aixmes.com

Δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων Εκτύπωση E-mail
26.02.08

 

04presiid

 

Mail σε έναν καλό φίλο στην Ελλάδα το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των εκλογών:

«Πριν λίγο μπήκα στο σπίτι. Ένιωθα πολύ βρόμικη από τα τεκταινόμενα και μπήκα στο μπάνιο για να κάνω κάθαρση. Δεν βοήθησε. Τώρα απλώνω στον καναπέ και σου γράφω. Είμαι λιγάκι ανακουφισμένη. Σκέφτομαι, πάει τελείωσε κι αυτό. Να γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας. Πόσο μου έχει λείψει... Μετά ακούω στις ειδήσεις ο «Πρόεδρος Χριστόφιας» και με ξαναπιάνει ο πονοκέφαλος. Το θετικό είναι το κλίμα συναίνεσης μεταξύ αριστεράς-δεξιάς. Δεν υπήρξαν προκλήσεις, ούτε από τους μεν, ούτε από τους δε. Οι «ηγέτες» δήλωσαν πως θα συνεργαστούν κάτι που δίνει μηνύματα ενθαρρυντικά, ότι πλέον με την πτώση του Παπαδόπουλου, σε μια νέα εποχή. Θα δείξει... Να λυθεί αυτό το γ... το κυπριακό να αλλάξουμε μοτίβο».

Κι η απάντηση: «Ας πούμε απλώς πως ο λαός αποφάσισε και ότι οι «υπόλοιποι» θα συνεργαστούν για το καλό της μεγαλονήσου».

Δευτέρα πρωί: Μπαίνει στο γραφείο μου άλλος ένας καλός φίλος. Το χαμόγελό του έφτανε μέχρι τ' αυτιά. Η αλήθεια είναι πως δεν μίλησε πρώτος. Περίμενε εμένα, έτσι από σεβασμό. Να μην θεωρηθεί πως με προκάλεσε.

  • «Ξέρεις καλά ότι δεν θα δίσταζα να ψηφίσω Χριστόφια στην περίπτωση που τα κόμματα του κέντρου υποστήριζαν Κασουλίδη», του είπα. «Το πρόβλημα δεν είναι ο Χριστόφιας, είναι οι πολιτικές δυνάμεις που συμμαχούν όχι για να μας πάνε μπροστά, αλλά γιατί έτσι προστάζει το συμφέρον τους».
  • «Το ξέρω», απάντησε. «Αλλά η τριμερής δεν υπάρχει πια. Ο Δημήτρης θα δουλέψει σκληρά για μια λύση. Το πιστεύω. Χωρίς άλλους μες τα πόδια του. Να το λύσουμε να τελειώνουμε. Να πάμε παρακάτω. Τουλάχιστον τα δικά μας παιδιά να μην έχουν το κυπριακό μες τα πόδια τους»...

Φεύγει και ξαναγυρίζω στις σκέψεις μου. Τις γράφω έτσι για να εξιλεωθώ. Εκείνο που με χάλασε την περασμένη βδομάδα ήταν το γλείψιμο προς τις δυνάμεις του κέντρου και από τους δύο νικητές του πρώτου γύρου. Μια κατάσταση που επισκίασε την επιλογή των Κυπριακών πολιτών για το νέο. Είχα εκφράσει αυτή την άποψη από την ίδια στιγμή από αυτόν το χώρο. Κι οι φόβοι μου για το ρυθμιστικό ρόλο των κομμάτων που έχασαν, κόμματα που πάντα σπεύδουν να έχουν αυτό το ρόλο, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά από το μεγάλο παρασκήνιο της περασμένης Τρίτης. Το ΔΗΚΟ είχε άλλη άποψη αρχικά, μετά την άλλαξε, διαπραγματεύτηκε τα υπουργεία και μετά από ατελείωτες συζητήσεις κατέληξε να πάρει το πιο συμφέρον. Όχι για τον τόπο. Αλλά για το ίδιο. Απόφαση που λήφθηκε όχι με συναίνεση, αλλά με συναίσθηση. Δηλαδή με την πλήρη επίγνωση των οφελών που θα του επέφερε. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εξέπληξε. Έστειλε όμως ένα ηχηρό μήνυμα στα κόμματα του κέντρου. Εάν θέλουν να το ακούσουν. Ότι ο Κύπριος άρχισε ν' αλλάζει. Ότι κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν πια στις πελατειακές σχέσεις. Για μένα αυτό είναι το πλέον ενθαρρυντικό, μετά τη δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Αυτό που είδαμε λίγο αργότερα από τα μετεκλογικά μπαλκόνια δεν ήταν πόλωση, όπως ενδεχομένως θα ανέμενε κανείς. Ήταν αποδοχή, συγκατάθεση και συγκατάνευση. Τα κόμματα που στήριξαν εξ αρχής τις δύο αντίπαλες υποψηφιότητες είχαν μια αμοιβαιότητα που άγγιζε τα όρια της ασφάλειας για μας τους κοινούς θνητούς. Ότι θα παλέψουν για τον ίδιο στόχο. Και θα συνεργαστούν. Ότι το πολιτικό σκηνικό ωριμάζει. Αντιθέτως, κι αυτό πρέπει να προβληματίσει, τα κόμματα του κέντρου χαίρονταν γιατί δήθεν τους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη. Μα ποια μεγάλη νίκη; Μπορεί προς το παρόν να κρατήθηκαν. Με νύχια και με δόντια. Αλλά τι κατάφεραν; Να βγάλουν τον δεύτερο εκλεκτό τους και να πάρουν μερικά υπουργεία που θα λογοδοτούν στον Πρόεδρο. Χθες το βράδυ ένιωσα ακόμη καλύτερα. Όταν άκουσα πως ο κ. Χριστόφιας δεν θα δεχτεί λίστες για υπουργοποίηση ατόμων από τα κόμματα. Και πως θα διορίσει ανθρώπους κι από τα μικρότερα κόμματα, όπως οι ΕΔΗ. Άσχετα με τα ποσοστά που κατέχουν. Και τα ονόματα που άκουσα φαίνεται πως αξίζουν τον κόπο. Παρότι ψήφισα Κασουλίδη, παρότι δεν πιστεύω ότι τα κόμματα του κέντρου είναι δύναμη συναίνεσης σε μία κυβέρνηση, πιστώνω τον νέο Πρόεδρο με την καλή θέληση να μας πάει μπροστά. Για να γυρίσουμε σελίδα. Ας μην μας απογοητεύσει.

Μοίρα

 

* Σημ.: Η φωτογραφία είναι από το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων.

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Free Πρες

 

Scripta Manent

Το μεγάλο ύφος ενός έργου τέχνης θα αποκαλυφθεί πλήρως αν ο καλλιτέχνης είναι φορέας αυτής της μεγάλης μορφής στο βάθος. Νίτσε

 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday56
mod_vvisit_counterYesterday402
mod_vvisit_counterThis week1104

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack