aixmes.com

Απάντηση για πυρηνικό αντιδραστήρα Εκτύπωση E-mail
16.05.08
Ο A3ESTOS σχολιάζει την «απάντηση σε δημοσιεύματα για κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στην Κύπρο» του υπουργείου Εμπορίου. Η απάντηση

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού ημερήσιου Τύπου, σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο με χρήση της πυρηνικής ενέργειας και προκειμένου το όλο θέμα να λάβει τις σωστές του διαστάσεις, η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου ανακοινώνει:
> Ο 21ος αιώνας, από την πρώτη κιόλας δεκαετία του, έχει χαρακτηριστεί ως ο αιώνας των μεγάλων προκλήσεων για την ανθρωπότητα, με κρισιμότερες ανάμεσά τους την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ολόκληρου του πλανήτη. Δράσεις και πρωτοβουλίες λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την έξοδο από την κρίση και για την ανάγκη προστασίας του κλίματος από αμιγώς ανθρωπογενή αίτια, όπως είναι οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
> Η συνεχής αύξηση των τιμών πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη γεωπολιτικών παραγόντων που δρουν αποσταθεροποιητικά για την παγκόσμια οικονομία, η αβεβαιότητα για την προμήθεια συμβατικών ενεργειακών προϊόντων και, γενικά, οι δυσκολίες εξεύρεσης νέων μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κάνουν πιο έντονη την ανησυχία για την ασφάλεια της προμήθειας της ενέργειας.
> Οι πιο πάνω παράγοντες έχουν στρέψει, εκ νέου, την προσοχή των Κυβερνήσεων και των εταιρειών στην πυρηνική ενέργεια. Σχέδια για καινούργιες μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν όλες, σχεδόν, οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αίγυπτος, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Αλβανία, Ρουμανία). Σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή, σε παγκόσμια κλίμακα, πέραν των 30 πυρηνικών μονάδων για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ η Γαλλία κατέχει τα σκήπτρα στον τομέα αυτό με ποσοστό άνω του 80% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες.
> Δεδηλωμένη πολιτική και βασικός πυλώνας της ενεργειακής στρατηγικής που ακολουθεί το Υπουργείο Εμπορίου είναι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας με την εισαγωγή του φυσικού αερίου.
> Σε καμία περίπτωση η Υπηρεσία Ενέργειας δεν προσέγγισε εταιρείες ή εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό με σκοπό να ενημερωθεί και να βολιδοσκοπήσει την πιθανότητα κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Κύπρο για παραγωγή ενέργειας. Η επίσκεψη και η ενημέρωση για το κεφάλαιο πυρηνική ενέργεια από Γερμανό εμπειρογνώμονα πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρχει επίσημη πρόσκληση από το Υπουργείο Εμπορίου.
- Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι αθώα ούτε και “πράσινη”. Ωστόσο, η δαιμονοποίησή της δεν προάγει το δημόσιο συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση, η Υπηρεσία Ενέργειας ως οφείλει, εξετάζει αντικειμενικά και με νηφαλιότητα τα δεδομένα.

_________________ TO ΣΧΟΛΙΟ
Φαϊν εν είχαμε ρεπάνια εγυρέυκαμε. Φέρτε νερό πρώτα και αφήστε τις μαλακίες που έπρεπε να βγάλετε και ανακοίνωση

A.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
La nave va
 

Scripta Manent

Σύμπαν σημαίνει καθολικότητα, δηλαδή ενότητα μέσα στην πολλότητα. Ν. Κουζάνος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday180
mod_vvisit_counterYesterday377
mod_vvisit_counterThis week1727

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack