aixmes.com

Ο νέος πρόεδρος και η επανένωση Εκτύπωση E-mail
26.02.08

ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Όπως σημείωνα στο χθεσινό μου σχόλιο, ο χρόνος που έχει μπροστά του ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να βγάλει το κυπριακό από το σημερινό πλήρες αδιέξοδο είναι πολύ περιορισμένος.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αναμένουν για μιαν ακόμη άγονη πενταετία. Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αναμένει για πάντα πότε θ' αποφασίσουμε τι ακριβώς επιδιώκουμε και πότε θα είμαστε έτοιμοι για σοβαρές ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση και την επανένωση της Κύπρου. Θυμίζω και σήμερα την τελευταία προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών, που έχει διατυπωθεί με τον ακόλουθο σαφή τρόπο: «Πόσον καιρό ακόμη η διεθνής κοινότητα θα αναμένει για μια διευθέτηση;» Τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικρατεί η εντύπωση ότι αν πρόκειται να αναληφθεί μια νέα σοβαρή προσπάθεια με στόχο τη διάσπαση του αδιεξόδου, αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε μέσα στους πρώτους μήνες του 2008.

Το 2008 θα είναι ένα έτος - σταθμός γιατί μέσα σ' αυτό το χρόνο θα φανεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίλυση του κυπριακού και την επανένωση. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι στόχος του είναι η επανένωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο ως αποτέλεσμα μιας συμβιβαστικής λύσης. Η μη λύση, η διαιώνιση του στάτους κβο, της σημερινής κατάστασης, που ήταν η πολιτική του Τάσου Παπαδόπουλου, δεν μπορεί βεβαίως να οδηγήσει στην επανένωση. Αντίθετα, η πολιτική της μη λύσης οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση. Θα είναι, λοιπόν, ο Δημήτρης Χριστόφιας ο πρόεδρος της λύσης, ο πρόεδρος που θα επιδιώξει την επίτευξη της λύσης του κυπριακού, χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού; Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, των κομμάτων της μη λύσης, θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στην αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης στο σύντομο μέλλον προτού είναι πολύ αργά; Θα είναι σε θέση ο κ. Χριστόφιας, ο νέος πρόεδρος, να μην υποκύψει στις πιέσεις των απορριπτικών που θα τον καλούν ν' ακολουθήσει την ίδια απορριπτική και αρνητική πολιτική του προκατόχου του;

Αυτό θα φανεί σύντομα: όχι μέσα σε μερικά χρόνια, ούτε μέσα σε μήνες, αλλά μέσα σε μερικές βδομάδες αν όχι μέσα σε μερικές μέρες. Εξάλλου, ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας, ο χρόνος που έχει ο νέος πρόεδρος στη διάθεσή του για ν' αποτρέψει την οριστική διχοτόμηση, αν αυτός είναι ο στόχος του, είναι τρομερά περιορισμένος.

ΑΛΗΘΕΙΑ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Στην προκυμαία...
 

Scripta Manent

Σύμπαν σημαίνει καθολικότητα, δηλαδή ενότητα μέσα στην πολλότητα. Ν. Κουζάνος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday382
mod_vvisit_counterYesterday319
mod_vvisit_counterThis week701

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack