aixmes.com

Ο Μπους τώρα δικαιώνεται… Εκτύπωση E-mail
25.06.08

Η είδηση είναι ανατριχιαστική: σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνονται βασανιστήρια σε συλληφθέντες ΥΠΟΠΤΟΥΣ για τρομοκρατία.  Τα… καλά νέα είναι ότι

αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο από προηγούμενη δημοσκόπηση.  Μπρρρ.

Στο όνομα υπεράσπισης της ελευθερίας, όλες οι ατομικές ελευθερίες μπορεί να καταργηθούν… Σιγά-σιγά επιστρέφουμε στις παλιές «καλές» εποχές.


>> Η είδηση: Ενώ το 53% των Αμερικανών ενώνει τη φωνή του με τους σε όλον τον κόσμο υποστηρικτές της κατάργησης των βασανιστηρίων, ένα μεγάλο ποσοστό του αμερικανικού λαού υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει εξαίρεση όταν τα βασανιστήρια γίνονται σε τρομοκράτες, αναφέρεται σε αμερικανική σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η σφυγμομέτρηση έδειξε συγκεκριμένα ότι το 44% των αμερικανών πολιτών υποστηρίζει τα βασανιστήρια στην περίπτωση των τρομοκρατών, ενώ ένα ποσοστό 13% θεωρεί πως τα βασανιστήρια πρέπει να επιτρέπονται γενικώς. Η σφυγμομέτρηση έγινε από το "World Public Opinion" σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

«Η υποστήριξη των βασανιστηρίων στην περίπτωση τρομοκρατών έχει αυξηθεί μεταξύ των Αμερικανών από το 2006, από 36% που ήταν τότε, σε 44% τώρα, ενώ η άποψη για τη μη χρήση βασανιστηρίων σε όλες τις περιπτώσεις έχει μειωθεί αρκετά μεταξύ του αμερικανικού πληθυσμού, από 58% που ήταν το 2006 στο 53% σήμερα», δείχνει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε μία ημέρα πριν τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων.

 Η κυβέρνηση του προέδρου Μπους έχει δεχτεί πολύ έντονη κριτική για τη χρήση βασανιστηρίων κατά υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα, που σε μερικές περιπτώσεις έγιναν και μυστικά, αφότου σημειώθηκαν οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ.

Αλλά ο διευθυντής της εταιρείας World Public Opinion, Στιβ Κολ τόνισε ότι : «Η ιδέα ότι η χρήση βασανιστηρίων από τις διάφορες κυβερνήσεις είναι λάθος έχει και έναν αντίλογο που βασίζεται στο σκεπτικό ότι από το βασανισμό τρομοκρατών μπορεί να βγουν πολύτιμες πληροφορίες που θα σώσουν αθώους πολίτες, άποψη νομιμοποίησης των βασανιστηρίων που όμως απορρίπτεται από τις περισσότερες χώρες».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο και ότι τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις συχνά παρά τη θέληση των πολιτών.

Στην σφυγμομέτρηση καταγράφονται ορισμένες χώρες που υποστηρίζουν το σενάριο ότι τα βασανιστήρια διευκολύνουν στην εκμαίευση πληροφοριών που σώζουν ζωές: Ινδία το 59% των ερωτηθέντων, Νιγηρία το 54%, Τουρκία το 51%, Ταϊλάνδη το 44%.

Υποστηρίκτριες χώρες της πλήρους κατάργησης των βασανιστηρίων με πολύ υψηλό ποσοστό είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία, με το 82% του πληθυσμού (και στις τρεις χώρες) να καταδικάζει απερίφραστα το βασανισμό κρατουμένων.     Ακολουθούν το Μεξικό με 73%, η Κίνα και τα Παλαιστινιακά Εδάφη με 66%, η Ινδονησία με 61% και η Ουκρανία με 59%.

Πηγή: Καθημερινή, ΑΠΕ

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
cr?me br?l?e
 

Scripta Manent

Έχουμε την τάση να λησμονούμε ότι τα βιβλία, εξαιρετικά ευάλωτα, μπορεί να αφανιστούν ή να καταστραφούν. Διαθέτουν την ιστορία τους, όπως κάθε ανθρώπινο προϊόν. T. Στάινερ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday383
mod_vvisit_counterYesterday359
mod_vvisit_counterThis week1853

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack