aixmes.com

Μια επισήμανση παρεμβατική στην συζήτηση Εκτύπωση E-mail
18.02.08
Αυτό το «παγκόσμιος πολίτης» επιδέχεται ένα κάποιο έλεγχο. Η έννοια πολίτης προσδιορίζει σύνδεσμο με κάποιο κράτος. Κατά τούτο υποθέτω «παγκόσμιος πολίτης» εννοείται ο πολίτης ενός παγκόσμιου κράτους. Τέτοιο παγκόσμιο κράτος δεν υφίσταται, δεν υπάρχει, δεν έχει διαρθρωθεί -κι ελπίζω ποτέ να μην υπάρξει.. Η εννοιολογική επισήμανση αφορά στο ότι αφού δεν υπάρχει παγκόσμιο κράτος δεν υπάρχει ούτε παγκόσμιος πολίτης. Το παγκόσμιο κράτος προϋποθέτει ένα παγκόσμιο νόμο. Κι αυτό θα ήταν κάτι τόσο, μα τόσο ανιαρό. Αλλά κι αφελές να νομίζει κανείς πως θα υπάρξει.
Είτε αυτός που μεταχειρίζεται τις υπό έλεγχο έννοιες δεν αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο τους είτε πολύ πιθανόν να οφείλεται σε ένδεια λεκτικού και εννοιολογικού οπλοστασίου. Η ελληνικότητα κακοπαθαίνει με ποικίλους τρόπους. Μακριά από αριστερές και δεξιές ψευδαισθήσεις, πριν από διεθνισμούς και φιλελεύθερες παγκοσμιοποιήσεις, ο Έλλην υπήρξε κοσμοπολίτης. Το τι κοσμοπολιτισμό ενδέχεται να διασώζει σήμερα είναι άλλη συζήτηση. Αλλά στον πυρήνα του ο κοσμοπολίτης απορρίπτει κάθε μονισμό ενώ αισθάνεται άνεση με κάθε τι το έτερο. Προϋποθέτει βέβαια αυτό την έλλειψη μειονεξίας. Άλλως πως ζητάς να εφεύρεις ταυτότητες, να βλέπεις το ανύπαρκτο και να προσδοκείς σε μια παγκόσμια θολούρα!

Παρεμβατικά
D E M I A N



 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
mama mia
 

Scripta Manent

Η δόξα μου δεν είναι τα βιβλία που έχω γράψει, αλλά εκείνα που έχω διαβάσει. Μπόρχες
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday116
mod_vvisit_counterYesterday321
mod_vvisit_counterThis week2021

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack