aixmes.com

«Υπό τις περιστάσεις»… ενθαρρύνεται η βία στα γήπεδα Εκτύπωση E-mail
08.02.08

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου. Αυτή η υπέρτατη αξιωματική αρχή στηρίζει και θεμελιώνει ένα κράτος δικαίου και μια ευνομούμενη κοινωνία. Εμείς, οι Έλληνες Κύπριοι, θύματα βάναυσης παραβίασης αυτής της αρχής, από την κατοχική Τουρκία, θα έπρεπε να είμαστε πολλαπλώς ευαίσθητοι στην κατίσχυση και επιβολή του Νόμου, ως του ύψιστου αγαθού και μέσου για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

Είναι με πολλή θλίψη που επισημαίνουμε, γι’ άλλη μια φορά, να δημιουργούνται πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Χειρότερα: Φαίνεται να έχουμε Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων, που απονέμεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γράφουμε αυτά με αφορμή τα γνωστά καταδικαστέα γεγονότα εντός και εκτός Τσιρείου γηπέδου, κατά το παιγνίδι Απόλλωνα-ΑΠΟΕΛ. Όλη η Κύπρος είδε ξανά και ξανά ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα να επιτίθενται με βιαιότητα, φραστική και άλλη, κατά του διαιτητή.
Ο διαιτητής έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία και κατήγγειλε ονομαστικά εννιά ποδοσφαιριστές της λεμεσιανής ομάδας. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της κατάθεσής του και την απέσυρε, λέγοντας ότι δεν είχε παράπονο. Αντιλαμβανόμαστε ότι συνέτρεξαν σοβαροί λόγοι για την απόσυρση των καταγγελιών του. Πρώτον, ο φόβος εκδίκησης εναντίον του. Δεύτερον, η αποφυγή περαιτέρω όξυνσης της ήδη τεταμένης κατάστασης. Τρίτον, να μην πληγεί ανεπανόρθωτα ο Απόλλων ως ομάδα. Τέταρτον, οι ποδοσφαιριστές θα περάσουν από τη δικαστική της ΚΟΠ για να λογοδοτήσουν. Πέμπτον, συνυπολογίστηκε περισσότερο το προεκλογικό κλίμα και διαφαινόμενες συνέπειες και κόστος σε κόμματα, αφού κατ’ εκβιαστικό και αυθάδη τρόπο, εκατοντάδες οπαδοί παρέδωσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, φωνάζοντας ότι «ψηφίζουν Απόλλωνα». Έκτον, οι ποδοσφαιριστές απολογήθηκαν για τις «εν βρασμώ ψυχής» αντιδράσεις τους.
Όλα τα πιο πάνω αναιρούν τις κολάσιμες, ποινικά, πράξεις ποδοσφαιριστών; Όχι, βέβαια! Όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε χθες στη «Σ» ότι «υπό τις περιστάσεις» έκρινε ορθό να μη διώξει ποινικά τους ποδοσφαιριστές. Ερωτάται ο Γεν. Εισαγγελέας: Πώς το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται από τη μη δίωξη ποδοσφαιριστών; Αυτοί είναι υπεράνω των νόμων; Έχουν ασυλία; Το αδίκημά τους παραγράφεται επειδή ζήτησαν συγγνώμη; Οι χούλιγκαν διώκονται, και καλώς. Να παταχθούν με όση αυστηρότητα προνοούν οι νόμοι. Αλλ’ οι νόμοι δεν μπορεί να κάνουν διακρίσεις ούτε να δημιουργούν δύο κατηγορίες πολιτών. Πού είναι η ισονομία; Πού είναι η ευνομία; Πού είναι η ευταξία; Έτσι διακονείται το κράτος δικαίου και εμπεδώνεται κοινωνία δικαιοσύνης; Όταν σημειώθηκαν τα θλιβερά γεγονότα, όλοι ορύονταν εν χορώ και απαιτούσαν εφαρμογή των Νόμων. Τώρα, «εν της παπαθκιάς τα ξύλα»; Γιατί αυτή η εύνοια; Για «να αγοράσουν τον μπελά» σωματειακών ή χουλιγκάνικων αντιδράσεων;
Αλλά δεν «θα αγοράσουν τον μπελά». Τον έχουν ήδη δημιουργήσει και θεσμοθετήσει! Είναι ισχυρή μας πεποίθηση ότι η ποινική δίωξη των παρανομησάντων επιβάλλεται, πρώτον, για να σταλεί ευκρινές και ηχηρό μήνυμα τόσο για τους εντός όσο και για τους εκτός γηπέδων ασχημονούντας. Δεύτερον, η τιμωρία θα λειτουργήσει ως δαμόκλειος σπάθη εναντίον όσων θα αποτολμούσαν, στο μέλλον, να πράξουν τα ίδια. Τρίτον, ποινική δίωξη όσων ευθύνονται, όποιοι, όσοι και όπου και αν ανήκουν, θα επενεργήσει ως καταλύτης, θα παραλύσει και θα σταματήσει κάθε μελλοντική σκέψη για παρόμοια ανεπίτρεπτα φαινόμενα εντός και εκτός γηπέδων. Τέταρτον, θα καταφερθεί καίριο πλήγμα στον καλπάζοντα χουλιγκανισμό. Πολύ φοβούμαστε, όμως, πως, με την απόφασή του, ο Γεν. Εισαγγελέας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Έσπειρε θύελλες. Το όσο απέμεινε κυπριακό ποδόσφαιρο και η κοινωνία θα εισπράξουν καταιγίδες.

 

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Κικη ρι κου
 

Scripta Manent

Δεν υπάρχουν μεγάλοι δημοσιογράφοι. Υπάρχουν μόνο μεγάλες εφημερίδες. Ζιλ Ρενάρ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday371
mod_vvisit_counterYesterday448
mod_vvisit_counterThis week1541

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack