aixmes.com

Καθαρή γραμμή Εκτύπωση E-mail
19.02.08

Του Λευτέρη Αδειλίνη

Την Κυριακή το βράδυ οι ομιλίες είχαν συναινετικό χαρακτήρα. Φυσούσε άνεμος συνεργασιών. Δημόσια, το λεκτικό ήταν, όπως πάντα, σε επίπεδο αρχών και αξιών. Και οι δύο νικητές του πρώτου γύρου πρόβαλαν την ανάγκη να πάει μπροστά η Κύπρος.


Να αρχίσει μια νέα εποχή. Τα είπαν, το ευχαριστήθηκαν και μετά πήγαν ντουγρού στα γνωστά. Άρχισαν το παζάρι. Με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Δούναι και λαβείν. Για τη διασφάλιση στήριξης κι εκλογής. Υπουργεία και αιτήματα να δεσμευθούν οι μνηστήρες της Κυριακής σε πολιτικές θέσεις στο Κυπριακό που είναι αρεστές. Στους μέχρι προχθές υποστηρικτές του κ. Παπαδόπουλου. Δεν είμαστε αφελείς. Δεν λέμε να μη γίνει παζάρι. Αλίμονο. Η νομή της εξουσίας είναι βασικό στοιχείο κάθε κομματικής συνεργασίας. Τα πράγματα αλλάζουν, όμως, όταν πάνε να γίνουν "εύκαμπτες" προγραμματικές δεσμεύσεις. Για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας και αποδοχής. Κάτι που διακήρυξαν τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο κι ο κ. Κασουλίδης. Εκεί δεν χωράνε πολλά παζάρια. Η δέσμευση είναι για απόλυτα αντιπροσωπευτικό με τον κοινωνικό ιστό σχήμα. Κι αυτό σημαίνει λίγα υπουργεία σε ένα κόμμα ή κόμματα. Το άλλο βασικό ζήτημα είναι το Κυπριακό. Και οι δύο νικητές της πρώτης Κυριακής είχαν να το λένε. Διαφωνούσαν κάθετα με την πολιτική και τους χειρισμούς του κ. Παπαδόπουλου στο Κυπριακό. Μάς έλεγαν ότι έφερε τον τόπο στα πρόθυρα οριστικής διχοτόμησης. Και υπόσχονταν ότι οι ίδιοι θα ανέτρεπαν αυτό το σκηνικό. Συναντώντας τον ηγέτη των Τ/κ. Επιδιώκοντας την συναντίληψη, αντί τη απόλυτη επικράτηση. Βρίσκουμε λογικό να ζητήσουν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ δέσμευση ότι δεν θα επανέλθει το σχέδιο Ανάν. Ένα έγγραφο λύσης που απερρίφθη. Δεν εννοείται, όμως, οι κ.κ. Κασουλίδης και Χριστόφιας να δεσμευθούν για συγκερασμό των θέσεών τους στο πολιτικό πρόβλημα. Με τις, συχνά, εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των κομμάτων που στήριξαν τον κ. Παπαδόπουλο. Εδώ δεν χωράνε συμβιβασμοί. Απαιτείται καθαρή στάση. Και όχι θεαματικές παλινδρομήσεις από τις θέσεις που αναπτύχθηκαν προεκλογικά. Δεν υπονοούμε ότι ακούσαμε κάτι. Το αντίθετο μάλιστα. Επειδή, όμως, ζούμε σε τόπο, όπου και "τα κυπαρίσσια λυγίζουν"... και γίνονται πολλές φορές αγνώριστα... Θέλουμε να το επισημάνουμε. Για να μπει σε νέα εποχή, η Κύπρος χρειάζεται διαφάνεια. Κι όχι "συνωμοτικές" διεργασίες. Απ' αυτές που τόσο καλά γνωρίζουν οι κομματικοί μας ηγέτες. Οι όποιες συμμαχίες συναφθούν για το δεύτερο γύρο πρέπει να λάβουν δημόσιο χαρακτήρα. Τα σκοτεινά μαγειρεία δεν έχουν θέση εδώ. Η ψήφος της πρώτης Κυριακής ανέδειξε μια μεγάλη ανάγκη των πολιτών. Να βάλουν τέρμα στην περίοδο της πολιτικής ανωριμότητας και των ετερόκλητων συνεργασιών. Είναι γεγονός ότι το προεδρικό σύστημα της Κύπρου προϋποθέτει σύναψη συμμαχιών για να λειτουργήσει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει μεγάλες εκπτώσεις σε προγραμματικές αρχές. Όπως είχαμε μάθει μέχρι σήμερα. Η ωρίμανση προϋποθέτει πολιτική ειλικρίνεια. Και μ' αυτή την υπόσχεση πορεύτηκαν οι δύο στον προεκλογικό. Τόσο ο Δημήτρης Χριστόφιας όσο κι ο Ιωάννης Κασουλίδης.

 

(Πολίτης)

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Στην προκυμαία...
 

Scripta Manent

Σύμπαν σημαίνει καθολικότητα, δηλαδή ενότητα μέσα στην πολλότητα. Ν. Κουζάνος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday136
mod_vvisit_counterYesterday377
mod_vvisit_counterThis week1683

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack