aixmes.com

Το μπάχαλο με το Κτηματολόγιο Εκτύπωση E-mail
07.07.09
ΠΟΣΟΣ καιρός θεωρείται «εύλογος χρόνος» για να εξυπηρετηθεί ένας πολίτης από μια δημόσια υπηρεσία; Ένας μήνας, δύο μήνες, τρεις; Τέσσερις μήνες; Έξι μήνες; Ξανά η απορία: Πόσος καιρός πιστεύετε ότι χρειάζεται το Κτηματολόγιο για να κάμει μια απλή «εξωτερική οριοθέτηση τεμαχίου»; Εφτά μήνες, οκτώ, δέκα μήνες; Όταν λέμε «οριοθέτηση τεμαχίου» μιλούμε για μιας μέρας δουλειά επί τόπου και άλλες (το πολύ) έξι - εφτά εργάσιμες στο γραφείο. Άντε σε ένα μήνα, η δουλειά του τοπογράφου θα πρέπει να έχει τελειώσει.

Πάμε ξανά την ίδια απορία: Πόσα… ΧΡΟΝΙΑ χρειάζεται το Κτηματολόγιο για να κάνει μια από τις πιο απλές εργασίες; Όπως αποκαλύπτει η έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως, ο πολίτης πρέπει να περιμένει μέχρι εφτά χρόνια (!) (περισσότερες λεπτομέρειες για τα κτηματομπερδέματα στη σελίδα 34).
Όλα τούτα τα παράλογα συμβαίνουν σε ένα τμήμα με εκατοντάδες υπαλλήλους, διευθυντάδες και παρα-διευθυντάδες.
Σε μια υπηρεσία στην οποία ο φορολογούμενος πολίτης χρυσοπληρώνει μεταβιβαστικά τέλη, υποθηκευτικά τέλη, Φ.Π.Α. και ένα κάρο άλλες υπηρεσίες.
Ποια φροντίδα του παρέχεται; Του προσφέρεται ταλαιπωρία, ταλαιπωρία, κι άλλη ταλαιπωρία. Εάν ποτέ επισκεφτείτε το Κτηματολόγιο, θα χρειαστείτε ένα μεροκάματο για να μπείτε από τη μια πόρτα και άλλο ένα για να βγείτε από την άλλη. Αλλά και πάλι, είναι αμφίβολο αν θα κάνετε τη μικρο-δουλειά σας. Οι τελευταίοι που φταίνε για αυτή την μπαχαλογραφειοκρατικοκατάσταση είναι οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου που -και αυτοί- είναι εγκλωβισμένοι στο λαβύρινθο.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι αυτή η αταξία στις κτηματολογικές Αρχές, κρατεί όμηρο την κοινωνία και την οικονομία του τόπου. Καθυστερεί την ανάπτυξη, ανατρέπει σχεδιασμούς και βοηθά στην άνθηση ενός παρα-κτηματολογίου. Τη δόμηση αυθαίρετων οικισμών, την αδιαφάνεια στις συναλλαγές και τις άνωθεν παρεμβάσεις.
Η «νόσος» του Κτηματολογίου δεν είναι νεοφανής. Δεν είναι σημερινή. Δεν μπορεί όμως να είναι και αυριανή. Γιατί αν δεν δρομολογηθούν ριζικές λύσεις, τότε αυτό που σήμερα οι επαγγελματίες αποκαλούν «τρελοκομείο», αύριο θα είναι μια χαώδης κατάσταση στην οποία μόνο με φακελάκια θα μπορείς να βρεις άκρη. Το ελληνικό παράλογο δεν είναι πολύ μακριά…

 

>> Μικρό «Κτηματολόγιο» είναι και η Αρχή Προσφορών. Σίγουρα, δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για προσφορές εκατομμυρίων υπό την πίεση του χρόνου, αλλά -έλεοςδεν μπορεί τα μεγάλα έργα να παραμένουν στάσιμα επειδή εκκρεμούν για μήνες προσφυγές. Σε «εύλογο χρόνο» πρέπει να εξεταστούν οι προσφορές και να ξεκινήσουν τα έργα. Το καλό μαντάτο είναι ότι το Ανώτατο απεφάνθη ότι «εύλογος χρόνος» είναι 30 μέρες (όπως έγραψε προχθές ο «Φ») και τρέχουν τώρα με νομοσχέδιο να τα συμμαζέψουν. Καλύτερα να τρέχουν, παρά να συζητούν.

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Στην Αθανασία

 

Scripta Manent

Μη με γυρέψεις αλλού/ μονάχα εδώ να με γυρέψεις/ μόνο σε μένα. Τ. Πατρίκιος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday96
mod_vvisit_counterYesterday399
mod_vvisit_counterThis week2042

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack