aixmes.com

Μια εφικτά παρεμβατική διερώτηση Εκτύπωση E-mail
19.02.08
Αγαπητέ/ή Demian,
Έχετε δίκαιο σε όσα λέτε και σας ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Ίσως δεν εξόπλισα επαρκώς το λεκτικό και εννοιολογικό μου οπλοστάσιο, αφήνοντάς το ενδεές.

Οι λέξεις κουβαλούν πάνω τους -ή μέσα τους;(εσείς θα ξέρετε καλύτερα)- πολλές έννοιες και πολλές έγνοιες. Κάποτε χάνουν το νόημά τους, άλλοτε ξεφτίζουν κι άλλοτε διατηρούνται διαμέσου των αιώνων. (Η συντριπτική πλειοψηφία των γλωσσολόγων υποστηρίζει πως όλες οι γλώσσες αλλάζουν, άρα και τα στοιχεία που τις συνιστούν). Η ύπαρξη των «παγκόσμιων πολιτών» καταλήγει -δυστυχώς για μένα, ευτυχώς ίσως για εσάς- στο ίδιο αποτέλεσμα: ότι είναι ευκταία και όχι εφικτή, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η κοινή θέληση για κάτι τέτοιο.


Αναρωτιέμαι εντούτοις: Αν εσείς έχετε αυτή τη στιγμή την πολυτέλεια (γιατί περί πολυτέλειας πρόκειται) να πλοηγείστε στο Διαδίκτυο που προϋποθέτει το τηλέφωνο (εφεύρεση του Σκοτσέζου Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ), να ακούτε -φαντάζομαι- παράλληλα μουσική στο ραδιόφωνο ή τον υπολογιστή σας (ο Ιταλός Μαρκόνι, ο Καναδός Φέσεντεν και ο Σέρβος Τέσλα διεκδικούν τον τίτλο του εφευρέτη του ραδιοφώνου), να εκφράζετε την άποψή σας ελεύθερα (κάτι για το οποίο μόχθησαν οι Γάλλοι), να αντλείτε γνώσεις από τα βιβλία περί του «πολίτη» και των όσων προϋποθέτει!


Και (η τυπογραφία ξεκίνησε από τους Έλληνες και εξελίχθηκε από τους Κινέζους), να χτυπάτε στο πληκτρολόγιό σας λέξεις από το πλούσιο λεκτικό και εννοιολογικό σας οπλοστάσιο (η πρώτη μορφή πληκτρολογίου ήταν ιδέα του Αμερικανού Σολς), και άλλα που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για το άτομό σας. Αν λοιπόν μπορείτε να κάνετε όλα αυτά τα σημαντικά (που ίσως θεωρούνταν ευκταία αλλά αποδείχθηκαν εφικτά), που διαδόθηκαν παγκόσμια από ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν να μοιραστούν τις γνώσεις τους (και πολλοί θα τους χαρακτήρισαν αφελείς αλλά αποδείχθηκαν οραματιστές), τότε μάλλον ανήκετε κι εσείς -είτε το θέλετε, είτε όχι- σε μια παγκόσμια κοινότητα.

Καλωσορίσατε λοιπόν στην πραγματικότητα, παγκόσμιε -διαδικτυακέ- πολίτη Smile

m.m

Σημείωση: Ό,τι λέτε εσείς αφέλεια, εγώ το ονομάζω όραμα. Είναι ωραίο όμως να μοιραζόμαστε τις σκέψεις -και τις λέξεις- μας.

Βοήθεια: Επικαλούμαι την πλησμονή του λεκτικού και εννοιολογικού σας οπλοστασίου: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «κοσμοπολίτη» και «παγκόσμιου πολίτη»;


Link:

Μια επισήμανση παρεμβατική στην συζήτηση

 

Συναφή:

Γιατί θα ψηφίσω

Κουβεντιάζοντας για ένα σύνθημα

Κουβεντιάζοντας για ένα σύνθημα (2)

Tο «θα είναι» παίζεται...

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
eξέγερση
 

Scripta Manent

Τι λάχανα, τι μπρόκολα. Χαρίλαος Φλωράκης
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday309
mod_vvisit_counterYesterday321
mod_vvisit_counterThis week2214

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack