aixmes.com

Δείξε μου την κυβέρνηση, να σου πω τι Πρόεδρος θα είσαι Εκτύπωση E-mail
27.02.08

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

 

Η Κυβέρνηση είναι η εικόνα, το στιλ και το ύφος της διακυβέρνησης ενός τόπου. Είναι η ένσαρκη και εναργής αποτύπωση και η διαζωγράφιση της πολιτικής, που ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδιάζει να ακολουθήσει και να υλοποιήσει.


Είναι το όργανο εφαρμογής του νέου κυβερνητικού προγράμματος και το μέσο, διά του οποίου θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, τα ζητήματα και τα αιτήματα των πολιτών και του τόπου. Τα πρόσωπα που τη συναποτελούν, οι ικανότητες και οι δεξιότητές τους, ο δυναμισμός και το γενικότερο όραμα που καλούνται να εκφράσουν, να προβάλουν και να προωθήσουν, αντανακλούν ευθέως στο πρόσωπο και στη φιλοσοφία του Προέδρου. Ισχύει, συνεπώς, και στην περίπτωση του Δ. Χριστόφια, η διαχρονικής σημασίας και αξίας ρήση: «Δείξε μου το υπουργικό σου συμβούλιο, για να σου πω τι είδους διακυβέρνηση θα κάνεις και τι είδους και ποιας ποιότητας Πρόεδρος θα είσαι».
Μόλις έκλεισαν οι κάλπες την περ. Κυριακή και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ-Αριστερά αναδείχθηκε στην προεδρία, άρχισαν να διαδίδονται ονόματα πιθανών υποψηφίων προς υπουργοποίηση. Ο προσεκτικός πολίτης, αν παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις των υποψήφιων προέδρων, θα έβλεπε στο στενό περίγυρό τους συγκεκριμένα άτομα, που ήταν πάντοτε δίπλα τους. Όχι από απλό, γνήσιο, κομματικό ή πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά για να έχουν να λένε και να διεκδικούν οφίκια. Ο νέος Πρόεδρος δεσμεύτηκε κατ’ επανάληψη πως θα σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Προφανώς εννοεί πως σε αυτήν θα αντιπροσωπεύονται όλοι εκείνοι, που τον υποστήριξαν και τον βοήθησαν να αναδειχθεί στην εξουσία. Τώρα, δικαιολογημένα και δικαιωματικά θα απαιτούν δια-νομή της εξουσίας και συμμετοχή στα παραφερνάλιά της.
Ο Δ. Χριστόφιας επανειλημμένα διακήρυξε ότι η κυβέρνησή του θα αποτελείται από προσωπικότητες, δηλ. άτομα που θα εκφεύγουν του στενού κομματικού χρωματισμού και θα είναι ευρύτερα αποδεκτά από την κοινωνία. Τα τελευταία 24ωρα, τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα γέμουν ονομάτων γνωστών κομματικών στελεχών, τα περισσότερα των οποίων ήδη υπηρέτησαν ως υπουργοί από διάφορες θέσεις. Τα Μέσα νομιμοποιούνται να δημοσιεύουν τις πληροφορίες τους, αλλά το αποκλειστικό προνόμιο να αποφασίσει περί του νέου Υπουργικού κέκτηται ο Πρόεδρος. Λογικά, θα επιλέξει εκείνους, που θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Δεν μπορεί, όμως, να αγνοήσει τα άλλα συγκυβερνώντα κόμματα και κινήσεις που τον στήριξαν. Ανακύπτουν βασικά ερωτήματα: Θα υπουργοποιήσει άτομα, που θα προταθούν από τα κόμματα; Και αν δεν τα εγκρίνει; Αν δεν ανταποκρίνονται στα κριτήριά του;
Από την άλλη, αν τα κόμματα επιμείνουν; Αν προταθούν πρόσωπα που ήδη χρημάτισαν υπουργοί; Θα τα ανακυκλώσει; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα λέμε ότι άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς; Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης και οι πολιτικές ισορροπίες που, εξ ανάγκης, ο Δ. Χριστόφιας θα κληθεί να κάνει, θα είναι η πρώτη και κρίσιμη δοκιμασία του. Εξ αυτής θα διαφανεί η αποφασιστικότητά του, η προσπάθεια σύγκλισης ανόμοιων αντιλήψεων και, κυρίως, η βούλησή του όπως το νέο κυβερνητικό σχήμα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο: Ο νέος Πρόεδρος δεν φαίνεται να θέλει να αποδυναμώσει την ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ, επειδή δεν επιθυμεί να αποδυναμώσει το κόμμα του. Τα πιθανά προβλήματα ενδέχεται να προέλθουν από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Ήδη στο ΔΗΚΟ εκδηλώθηκε σοβαρή κρίση, με υπονοούμενα για καιροσκόπους και ιδιοτελείς, που φρόντιζαν για την υπουργοποίησή τους. Πρόβλημα του ΔΗΚΟ; Ναι, αλλά μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την εικόνα τής υπό σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

 

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Στην προκυμαία...
 

Scripta Manent

Τι λάχανα, τι μπρόκολα. Χαρίλαος Φλωράκης
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday211
mod_vvisit_counterYesterday386
mod_vvisit_counterThis week1998

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack