aixmes.com

Βγενόπουλος στη Βουλή (κυπε) Εκτύπωση E-mail
17.07.09

(Κ) Βουλή - Επιτροπή Θεσμών - Μαρφίν - Βγενόπουλος - Σταυράκης - Ορφανίδης

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 13/7/2009 8:47:34 μμ

 

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι συντονιστικές προσπάθειες εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για ένα ουσιαστικό διάλογο, όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Χαρίλαος Σταυράκης, με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας, με τις εμπορικές τράπεζες, με βουλευτές και άλλους εμπλεκομένους φορείς, προκειμένου να εξετασθούν τα διάφορα τεχνικά και άλλα θέματα που θέτει η Μαρφίν και να εξευρεθούν λύσεις, έτσι ώστε να αρθεί η απόφαση της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας για μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα.

 

Στη σημερινή συνέχιση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, των καταγγελιών του Αντιπροέδρου της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλου, ''με την ευκαιρία της εξαγγελίας για μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα λόγω έλλειψης και ανεπάρκειας θεσμών και διαφάνειας στη διαχείριση δημόσιων ζητημάτων, από την πλευρά του κράτους, που αφορούν την Τράπεζα'', θέματος που ενέγραψε προς συζήτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, εκφράσθηκε η τελική τοποθέτηση του κ. Σταυράκη, ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, έδωσε απαντήσεις σε σωρεία θεμάτων που είχαν εγερθεί τόσο από τον κ. Βγενόπουλο όσο και από βουλευτές και κατέθεσε πολυσέλιδο γραπτό κείμενο στην Επιτροπή.

 

Η σημερινή συζήτηση κράτησε τρεις περίπου ώρες και στη διάρκειά της προκλήθηκε αρκετές φορές ένταση, εξαιτίας κυρίως των αντιπαραθέσεων μεταξύ των κυρίων Βγενόπουλου και Ορφανίδη, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος όταν ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε δικτατορική τη συμπεριφορά του κ. Ορφανίδη και αρνήθηκε εκκλήσεις βουλευτών για να ανακαλέσει το χαρακτηρισμό αυτόν.

 

Εκφράζοντας παράπονο για το ότι δεν εδόθησαν απαντήσεις στα όσα ο ίδιος την προηγούμενη φορά είχε αναφέρει, ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για το πρόβλημα στον τομέα της εποπτείας, δηλώνοντας πως ''δεν υπάρχει καμμία ευρωπαϊκή χώρα, όπου να υπάρχει ένας άνθρωπος, δίκην δικτάτορος, να αποφασίζει, χωρίς να έχει καμμίαν αναφορά να δώσει πουθενά, χωρίς -εάν αδικείσαι ως εποπτευόμενος- να έχεις τη δυνατότητα να προσφύγεις σε κάποια Επιτροπή''.

 

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Αγγελίδης, μετά την αποχώρησή του από την Αίθουσα Συνεδριάσεων της Επιτροπής, ο κ. Βγενόπουλος ''σήμερα επανέλαβε για τρεις φορές τη λέξη 'δικτάτορας' απευθυνόμενος προσωπικά και ειδικά προς συγκεκριμένο πρόσωπο, τον κ. Διοικητή''.

 

''Υπέδειξα, λοιπόν'', συνέχισε, ''στον κ. Βγενόπουλο, ότι, ενώπιον της Βουλής και στην Επιτροπή αυτή στην οποία βρέθηκε προσκεκλημένος, όφειλε να τηρεί τους κανονισμούς και, εάν είχε την οποιαδήποτε διαφορά, δικαιολογημένα θα μπορούσε να διατυπώσει την άποψή του έναντι του θεσμού'', ο οποίος ''λειτουργεί κατά τη νομοθεσία''.

 

''Αρα λοιπόν'', είπε ο κ. Αγγελίδης, ''προσωπικές επιθέσεις, με τέτοιους βάναυσους χαρακτηρισμούς, διότι έχει μνήμες από το 1967, νομίζω ότι δεν ταίριαζαν ούτε στην Αίθουσα της Βουλής ούτε και δυο ημέρες πριν από αυτό, που η δικτατορία της Ελλάδας, που θυμάται ο ίδιος από τα νιάτα του, έφερε στην Κύπρο''.

 

''Για αυτόν το λόγο'', δήλωσε ο κ. Αγγελίδης, ''θεώρησα ότι η συμμετοχή μου, σε αυτή την παρωδία όπως εξελίχθηκε, ήταν απαράδεκτη και, ως εκ τούτου, δήλωσα στον Πρόεδρο ότι θα απέλθω για αυτόν το λόγο''.

 

''Εχουμε εδώ ένα μεγάλο πρόβλημα'', δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, κάνοντας το ''καταληκτικό'' του, όπως είπε, σχόλιο. ''Η δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα στην Κύπρο, ένας μεγάλος επενδυτής ξένος, θέλει να φύγει από την Κύπρο και επικαλείται κάποιους λόγους''.

 

Επίσης, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, ''έχουμε απέναντί μας έναν εξαίρετο επιστήμονα, τον κ. Διοικητή, ο οποίος είναι ένας ανεξάρτητος θεσμικός αξιωματούχος, τον οποίο πρέπει όλοι να σεβαστούμε, αλλά, μετά από έτσι μεγάλη εκτόνωση και αναβρασμό, έχουμε φθάσει σε μιαν κατάληξη και έχουμε πει ότι θα ξεκινήσει ένας συναινετικός διάλογος, υπό το δικό μας συντονισμό, με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας, με τις εμπορικές τράπεζες, με οποιοδήποτε μέλος της Βουλής θέλει να παρευρεθεί και να θέσουμε επί τάπητος τα διάφορα τεχνικά και άλλα θέματα που θέτει η Μαρφίν και δείκτες''.

 

''Να ιδούμε και άλλες τράπεζες εμπορικές'', συνέχισε ο κ. Σταυράκης, ''που έχουν άλλα θέματα υπ' όψιν τους, τα οποία θα μπορούσαν να μπουν σε συζήτηση για βελτίωση του συστήματος για το καλό της Κύπρου και είμαι σίγουρος πως κάτι το καλό θα βγει από αυτό το διάλογο''.

 

''Και να επανέλθουμε στην Επιτροπή σας, μετά από δυο - τρεις μήνες, με τελικά συμπεράσματα'', δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

 

''Αν ξεκινήσει ο διάλογος'', πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης, ''εξ ορισμού, θα ανασταλεί πιστεύω σε ένα δημιουργικό διάλογο αυτή η απόφαση, που πάρθηκε από τη Μαρφίν''.

 

''Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου'', δήλωσε παρεμβαίνοντας ο κ. Βγενόπουλος, ''έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την απόφασή μας''.

 

''Βλέπω'', δήλωσε ο κ. Ορφανίδης όταν τον κάλεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών να τοποθετηθεί επί της εισηγήσεως για συναινετικό διάλογο, ''όλους τους διαλόγους πολύ θετικά και είμαστε σε συνεχή διάλογο''.

 

''Για να μην υπάρχουν όμως οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις'', συνέχισε, ''πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οποιαδήποτε διαβούλευση γίνεται και στην οποία συμμετέχει και η Κυβέρνηση, πρέπει να είναι τέτοιας μορφής, που να μη δημιουργεί οτιδήποτε πρόβλημα σχετικά με την υποχρέωση που έχουμε να σεβαστούμε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

 

''Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κακή εικόνα στην Κύπρο, ότι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, για να περιορίσουμε τη θεσμοθετημένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας''.

 

''Η κατάληξη'', δήλωσε ο κ. Ερωτοκρίτου, ''είναι απόλυτα θετική και παρακαλώ να αξιοποιηθεί από όλους στον υπέρτατο δυνατό βαθμό''.

 

Μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης αναλώθηκε στις διευκρινίσεις που έδιδε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τα όσα ο κ. Βγενόπουλος είχε αναφέρει στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών και κυρίως στο θέμα της άνισης μεταχείρισης εις βάρος της Μαρφίν και στη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, συνεπεία της οποίας έχουν υποστεί βλάβη τα συμφέροντα της Τράπεζας αυτής.

 

''Ο κάθε υπάλληλος, μεταξύ αυτών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας'', δήλωσε ο κ. Ορφανίδης, ''όταν αναλαμβάνουμε καθήκοντα στην Κεντρική Τράπεζα, παίρνουμε τον όρκο πίστης και απορρήτου''.

 

''Αυτός ο όρκος'', πρόσθεσε, ''μας δεσμεύει και οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία μάθουμε, εφ' όσον είμαστε μέσα στη Κεντρική Τράπεζα, να μην την αφήσουμε να διαρρεύσει εκτός Τράπεζας, ακόμα και μετά που φεύγουμε από την Κεντρική Τράπεζα και αυτό είναι σαφέστατο μέσα στο Νόμο μας''.

 

''Εγώ'', δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος μετά την αρχική τοποθέτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ''θέλω να σας εκφράσω την απογοήτευσή μου, διότι, την τελευταία φορά, είχα παρακαλέσει να με καλέσετε στην Επιτροπή, εάν υπήρχε κάποια ελπίδα ενός αποδοτικού διαλόγου και, χωρίς δική σας υπαιτιότητα'', πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Ερωτοκρίτου, ''αυτό, το οποίο βλέπω σήμερα, είναι ότι υπάρχει μόνον μία διάθεση υπεράσπισης, ότι τα πάντα έχουν γίνει απόλυτα σωστά και ότι όλα είναι τέλεια και δεν υπάρχει καμμία διάθεση να συζητηθούν σοβαρά θέματα, τα οποία απασχολούν το τραπεζικό σύστημα και που θα απασχολήσουν και την οικονομία του τόπου κατά τα επόμενα χρόνια''.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΒΑ)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Ψάχνω κάτι

καινούργιο

να πω…

 

Scripta Manent

Το μεγάλο ύφος ενός έργου τέχνης θα αποκαλυφθεί πλήρως αν ο καλλιτέχνης είναι φορέας αυτής της μεγάλης μορφής στο βάθος. Νίτσε

 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday109
mod_vvisit_counterYesterday727
mod_vvisit_counterThis week1723

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack