aixmes.com

Τι (δεν) είναι Αριστερά; Εκτύπωση E-mail
20.02.08
Το άρθρο αυτό γράφτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή πριν λίγες μέρες (12 Φεβρ.) από τον γνωστό αναλυτή Νίκο Νικολάου, μετά την εκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού. Το παραθέτω προς συζήτηση και προβληματισμό (όχι προς υποβολή και υιοθέτηση). Καλή ανάγνωση.

 

Η σπέκουλα της Αριστεράς

Του Νικου Νικολαου

Ευτυχώς που έγινε το Συνέδριο του Συνασπισμού και ξεφύγαμε έστω και για λίγο, σαν αναγνώστες και τηλεθεατές, από το άρρωστο κλίμα της σκανδαλολογίας και ξανασυναντηθήκαμε προσωρινά με πολιτικές, συνθήματα και ιδεολογίες, ξεχασμένα! Ετσι, από τη χυδαιότητα των DVD και της ανήθικης συναλλαγής όσων τα διακινούσαν, κληθήκαμε να σκεφθούμε ξανά τι είναι η Αριστερά, τι εκφράζει η Δεξιά και αν το ελπιδοφόρο μέλλον αυτού του τόπου περνά από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού ή αν η Νέα Δημοκρατία έχει ακόμη και τώρα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τη δύναμη να βάλει την κοινωνία στη ρότα της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

Η αναβίωση όμως της συνθηματολογίας περί Αριστεράς, την οποία διαβάζουμε στις ομιλίες του κ. Αλέξη Τσίπρα, του κ. Γιώργου Παπανδρέου ή της κ. Αλέκας Παπαρήγα, είναι άραγε έκφραση μιας κυοφορούμενης πολιτικής αλλαγής ή απλώς νεκρανάσταση μιας δήθεν προοδευτικής φρασεολογίας που σκοπό έχει να καλύψει την ανυπαρξία ουσιαστικού πολιτικού λόγου; Φοβάμαι πως δυστυχώς συμβαίνει το δεύτερο και η Αριστερά αποτελεί απλώς τη λεοντή που χρησιμοποιεί ο γυμνός βασιλιάς, για να ξεγελάσει και πάλι τον λαό που με πικρία δεν παίρνει καμιά απάντηση στα προβλήματά του.

«Δεν είστε Αριστερά κ. Παπανδρέου» απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε προσωπικό τόνο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει με καυστικό τρόπο στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει «Αριστερά του Χρηματιστηρίου, Αριστερά των ιδιωτικών πανεπιστημίων». Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την αρλουμπολογία αυτή. Δηλαδή τι θέλει να μας πει ο κ. Τσίπρας, ότι αν η μεγάλη Αριστερά που αυτός ευαγγελίζεται κατακτήσει την εξουσία θα καταργήσει το Χρηματιστήριο ή ότι θα ιδρύσει ένα «ηθικό» Χρηματιστήριο; Αν υπονοεί το πρώτο πρόκειται περί ανοησίας, αν το δεύτερο πρόκειται περί αγραμματοσύνης. Για δε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να προσθέσω ότι όπου υπάρχουν, είναι φυτώρια της προοδευτικής σκέψης και της αριστερής ιδεολογίας, ενώ τα κρατικά που υπερασπίζεται ο κ. Τσίπρας έχουν καταντήσει άσυλα σκοταδισμού, αγραμματοσύνης και νταβατζήδων φοιτητοπατέρων του Συνασπισμού.

Ο κ. Τσίπρας είναι αρκετά νεαρός στην ηλικία και αρκετά πολυάσχολος περί τα κομματικά, ώστε να του συγχωρείται η άγνοια της ιστορίας. Αν τη γνώριζε καλά, θα ήταν πιο προσεκτικός και λιγότερο θεατρικός στις επιθέσεις του κατά του ΠΑΣΟΚ. Γιατί κ. Τσίπρα, όταν το 1981 ή και παλαιότερα, κάτι ανεγκέφαλοι της δήθεν «καθαρής Αριστεράς» κήρυτταν το «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας», το πλήθος των αριστερών πολιτών ψήφισε τον Ανδρέα και δικαιώθηκε. Η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα το ’81 ήταν αυτή που αποκατέστησε την εθνική συμφιλίωση, κατήργησε το αστυνομικό κράτος και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και έδωσε τιμή και περηφάνια στον καταφρονημένο και καταπιεσμένο κόσμο της Αριστεράς.

Τι είναι σήμερα Αριστερά; Δεν ξέρω ακριβώς και άλλωστε η απάντηση είναι ένα δύσκολο πολιτικό και φιλοσοφικό ερώτημα που διχάζει τους διανοουμένους όλου του κόσμου. Πάντως, Αριστερά σήμερα, στον σημερινό κόσμο της ελεύθερης οικονομίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, δεν είναι σε καμία περίπτωση τα μουχλιασμένα κλισέ του παρελθόντος. Αριστερό είναι ό,τι είναι επαναστατικό, ό,τι αλλάζει προς το καλύτερο την κοινωνία, την καθημερινή μας ζωή, ό,τι βελτιώνει την οικονομική θέση των πολλών, ό,τι δίνει δουλειά και ελπίδα. Αριστερά δεν είναι, πάντως, οι κρατικοποιήσεις, οι κλειστές αγορές, οι συντεχνίες, η κομματική γραφειοκρατία, οι εξ αποκαλύψεως αλήθειες, οι ανοησίες περί σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, τις οποίες αρθρώνει ο κ. Τσίπρας, τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Από τα 5 επιβιώσαντα κομμουνιστικά κράτη (Κίνα, Βιετνάμ, Λάος, Κούβα, Β. Κορέα), μόνο η τελευταία ισχυρίζεται ότι έχει ολοκληρώσει τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο λαός της λιμοκτονεί! Ο τόπος αυτός έχει συγκεκριμένα προβλήματα, και αυτό που περιμένει από νέους ηγέτες είναι καθαρά λόγια και συγκεκριμένες προτάσεις. Οχι νεφελώματα!


posted by χόρχε

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Θεότυφλη

 

Scripta Manent

Σύμπαν σημαίνει καθολικότητα, δηλαδή ενότητα μέσα στην πολλότητα. Ν. Κουζάνος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday153
mod_vvisit_counterYesterday402
mod_vvisit_counterThis week1201

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack