aixmes.com

Πόσο μαύρος είναι ο Ομπάμα; Εκτύπωση E-mail
06.02.08
TOY ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Γράφοντας αυτό το κείμενο, δεν ξέρω τι επιφυλάσσουν οι προκριματικές της «Super Τρίτης» στις ΗΠΑ για τους δύο υποψήφιους


που ανταγωνίζονται για να εξασφαλίσουν το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Όμως είτε η Χίλαρι Κλίντον αναδειχτεί επικρατέστερη είτε ο Μπάρακ Ομπάμα, θα είναι μια ανεπανάληπτη στιγμή στην αμερικανική Ιστορία, με μια γυναίκα ή ένα Αφρο-αμερικανό να διεκδικούν για πρώτη φορά την προεδρία της υπερδύναμης.
Οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα, δεν θα χάσει νομίζω τη δυναμική της η παρουσία σε αυτές τις εκλογές του Μπάρακ Ομπάμα, του μαύρου γερουσιαστή από το Σικάγο που ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, σάρωσε όλες τις επιφυλάξεις και κέρδισε τις καρδιές πολλών εκατομμυρίων Αμερικανών με το χάρισμα της επικοινωνίας, τη σοβαρότητα και τη συνέπειά του. Μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης και φόβου, όπου μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο αμερικανικός λαός ταΐζεται με ψέματα και προκαταλήψεις και βλέπει την πατρίδα του να κυβερνάται από έναν Πρόεδρο με μέτριες επιδόσεις σε όλους τους τομείς και να χάνει το σεβασμό της στον κόσμο, βιώνει τώρα μια καταπληκτική εμπειρία: Έχει μπροστά του τον Μπάρακ Ομπάμα που, παρά τη νεαρή του ηλικία, το χρώμα του και την ταπεινή καταγωγή του, μπορεί να εμπνεύσει ευγενικά συναισθήματα, ενθουσιασμό για τη ζωή και καλή διάθεση.
Μέχρι τώρα στην Αμερική οι μαύροι ψήφιζαν λευκούς ηγέτες. Τώρα οι λευκοί καλούνται να ψηφίσουν έναν μαύρο -έστω κατά το ήμισυ, αφού η μητέρα του είναι λευκή- ξεπερνώντας επιτέλους το ταμπού του χρώματος και της ράτσας και βοηθώντας την πατρίδα τους να κάνει ένα τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό άλμα μπροστά. Και παραδόξως δεν είναι οι λευκοί, αλλά οι μαύροι που διστάζουν ν' αγκαλιάσουν τον Ομπάμα. Την περασμένη Παρασκευή, η γυναίκα του, Μισιέλ, αποκάλεσε «ανόητες» τις ερωτήσεις που τέθηκαν νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία για το κατά πόσον ο άντρας της είναι «αρκετά μαύρος» για να πείσει τους μαύρους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν.
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Χάλι Μπέρι το έθεσε ως εξής: «Πολλοί μαύροι στις ΗΠΑ θα πουν ότι ο Ομπάμα δεν είναι αρκετά μαύρος γιατί η μητέρα του είναι λευκή. Νομίζω αυτό είναι γελοίο, γιατί τόσο ο Μπάρακ όσο κι εγώ, που επίσης έχω λευκή μητέρα, ζούμε με το δέρμα του μαύρου ανθρώπου.
Όταν περπατούμε στο δρόμο, κανένας δεν λέει ότι είμαστε μισοί λευκοί, λένε ότι είμαστε μαύροι. Έχουμε, λοιπόν, αντιμετωπίσει κάθε αδικία και διάκριση λόγω του χρώματος του δέρματός μας. Το γεγονός ότι ένας από τους γονείς μας είναι λευκός δεν έχει επηρεάσει τη μαύρη εμπειρία μας. Έτσι ναι, ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ένας μαύρος άντρας, όπως εγώ είμαι μια μαύρη γυναίκα και αυτή είναι η ταυτότητά μας και πρέπει να γίνεται αποδεκτή».


ΣΗΜΕΡΙΝΗ


 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Στην προκυμαία...
 

Scripta Manent

Έχουμε την τάση να λησμονούμε ότι τα βιβλία, εξαιρετικά ευάλωτα, μπορεί να αφανιστούν ή να καταστραφούν. Διαθέτουν την ιστορία τους, όπως κάθε ανθρώπινο προϊόν. T. Στάινερ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday347
mod_vvisit_counterYesterday386
mod_vvisit_counterThis week2134

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack