aixmes.com

Έφυγε ο μάγος της εικόνας Εκτύπωση E-mail
07.02.08
025

 

Έφυγε την περασμένη Δευτέρα από τη ζωή ένας από τους διασημότερους Έλληνες φωτογράφους ο Ντίνος Διαμαντόπουλος. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στην Νέα Κίο Αργολίδας.

Ο Ντίνος Διαμαντόπουλος καθιερώθηκε μέσα από τα περίφημα πορτρέτα του Ελλήνων επωνύμων από το χώρο της πολιτικής και της τέχνης. Προερχόμενος από οικογένεια φωτογράφων ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το φωτογραφικό φακό, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο τέχνης. Ήταν 55 χρονών και η πιο χαρακτηριστική του φράση είναι: «Ακόμα και σε ένα άσχημο πρόσωπο προσπαθούσα να βρω τις όμορφες πλευρές του και να το αποτυπώσω σε φωτογραφία».
Ο ίδιος αφηγείται σε παλαιότερη συνέντευξή του:
«Ασχολούμαι με τη φωτογραφία περισσότερο από 40 χρόνια, γεγονός αυτονόητο για μια οικογένεια στην οποία ο παππούς και ο πατέρας μου ήταν και αυτοί φωτογράφοι. Και μάλιστα σε μια εποχή που σίγουρα ο τομέας αυτός δεν εξασφάλιζε καλύτερη ποιότητα ζωής. Εξασφάλιζε όμως μια μαγική εσωτερική ικανοποίηση έκφρασης. Σε ηλικία 10 ετών θυμάμαι να χειρίζομαι μια Retina της Kodak με την ίδια ευκολία που η μικρότερη κόρη μου χειρίζεται τον υπολογιστή της, το κίνητό της ή ένα game boy. Μεγαλωμένος σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το να γίνω φωτογράφος ήταν φυσικό επακόλουθο. Αυτό που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ήταν ότι αυτή η μικρή φωτογραφική μηχανή θα γινόταν το μοναδικό μέσο για να ικανοποιήσω όλες τις επιθυμίες και φιλοδοξίες της ζωής μου. Στην εφηβεία μου επαναστάτησα. Δεν ήθελα να γίνω φωτογράφος. Ίσως γιατί ήξερα ήδη τόσο καλά τα στάδια της λήψης, τα μυστικά του σκοτεινού θαλάμου και του retouche, που το απρόσμενο και το μαγικό είχαν χάσει την "πραγματική" τους σημασία. Ο πατέρας μου όμως επέμενε ότι η μαγεία δεν χάνεται. Και είχε δίκιο.

122

 

Έπρεπε όμως να δουλέψω σκληρά και για πολλά χρόνια για να το καταλάβω. Και κυρίως με εμμονή και επιμονή στην αισθητική που εγώ είχα για τα πράγματα και τα πρόσωπα. Πώς τα έβλεπα και πώς εξακολουθώ να τα βλέπω• Πάντα όμορφα. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η ασχήμια είμαι μια πραγματικότητα που υπερισχύει της ευαίσθητης ομορφιάς. Ακόμα όμως και σε ένα άσχημο πρόσωπο υπάρχει μια όμορφη πλευρά, που σκοπός μου ήταν να βρω και να την κάνω φωτογραφία. Και εάν αναρωτιέστε ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τις φωτογραφίες του Ντίνου, είναι τα εξής τέσσερα: συναίσθημα, προσωπική αντίληψη για το ωραίο, γεωμετρία και πείρα. Γνωρίζω όμως πλέον πολύ καλά ότι το συναίσθημα είναι πιο δυνατό από το ένστικτο και την πείρα».
• Φωτογραφίες του Ντίνου Διαμαντόπουλου μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.



 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

Άντε γεια
 

Scripta Manent

Έχουμε την τάση να λησμονούμε ότι τα βιβλία, εξαιρετικά ευάλωτα, μπορεί να αφανιστούν ή να καταστραφούν. Διαθέτουν την ιστορία τους, όπως κάθε ανθρώπινο προϊόν. T. Στάινερ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday297
mod_vvisit_counterYesterday399
mod_vvisit_counterThis week2243

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack