aixmes.com

Τέλος εποχής Εκτύπωση E-mail
27.02.08
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΚΑΝΗ 

 

Στοιχεία κάθαρσης περιείχε η εκλογική αναμέτρηση που ανέδειξε πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια. Λέγαμε τις τελευταίες μέρες για την απόφαση της κοινωνίας να αφήσει πίσω της τις νοοτροπίες και τις τακτικές του διχασμού και των αγκυλώσεων.


 Λέγαμε ακόμα για την υπέρβασή της να εκλέξει για πρώτη φορά στην προεδρία της Δημοκρατίας, τον ηγέτη της Αριστεράς. Είναι όμως και κάτι ακόμα, σημαντικό, που άλλαξε η τελευταία αναμέτρηση και που σηματοδότησε πραγματικά το τέλος μιας εποχής. Το ΑΚΕΛ μπήκε πια στη λογική της διεκδίκησης της εξουσίας. Οι αναστολές του παρελθόντος, οι ανησυχίες του ιδίου και της κοινωνίας, η αναζήτηση άλλων επιλογών, ανήκουν πια στο παρελθόν. Ο Δημήτρης Χριστόφιας άνοιξε το δρόμο για το ΑΚΕΛ και κατάργησε την πρακτική της ανάδειξης υποψηφίων από τον ενδιάμεσο χώρο. Τώρα πια, το ΔΗΚΟ αποκτά τον πραγματικά ρυθμιστικό του ρόλο. Δεν υπαγορεύει πολιτικές και δεν υποδεικνύει δικούς του υποψήφιους. Δεν έχει τον πρώτο λόγο και δεν είναι η κυρίαρχη δύναμη εξουσίας. Δεν καθορίζει τις εξελίξεις και δεν ρυμουλκεί τους μεγάλους. Τώρα πια το ΔΗΚΟ, και σε μικρότερο βαθμό η ΕΔΕΚ, θα έχουν πια να επιλέγουν ποιον από τους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων θα υποστηρίζουν. Και όχι ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα πείσουν για υποστήριξη του δικούς τους υποψήφιους. Τώρα πια το ΔΗΚΟ, αποκτά το πραγματικό του μέγεθος που είναι συμπληρωματικό και όχι κυρίαρχο.
Είναι ένα είδος κάθαρσης. Η εποχή που η μειοψηφία εξέλεγε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ασκούσε μέσω αυτού τη δική της πολιτική, έχει παρέλθει. Τα πράγματα ομαλοποιούνται, και ο καθένας παίρνει τη θέση που του ανήκει στο πολιτικό σκηνικό. Κι ίσως έτσι πάψουμε να βλέπουμε τις εικόνες της πολιτικής αθλιότητας όπου, στον μεν πρώτο γύρο οι ανθυποψήφιοι χαρακτηρίζονται περίπου σαν πράκτορες των ξένων, και στο δεύτερο γύρο εναλλάσσεται η επιλογή ανάμεσα στους δύο αναλόγως της ώρας και των εσωκομματικών ισορροπιών. Ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε από την αρχή καθαρές συνεννοήσεις που να τίθενται ενώπιον του λαού πριν αυτός αποφασίσει. Για το ρόλο που θα έχουν οι ρυθμιστές, για τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα, για τα υπουργεία που θα αναλαμβάνουν. Να υπάρξει, επιτέλους, διαφάνεια στις διαδικασίες και σεβασμός στον ψηφοφόρο.
Η υποψηφιότητα και η εκλογή τελικά του Δημήτρη Χριστόφια, αναπτέρωσε ήδη τις ελπίδες για μιαν καλύτερη πορεία του εθνικού μας θέματος και για τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης. Κι ίσως να είναι και η αφορμή για μια ομαλή πολιτική ζωή στην οποία ο καθένας να λειτουργεί με το μέγεθός του και όχι με τις λογικές της συναλλαγής.

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

allez retour

 

Scripta Manent

Οι αντίξοες συνθήκες, οι δυσκολίες δεν σε πτοούν, όταν είσαι ζεστός από μέσα, προχωράς. Ευάγγελος Αβέρωφ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday45
mod_vvisit_counterYesterday408
mod_vvisit_counterThis week1156

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack