aixmes.com

Ο Χριστόφιας και ο μπαμπούλας του νεοφιλελευθερισμού Εκτύπωση E-mail
20.02.08

 ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, την περ. Κυριακή, ο υποψήφιος για την προεδρία Δημήτρης Χριστόφιας, έσπευσε να διακηρύξει την αντίθεσή του προς τις «νεοφιλελεύθερες συνταγές που εκπροσωπεί ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης», ο οποίος θα είναι ο αντίπαλός του την ερχόμενη Κυριακή.

«Επιλέγουμε», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, «ανάμεσα από τη μια, στη μικτή οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη που εμείς εκπροσωπούμε και από την άλλη τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που εκπροσωπεί ο κ. Κασουλίδης, που απειλούν την κοινωνική συνοχή και τις κατακτήσεις του λαού». Για τον κ. Χριστόφια ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα σύνθημα χωρίς περιεχόμενο, που το επισείει σαν ένα μπαμπούλα που απειλεί τις κατακτήσεις του λαού, τις οποίες μόνο αυτός μπορεί να προστατεύσει επιλέγοντας τη «μικτή οικονομία». Στην πραγματικότητα, όμως, ο νεοφιλελευθερισμός ελάχιστα διαφέρει, αν διαφέρει, από αυτό που ο κ. Χριστόφιας ονομάζει μικτή οικονομία. Τόσο η μικτή οικονομία όσο και ο νεοφιλελευθερισμός αποδέχονται τον κρατικό παρεμβατισμό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σύμφωνα με το Οικονομικό Λεξικό του Γ. Αγαπητού «ο νεοφιλελευθερισμός αποδέχεται τον κρατικό παρεμβατισμό, μέχρι ενός βαθμού, για την αποφυγή δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων και κοινωνικών αδικιών και την ύπαρξη κράτους προνοίας». Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου, στην οποία συμμετείχε το κόμμα του κ. Χριστόφια εφάρμοζε νεοφιλελεύθερες συνταγές ή εφάρμοζε αυτό που ο Χριστόφιας ονομάζει μικτή οικονομία; Και με ποιον τρόπο ο κ. Χριστόφιας θα εφαρμόσει, αν εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, τη «μικτή οικονομία»; Θα προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις για να ενισχύσει τις κρατικές δραστηριότητες εις βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εφαρμόζοντας την πολιτική του φιλοσοφία, που υποστηρίζει τις οικονομίες του συγκεντρωτισμού; Η απειλή εναντίον των κατακτήσεων του λαού και της κοινωνικής συνοχής δεν πρόκειται να προέλθει από δήθεν νεοφιλελεύθερες συνταγές του κ. Κασουλίδη, αλλά από την κακοδιαχείριση της οικονομίας από άσχετους συνθηματολόγους, από την ανοχή της διαφθοράς και των οικονομικών σκανδάλων και από επικίνδυνους και ανεύθυνους χειρισμούς. Και μακροπρόθεσμα από τη συνέχιση της στασιμότητας στο κυπριακό, η οποία αποτελεί μόνιμο εμπόδιο στην πλήρη οικονομική ανάπτυξη της νήσου. 

(ΑΛΗΘΕΙΑ)

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
La nave va
 

Scripta Manent

Δεν υπάρχουν μεγάλοι δημοσιογράφοι. Υπάρχουν μόνο μεγάλες εφημερίδες. Ζιλ Ρενάρ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday276
mod_vvisit_counterYesterday386
mod_vvisit_counterThis week2063

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack