aixmes.com

Οι «κόκκινες γραμμές» του ΔΗΚΟ Εκτύπωση E-mail
24.06.09

1.    ΓΙΑΤΙ το ΔΗΚΟ συμμετέχει στην κυβέρνηση Χριστόφια;  Επειδή αυτή η συνεργασία εξυπηρετεί «το καλώς νοούμενο συμφέρον και του τόπου, αλλά και του κόμματός μας» είπε ο Κάρογιαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής. Δύο τα (βασικά) κριτήρια.

 


2.    Πως εξυπηρετεί το συμφέρον του τόπου; Το ΔΗΚΟ είναι η εγγύηση ότι «η πολιτική (στο κυπριακό) όπως εκφράστηκε τον Απρίλη του 2004 στο δημοψήφισμα να συνεχιστεί».  
3.    Τώρα, πως εξυπηρετείται το ελάσσων κριτήριο («το συμφέρον του κόμματος»); Το ΔΗΚΟ έλαβε τρία υπουργεία (με κλειδωμένο το ΥΠΕΞ), «3+5» χρόνια την προεδρία της Βουλής και συμμετοχή στα κέντρα εξουσίας. Αναμένεται λίαν συντόμως να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από τα νέα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, όπου (φυσιολογικά) θα διοριστούν στελέχη του κόμματος. Σήμερα, με γνώμονα το συμφέρον του κόμματος, δεν είναι ώρα για αναμπουμπούλες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ούτε για μεμψιμοιρίες, ούτε για (προεκλογικές) κατηγορίες.  Όπως κομψά το έθεσε ο κ. Κάρογιαν μετά την προχθεσινή συνάντηση του με τον κ. Χριστόφια, «κοινή μας έγνοια και επιδίωξή είναι να καταστήσουμε αυτή τη συνεργασία ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική, ακόμα πιο παραγωγική και ουσιαστική».
4.    Στο δεύτερο κριτήριο. Πως αποτιμά το ΔΗΚΟ την πορεία στο κυπριακό; Όπως είπε ο κ. Κάρογιαν προχθές, «κοινός στόχος είναι να δούμε τα πράγματα να πηγαίνουν ακόμα καλύτερα και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού». Άρα, συμπεραίνουμε ότι «τα πράγματα» πηγαίνουν καλά, όμως μπορεί να πάνε και «καλύτερα». Πάντα, βέβαια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
5.    Ξανά, η τελευταία ερώτηση: Πως εξυπηρετείται ο στόχος του ΔΗΚΟ ότι «η πολιτική (στο κυπριακό) όπως εκφράστηκε τον Απρίλη του 2004 στο δημοψήφισμα να συνεχιστεί»; «Εισπράττουμε συνεχώς το μήνυμα πως ο πρόεδρος δεν εμπιστεύεται το ΔΗΚΟ και δεν θεωρεί ότι οποιοσδήποτε που εισηγείται το κόμμα έχει τα απαραίτητα προσόντα για να λάβει μέρος σ’ αυτή τη διαπραγματευτική ομάδα». (δηλώσεις του αντιπρόεδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, βλ. Φιλελεύθερο 2 Ιουν. Σελ. 4).
6.    Μα καλά έχει τόση σημασία αν θα διοριστεί στέλεχος του ΔΗΚΟ «σ’ αυτή τη διαπραγματευτική ομάδα»; … Άκρα του τάφου σιωπή. Η απάντηση θα (ξανα)δοθεί στις βουλευτικές εκλογές του 2011. 

ΥΓ: Πρώτα-πρώτα αποδέχθηκαν το ξήλωμα του Τζιωνή από τη διαπραγματευτική ομάδα. Χωρίς να βγάλουν άχνα. Εδώ και 16 μήνες το κόμμα παραμένει χωρίς εκπροσώπηση στην ομάδα του κυπριακού.  Ίσως βέβαια να μην θεωρούν τόσο σημαντική αυτή την άδεια καρέκλα (όπως λόγου χάρη, θα θεωρούσαν μια θέση στην προεδρία της ΑΤΗΚ ή του ΚΟΤ). Μπορεί πάλι να πουν ότι το υπ. Εξωτερικών είναι (χρεωμένο) στο ΔΗΚΟ. Το πρόβλημα όμως που προέκυψε στη συγκυβέρνηση δεν αφορά  μόνο «έλλειμμα διαλόγου» όπως μας λένε από την τριμερή, αλλά είναι και «έλλειμμα ενημέρωσης»,  (όπως συχνά-πυκνά διαμαρτύρονται στελέχη του ΔΗΚΟ). Και όταν δεν ξέρεις τι γίνεται στα ενδότερα των συνομιλιών, τι διάλογο θα κάνεις; Καλό, καλύτερο ή… σιωπηλό;


 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

banania reb.

 

Scripta Manent

Σύμπαν σημαίνει καθολικότητα, δηλαδή ενότητα μέσα στην πολλότητα. Ν. Κουζάνος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday298
mod_vvisit_counterYesterday386
mod_vvisit_counterThis week2085

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack