aixmes.com

Ο Βόρειος Πόλος χωρίς πάγους! Εκτύπωση E-mail
Τυπος
28.06.08

Είναι πολύ πιθανόν σε λίγες εβδομάδες να είναι προσβάσιμος με πλοίο για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια είχε διαπιστωθεί η συνεχής μείωση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα, όμως οι τελευταίες παρατηρήσεις που έγιναν εκεί αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό όσο και πρωτοφανές φαινόμενο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τις επόμενες οκτώ εβδομάδες είναι πολύ πιθανόν να έχει λιώσει και το τελευταίο ίχνος πάγου στην Αρκτική θάλασσα και έτσι θα μπορεί κάποιος να φτάσει στον Βόρειο Πόλο με πλοίο. Η εξέλιξη αυτή δείχνει και τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν οι κλιματικές αλλαγές στη Γη. «Από καθαρά επιστημονικής απόψεως,ο Βόρειος Πόλος είναι ακόμη ένα σημείο του πλανήτη,αλλά συμβολικά το σημείο αυτό έχει τεράστια σημασία. Υποτίθεται ότι πρέπει να υπάρχουν πάγοι και όχι ανοικτή θάλασσα στον Βόρειο Πόλο» δηλώνει ο Μαρκ Σερέζε, του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ. 
Κάθε καλοκαίρι οι πάγοι στην Αρκτική θάλασσα λιώνουν και ανακτούν τον χαμένο τους όγκο κατά τη διάρκεια του χειμώνα που διαρκεί πολύ. Οι πάγοι στην Αρκτική θάλασσα είχαν μεγάλο πάχος και έτσι ο όγκος που έχαναν στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν άλλαζε σημαντικά τη γεωγραφία της περιοχής. Τα τελευταία όμως χρόνια οι πάγοι με μεγάλο πάχος είχαν αντικατασταθεί από μεγάλες επιφάνειες λεπτού πάγου, οι οποίες λιώνουν με ταχύ ρυθμό, ανοίγοντας έτσι τον (θαλάσσιο) δρόμο προς τον Βόρειο Πόλο. Ηδη, η ανοικτή θάλασσα έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον Βόρειο Πόλο, αφού ένα πλοίο μπορεί να φτάσει πλέον με άνεση σε απόσταση μόλις 700 μιλίων μακριά από το βορειότερο σημείο του πλανήτη. Οι προβλέψεις των ειδικών αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να λιώσουν οι εναπομείναντες πάγοι και να είναι πλέον προσβάσιμος ο Βόρειος Πόλος διά της θαλάσσης ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 50%! 
Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί και το καλοκαίρι λιώσουν εντελώς όλοι οι πάγοι στην Αρκτική θάλασσα, ανοίγονται πολλές προοπτικές για τα κράτη που βρίσκονται κοντά στον αρκτικό κύκλο. Θα μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που πιθανώς κρύβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και που ως σήμερα η παρουσία των πάγων έκανε απαγορευτική κάθε προσπάθεια σχετικών εργασιών. 
«Πράγματι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να λιώσουν οι πάγοι στην Αρκτική θάλασσα, αλλά δεν είναι απολύτως βέβαιο» αναφέρει ο Ρον Λίντσεϊ, επιστήμονας ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα των Πόλων στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ. Οι πολικές περιοχές βιώνουν την πιο δραματική κλιματολογική αλλαγή εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι όσο περισσότεροι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν η ανοικτή θάλασσα θα απορροφά περισσότερη θερμότητα, αυξάνοντας περαιτέρω τις τοπικές θερμοκρασίες. 

Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία μείωση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα υποχρέωνε τους επιστήμονες να μεταβάλλουν συνεχώς τις προβλέψεις τους. Πριν από λίγα χρόνια, η πρόβλεψη για μια ανοικτή και χωρίς πάγους Αρκτική θάλασσα ήταν για το 2080. Αργότερα, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των πάγων οδήγησε τους ειδικούς να μειώσουν κατά 50 ολόκληρα χρόνια την πρόβλεψή τους, μιλώντας για ανοικτή θάλασσα το 2030. Τα τελευταία χρόνια, η πρόβλεψη έχει γίνει ακόμη πιο κοντινή, αφού οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι οι πάγοι θα λιώσουν ως το 2018, αλλά όπως φαίνεται ακόμη και αν τελικά δεν λιώσει το σύνολο των πάγων αυτό το καλοκαίρι, είναι πλέον θέμα λίγου χρόνου για να συμβεί.

Πηγή: Το Βήμα (http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080628&nid=9031870&sn=&spid=)


 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Κικη ρι κου
 

Scripta Manent

Το μεγάλο ύφος ενός έργου τέχνης θα αποκαλυφθεί πλήρως αν ο καλλιτέχνης είναι φορέας αυτής της μεγάλης μορφής στο βάθος. Νίτσε

 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday167
mod_vvisit_counterYesterday399
mod_vvisit_counterThis week2113

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack