aixmes.com

Ξεκάθαρες κουβέντες Εκτύπωση E-mail
19.02.08

(Σημερινή)

Ο ΛΑΟΣ αποφάσισε: Δύο εκ των υποψηφίων θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής. Χριστόφιας ή Κασουλίδης θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για δεύτερη φορά, ο λαός κυρίαρχα και δημοκρατικά θα εκλέξει εκείνον που προκρίνει ως τον καταλληλότερο, για να διακυβερνήσει τον τόπο για την επόμενη πενταετία. Όμως, οι πολίτες θέλουν και απαιτούν ξεκάθαρη εικόνα, πριν οριστικά αποφασίσουν σε ποιον θα δώσουν την ψήφο τους. Απαιτούν προγράμματα και θέσεις στο Κυπριακό και στα άλλα μεγάλα εσωτερικά ζητήματα. Ας μην υποβάλουν οι δύο υποψήφιοι ότι έχουν έτοιμο πρόγραμμα και επ’ αυτού οι πολίτες να αποφασίσουν. Από τη νύκτα της Κυριακής, και ευθύς μετά το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, άρχισαν οι επαφές μεταξύ των δύο υποψηφίων και όσων έμειναν εκτός της εκλογής.

Ο στόχος αυτών των επαφών είναι νέες δοσοληψίες και παζαρέματα για το διαμοιρασμό της εξουσίας. Η δίκαιη κοινωνία και η δίκαιη λύση ή το ευρωπαϊκό μέλλον του τόπου δεν θα επιτευχθούν διά της εκκλήσεως στους πολίτες μόνο αλλά και στα ίδια τα κόμματα. Με απλά λόγια, οι δύο υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο καλούνται να επιδιώξουν και να επιτύχουν συγκλίσεις θέσεων, απόψεων και προγραμμάτων με άλλες δυνάμεις ώστε, αν εκλεγούν, να στηριχθούν και σε συνεργασίες, για να κυβερνήσουν. Δεν θα κυβερνήσουν με τους πολίτες αλλά με τα κόμματα, με τα οποία θα συμπήξουν και θα συνομολογήσουν συμμαχίες για να λειτουργήσουν στο Κοινοβούλιο.

Χριστόφιας και Κασουλίδης μάλλον θα αναβιώσουν έκαστος νέα τριμερή, αφού στόχος τους είναι το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι. Πώς θα επιτευχθεί μια νέα συνεργασία; Με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και συγκλίσεις. Τόσο ο Δ. Χριστόφιας όσο και ο Ι. Κασουλίδης έχουν ήδη έτοιμα τα προγράμματά τους. Ασφαλώς θα συζητήσουν με βάση αυτά και θα επιδιώξουν συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα. Όμως και αυτά έχουν θέσεις στο Κυπριακό και στα εσωτερικά ζητήματα. Δεν μπορεί, όμως, να προέλθουν σε συμφωνία αν δεν γίνουν υπερβάσεις, ικανές να επιτρέψουν σύμπτωση θέσεων. Με τα ανάλογα, φυσικά, ανταλλάγματα.

Οι μέρες και οι εβδομάδες που έρχονται είναι κρίσιμες. Ενδέχεται να αναβιώσει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Πέραν συνθημάτων, γλυκερών εκκλήσεων για ενότητα, που τους προηγηθέντες μήνες όλοι έκαναν θρύψαλα, πέραν παραπλανήσεων και εξαπατήσεων, οι πολίτες ζητούν από τους δύο υποψηφίους καθαρές θέσεις και ξεκάθαρες δεσμεύσεις. Θέλουν καθαρές προτάσεις και ξεκάθαρες κουβέντες. Όχι νέα μικροπολιτική και όχι νέα μικροκομματική συναλλαγή. Οι καιροί που έρχονται απαιτούν καθαρούς ορίζοντες με διάφανους στόχους, όχι μασημένα λόγια ούτε κούφιες ρητορείες. Όποιος αναλάβει την προεδρία, να γνωρίζει ότι θα είναι σταυρός μαρτυρίου και Γολγοθάς αποφάσεων, που μπορεί να σημαδέψουν τον τόπο για τις επόμενες γενιές.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

Άντε γεια
 

Scripta Manent

Δεν υπάρχουν μεγάλοι δημοσιογράφοι. Υπάρχουν μόνο μεγάλες εφημερίδες. Ζιλ Ρενάρ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday180
mod_vvisit_counterYesterday399
mod_vvisit_counterThis week2126

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack