aixmes.com

Ένα συν ένα δωρεάν Εκτύπωση E-mail
29.01.08
Του Λάζαρου Μαύρου

ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΖΕΙ σημαντικότερο ρόλο προεκλογικά; Ο δημοσιογράφος ή ο διαφημιστής; Σε ποιες συμβουλές και οδηγίες, υπακούνε περισσότερο οι υποψήφιοι στην προεκλογική τους προσπάθεια; Της δημοσιογραφίας ή της διαφήμισης; Ο πολίτης, πάντως, αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο ότι η πληρωμένη πολιτική διαφήμιση ελάχιστα διαφέρει πλέον από την εμπορική διαφήμιση. Ο διαφημιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις υπεραγορές, με τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τα «ένα συν ένα δωρεάν» τους, είναι πια ολόιδιος με τον ανταγωνισμό προσφορών των προεκλογικών επιτελείων.
Οι ευφυέστεροι επαγγελματίες της εμπορικής διαφήμισης, που με το έργο τους επιτυγχάνουν ν' αυξήσουν την πελατεία των υπεραγορών και προϊόντων που διαφημίζουν, έχουν εξελιχθεί, φυσιολογικά, σε φτασμένους πλέον «επικοινωνιολόγους» των προεκλογικών επιτελείων. Όπως μελετούσαν τις έρευνες αγοράς για το επόμενο βήμα διαφημιστικής καμπάνιας, έτσι και τις δημοσκοπήσεις για την επόμενη προεκλογική εξαγγελία. Τον ψηφοφόρο, που άπαξ ανά πενταετία και μόνο στις εκλογές καθίσταται προσωρινά πολίτης, τον μεταχειρίζονται ως καταναλωτή. Πελάτη που πρέπει να κερδηθεί. Με την ελκυστικότερη και πειστικότερη διαφήμιση. Αυτή η ώσμωση της εμπορικής με την πολιτική αγορά, φαίνεται ότι παρήγαγε την πρωτοκαθεδρία της «ατάκας». Της «έξυπνης» μικρής φράσης που «πιάνει τόπο». Που περνά το μήνυμα σαν στιχάκι ευκόλως απαγγελλόμενο. Κάτι σαν «ένα συν ένα δωρεάν»! Η επιτυχία της «ατάκας» υποσκελίζει και το πιο εμπεριστατωμένο άρθρο του πιο έγκυρου δημοσιογράφου. Γι' αυτό άλλωστε και η «σύγχρονη δημοσιογραφία» υιοθετεί όλο και περισσότερες ατάκες, απαξιώνοντας άρθρα και αναλύσεις. Ποιος θα κερδίσει τον «αναποφάσιστο ψηφοφόρο»; Ένα πλήρως τεκμηριωμένο άρθρο με ζηλευτού επιπέδου πολιτική επιχειρηματολογία ή μια ευφυής «έξυπνη ατάκα» προεκλογικής διαφήμισης; ΟΠΩΣ κάθε διαφήμιση, έτσι κι η προεκλογική, περιέχει και στοιχεία παραπλάνησης. Στην περίπτωση της εμπορικής αγοράς, απέναντι στον ορυμαγδό των παραπλανητικών διαφημίσεων, ο Σύνδεσμος Προστασίας Καταναλωτών προτείνει την προσεκτική μελέτη πριν από την επιλογή υπεραγοράς και προϊόντων. Στην πολιτική αγορά, ο ψηφοφόρος - καταναλωτής θα πρέπει να βρει τη δική του μέθοδο για να ξεχωρίσει το παραπλανητικό από το αληθές. Το γνήσιο από το κάλπικο. Διότι εδώ δεν πρόκειται για τα ρεπανάκια «ένα συν ένα δωρεάν» του αυριανού γεύματος, αλλά για πρόεδρο μιας ολόκληρης πενταετίας!
 
< Προηγ.

Το ασχετο

 

allez retour

 

Scripta Manent

Τι λάχανα, τι μπρόκολα. Χαρίλαος Φλωράκης
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday78
mod_vvisit_counterYesterday445
mod_vvisit_counterThis week1993

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack