για να αποδειχθεί ότι είναι ένοχος (!) και να καταδικαστεί σε ισόβια ή για να θεωρηθεί παράφρονας και να τον κλείσουν σε κάποιο ίδρυμα.... Υπάρχει κάποια ψυχιατρική θεραπεία, κάποια αγωγή, κάποια μέθοδος που θα μπορούσε να τον κάνει καλά, να συνειδητοποιήσε ι τις πράξεις του, να μετανιώσει... δε νομίζω. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξοδευτεί ούτε μία λίρα για την υπεράσπιση/ καταδίκη αυτού του ανθρώπου ούτε καν για την διατήρηση του εν ζωή ..... τέτοιοι άνθρωποι δεν πρέπει καν να υπάρχουν στη ζωή. Όσο για την οικογένεια του, διερωτώμαι κι εγώ αν θα τα καταφέρουν ποτέ να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία...
Quote
 
 
0 #1 Athina 2008-05-07 20:35
Ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο, 24 ολόκληρα χρόνια, βιαστής 'πα-τέρας'/παππούς, παράφρονας η όχι ... τι σημασία έχει? Θα τιμωρηθεί όπως του αξίζει! Τα θύματα της υπόθεσης όμως ποιος θα τα σώσει? Πως θα μπορέσει αυτή η κόρη/μητέρα-αδελφή να ενταχθεί στην κοινωνία?Πως να κατανοήσει αυτό που της συνέβαινε τόσα χρόνια από τον άνθρωπο που την έφερε στην ζωή?
Η μητέρα αυτής της κοπέλας τι ρόλο έπαιξε σ'αυτή την ιστορία? Δεν μπορεί μια μάνα να μην 'γνωρίζει'...
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Στην προκυμαία...
 

Scripta Manent

Έχουμε την τάση να λησμονούμε ότι τα βιβλία, εξαιρετικά ευάλωτα, μπορεί να αφανιστούν ή να καταστραφούν. Διαθέτουν την ιστορία τους, όπως κάθε ανθρώπινο προϊόν. T. Στάινερ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday327
mod_vvisit_counterYesterday408
mod_vvisit_counterThis week1438

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack