Ο πρώην δικαστής του Ευρ. Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λουκής Λουκαΐδης σχολιάζει στην εφ. Φιλελεύθερος την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου για την αθώωση των δέκα αστυνομικών.
>>Γενικά πώς κρίνετε την απόφαση του Κακουργιοδικείου;
Η απόφαση δεν με έπεισε για την ορθότητά της για τους εξής λόγους:
1 Η μαρτυρία όσον αφορά το βίντεο προερχόταν από έμπειρους νομικούς που είχαν τη δυνατότητα και ικανότητα να αντιληφθούν την αξιοπιστία του παραγωγού. Εφόσον η μαρτυρία των κ. Κληρίδη και Νικολαΐδη που παρουσίασαν τη βιντεοκασέττα είναι νομικά αποδεκτή, δεν βλέπω τη δυσκολία στο να δεχθεί την ταινία το δικαστήριο, λόγω τεχνικών προβλημάτων, αφού επιτρέπεται η παρουσίαση εξ ακοής μαρτυρίας. Οι δικαστές είπαν πως δεν δικαιολογείται ο φόβος του παραγωγού για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Πιστεύω ότι αυτό είναι ολίγον εκτός κυπριακής πραγματικότητας. Αντικειμενικά είναι πολλοί άνθρωποι που λογικά θα φοβούνταν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και να τους αναγνωρίσουν οι αστυνομικοί. Πέραν της ταινίας υπήρξαν και οι παραπονούμενοι που ενίσχυσαν την αξιοπιστία της ταινίας.
2 Το Δικαστήριο πιστεύω ότι κακώς τόνισε τόσο πολύ τη δημοσιότητα διότι από τη στιγμή που το δικαστήριο δεν επηρεάζεται δεν μπορεί να θεωρείται ότι αυτό το στοιχείο επηρεάζει τη δίκη. Το δικαίωμα δημοσιότητας ενός θέματος το οποίο έχει γενικότερο ενδιαφέρον -έστω και εάν εκκρεμεί μια υπόθεση- δεν είναι κάτι που απαγορεύεται. Τουναντίον είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μια υπόθεση. Δεν μπορεί να κλείσει το στόμα του ο Τύπος και τα ΜΜΕ εφόσον εκκρεμεί μια δίκη. Νομίζω αυτό είναι παρατραβηγμένο. Ίσως ο φιλελευθερισμός των δικαστών να τους επηρέασε σε βαθμό δυσανάλογο. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να έχουν δίκαιη δίκη, όμως τα σημεία είναι τέτοια που δεν με έπεισαν.
>>Τι μπορεί να γίνει απ’ εδώ και πέρα μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου;
Αυτό που πρέπει να γίνει και νομίζω ότι θα γίνει είναι να κάνει έφεση ο Γενικός Εισαγγελέας και αν αποτύχει πάλι στο Εφετείο τότε τα θύματα μπορούν να αποταθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κακοποίησή τους με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η Κύπρος και όχι τα άτομα που κακοποίησαν.
>>Η απόφαση δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο;
Η απόφαση δημιουργεί ένα αίσθημα ανησυχίας, μήπως και οι ίδιοι (οι πολίτες) πέσουν θύματα κακοποίησης από ένα οργανωμένο σώμα του Κράτους καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα δικαίωσής τους.
|