Σύμφωνα με έρευνα, καταγράφεται έντονη τάση στους Ελληνοκυπρίους για διακρίσεις απέναντι σε αλλόθρησκους σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, με θέμα «Απόψεις και αντιλήψεις των Ελληνοκυπρίων έναντι των ατόμων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, που διαμένουν στην Κύπρο».
Η έρευνα έγινε από το Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2007 από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για λογαριασμό του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως. Το δείγμα ήταν 650 Ελληνοκύπριοι, άνδρες και γυναίκες, από 18 χρόνων και άνω, που διαμένουν σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας είναι:
-Ένας στους τρεις Ελληνοκύπριους δηλώνει ότι δεν έχει στενές φιλίες με άτομα άλλης θρησκείας, ενώ ποσοστό 40% των ερωτηθέντων ζητά την εφαρμογή νόμου, ο οποίος να υποχρεώνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν ελάχιστο ποσοστό ατόμων από διαφορετική θρησκεία ή δόγμα.
-Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί τις διακρίσεις έναντι ατόμων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις «σχετικά διαδεδομένες» και δηλώνει ότι δεν θα παντρευόταν μουσουλμάνο. Επίσης, δήλωσαν ότι θα τους ενοχλούσε να παντρευτεί το παιδί τους άτομο άλλης θρησκείας. Το ποσοστό αυτών που δεν θα παντρεύονταν Καθολικό ανέρχεται στο 47%.
-Οι απόψεις της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων Ελληνοκυπρίων σε κάποια ζητήματα ανεξιθρησκίας (κατάργηση της υποχρεωτικής προσευχής και της αναγραφής του θρησκεύματος στις αιτήσεις για εργασία, κα) είναι μάλλον αρνητικές.
-Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Ελληνοκυπρίων θεωρεί την Ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία ως την ανώτερη όλων των θρησκειών.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες συμφωνούν με την άποψη ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να εμποδίζονται να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε οργανισμούς που εργάζονται, λόγω του ότι τείνουν «να είναι φανατικοί για τη θρησκεία τους».
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα την ενοχλούσε να λειτουργήσει στη γειτονιά μουσουλμανικό τέμενος, αλλά ότι δεν θα είχαν πρόβλημα να έχουν γείτονα, συνάδελφο ή γιατρό μουσουλμάνο, ούτε θα τους ενοχλούσε αν το παιδί τους έκανε παρέα με μουσουλμάνους.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα είχε πρόβλημα στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο δάσκαλος του παιδιού τους ή αυτός που προσέχει το παιδί τους θα ήταν μουσουλμάνος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι στάσεις συνύπαρξης των Ελληνοκυπρίων με τους μουσουλμάνους ισχύουν και στην περίπτωση συνύπαρξής τους με μάρτυρες του Ιεχωβά, ενώ δεν εμφανίζεται πρόβλημα συνύπαρξης με πρόσωπα, τα οποία είναι Καθολικοί ή Προτεστάντες στο θρήσκευμα.
πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
|