aixmes.com

Περί "παγκόσμιου πολίτη" Εκτύπωση E-mail
19.02.08
Η παιγνιώδης διάθεση ευπρόσδεκτη. Ο πληθυντικός -ευγενείας σαφώς- αχρείαστος. Το παίγνιο εντοπίζεται στην διάθεση να αποδεχτεί κανείς –εσύ- την ευστάθεια του ελέγχου για να αντιταχθεί διασκεδαστικά ως χαριτωμένη κατακλείδα πρόταση το καλωσόρισμα στην παγκόσμια ιστο-κοινότητα. Την γλωσσολογική επισήμανση –ενδιαφέρουσα μεν- την προσπερνώ.

 

Την διερώτηση σέρνουν σε πρώτο χρόνο η παράθεση τεχνολογικών επινοήσεων. Επινοήσεις ενδεικτικές υποτίθεται της ανθρώπινης ικανότητας να τρέπει την σύλληψη σε απτή εφαρμογή. Ώστε ότι άλλοτε φάνταζε ως όραμα καθίσταται πραγματοποιήσιμο. Κατ’ αναλογίαν που δεν δηλώνεται το όραμα «παγκόσμιος πολίτης» σήμερα ευκταίο μεν στο μέλλον ενδεχόμενο δε.

Ώστε η «εφικτά παρεμβατική διερώτηση» (με εξαίρεση την υστερόγραφο απορία) περιέχει εμμέσως πλην σαφώς πρόταση ισχυρισμό: ο παγκόσμιος πολίτης ως σύλληψη είναι όραμα ενδεχόμενο, ιδού μάλιστα είσαι ήδη μέλος μιας παγκόσμιας κοινότητας!

Ηθελημένα ή όχι ωστόσο επιχειρείται παράκαμψη του ελέγχου που ασκήθηκε. Τα επιχειρήματα στην ουσία δεν έχουν απαντηθεί. Η μετατόπιση από την ιδιότητα του πολίτη στην ιδιότητα του μέλους ή του συμμέτοχου σε μια παγκόσμια κοινότητα σημαίνει επίσης την εννοιολογική μετατόπιση σε προσφορότερο πεδίο αντιπαράθεσης. Κατανοητό ως εγχείρημα…

Όμως οι τεχνολογικές επινοήσεις δεν δεικνύουν κάτι ουσιώδες για την συζήτηση. Ο πλέον πρόχειρος αντίλογος θα ήταν η απάντηση μέσω του … αντί για τόξο, σφαίρα.

Η ικανότητα της αφαίρεσης ζωής με τρόπο πιο εξεζητημένο δεικνύει μήπως κάτι πέρα από την αλλαγή του μέσου;

Η ικανότητα για έκφραση λόγου και αντίλογου αντί για πρόσωπο με πρόσωπο, σε επίπεδο διαδικτύου δεικνύει μήπως κάτι πέρα από την αλλαγή του μέσου;

Το ότι το «όραμα» είναι πραγματικό ενδεχόμενο δεν αποδεικνύεται έτσι. Το όραμα είναι τέτοιο για να παραμένει τέτοιο. Το όνειρο είναι τέτοιο γιατί δεν αντέχει την πραγματικότητα. Η τελευταία το γειώνει, μην πω το προσγειώνει ανωμάλως! Αυτό ναι, ενοχλούσε ανέκαθεν τους αιθεροβάμονες. Οι αδελφοί Wright τα μυστικά της πτήσης αποκωδικοποίησαν. Ο νόμος της βαρύτητας εξακολουθεί να ισχύει πάντως.

Το παγκόσμιο κράτος δεν υπάρχει άρα δεν υπάρχει ούτε ο παγκόσμιος πολίτης. Δεν είναι ζήτημα κατ’ ανάγκη ένδειας. Μέρος του συλλογισμού ήταν και το ενδεχόμενο αυτός που μεταχειρίζεται τις υπό έλεγχο έννοιες να μην αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο τους.

Τον κοσμοπολίτη τρέφει η ποικιλία. Τον παγκόσμιο πολίτη θα γεννήσει το παγκόσμιο κράτος αφού εγκαθιδρυθεί ένας παγκόσμιος Νόμος. Σε διαβεβαιώ ότι –αν έχει απομείνει ως τότε- ο κοσμοπολίτης θα περάσει στην παρανομία.

Άλλο η ποικιλία και άλλο η σαλάτα.

Η αποδοχή της ετερότητας προϋποθέτει την ταυτότητα. Η έλλειψη της τελευταίας σε κάνει ιδανικό συστατικό της σαλάτας!

 

Δίχως γεύση

D E M I A N

Συναφή:

Μια εφικτά παρεμβατική διερώτηση

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

15 τζιαι 'πόψε
 

Scripta Manent

Η δόξα μου δεν είναι τα βιβλία που έχω γράψει, αλλά εκείνα που έχω διαβάσει. Μπόρχες
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday142
mod_vvisit_counterYesterday402
mod_vvisit_counterThis week1190

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack