aixmes.com

Το βιβλίο που «εξέδωσε» ο Χριστόφιας Εκτύπωση E-mail
23.02.08
Στην πλούσια ελληνική γλώσσα υπάρχει μια λέξη που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση αυτή. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες. Δεν ξέρω. Αλλά, προτού προχωρήσουμε, ας ξαναδιαβάσουμε την ιστορία. Αμυνόμενος ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στην «ελληνική» επίθεση που δέχεται τις τελευταίες μέρες, μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας με την έκδοση του βιβλίου «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική».

Αναζητήσαμε το βιβλίο. Το βρήκαμε. Εκδόθηκε το 2002. Επανεκδόθηκε αργότερα. Ιδού όμως τι γράφει ο Πρόεδρος της Βουλής στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης (τα κεφαλαία του γράφοντος):

«Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην έκδοση… και συγχαίρω θερμά την
Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής, που είναι ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ της έκδοσης». Μερικές σελίδες πιο κάτω, ο γενικός διευθυντής της Βουλής, Κωστάκης Χριστοφόρου, είναι πιο κατατοπιστικός: «…ΞΕΚΙΝΗΣΕ ως μια προσπάθεια να τηρηθούν ενδοϋπηρεσιακά ορισμένοι βασικοί γλωσσικοί κανόνες (…) Με τον ΚΑΙΡΟ εμπλουτιζόνταν και έφτασε ΣΗΜΕΡΑ (σ.σ.: το 2002) να αποτελεί συνοπτικό οδηγό…».

Για να μην πολυλογούμε: το βιβλίο εξέδωσε η Υπηρεσία Μελετών και Εκδόσεων. Ο Πρόεδρος της Βουλής (ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ, όχι ως πρόσωπο), μπορεί να έδωσε την έγκριση του, να έγραψε τον πρόλογο, αλλά ούτε εκδότης είναι, ούτε συγγραφέας είναι. Ούτε και πιστεύω ότι διεκδικεί την πατρότητα της ιδέας.

Τα άλλα επιχειρήματα
Επίσης, αμυνόμενο το επιτελείο Χριστόφια στην «ελληνική» επίθεση, υποστήριξε ότι «επί δικής του προεδρίας και με δική του πρωτοβουλία διοργανώθηκαν εκδηλώσεις που υπογραμμίζουν (…) τις πολιτιστικές μας παραδόσεις (…).επισκέφθηκε τον Πάπα (…) με μοναδικό στόχο να παρουσιάσει τη σύλληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (…) υπογράφηκε ειδικό μνημόνιο μεταξύ του και του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής για προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού ανάμεσα στους αποδήμους». Αυτά γράφει η εφημερίδα «Χαραυγή» την Παρασκευή, 22 Φεβρ. «Όλα αυτά για ποιο πράγμα μιλούν; Για αφελληνισμό;», διερωτάται ο κ. Χριστόφιας.

Το ξαναγράφουμε: ο Πρόεδρος της Βουλής ως θεσμικό πρόσωπο υπογράφει συγκεκριμένα πρωτόκολλα και ηγείται εκδηλώσεων που διοργανώνει η Βουλή. Η Βουλή των «56». Η Βουλή του ΛΑΟΥ. Όχι ο Χριστόφιας, ο Κάρογιαν, ο Τάσσος, ο Αναστασιάδης.

Τα γράφω τούτα, όχι για να αμφισβητήσω τον πατριωτισμό του ή το ελληνοκεντρικό ενδιαφέρον του κ. Χριστόφια. Προς Θεού! Αλλά, τα πιο πάνω παραδείγματα που επιστράτευσε το επιτελείο Χριστόφια τις τελευταίες μέρες, στη «δική» μου γλώσσα ονομάζονται ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. Και το γράφω όσο πιο ευγενικά δύναμαι...

χόρχε

απορία: Με το ίδιο σκεπτικό, το σκεπτικό Χριστόφια και επιτελείου, θα μπορούσε να ρωτηθεί ο υποψήφιος «πόσα βιβλία για την ιστορία του Ελληνισμού και την ελληνική γλώσσα εξέδωσε το ΑΚΕΛ;». Του οποίου ο κ. Χριστόφιας ηγείται για περισσότερα χρόνια από ό,τι είναι στην Προεδρία της Βουλής. Εδώ δεν καταλήγουμε ακολουθώντας τα ίνχη του τρόπου σκέψης και της λογικής Χριστόφια;

υγ: Ειρήσθω εν παρόδω είναι τουλάχιστον φτωχή η συγγραφή βιβλίων από τη Βουλή. Ένα χώρο με πλούσιο υλικό, αρχειακό και άλλο. Το επισημάνουμε, δεν σημαίνει ότι φταίει ο Χριστόφιας γι’ αυτό το ξεκαθαρίζουμε.

Περί debate3: Όταν ανοίγεις μια πόρτα, την κλείνει ο τελευταίος. Αυτά σε λίγο όμως.




 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Ψάχνω κάτι

καινούργιο

να πω…

 

Scripta Manent

Οι αντίξοες συνθήκες, οι δυσκολίες δεν σε πτοούν, όταν είσαι ζεστός από μέσα, προχωράς. Ευάγγελος Αβέρωφ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday120
mod_vvisit_counterYesterday174
mod_vvisit_counterThis week294

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack