aixmes.com

Το τυπικό μέρος είναι μια χαρά Εκτύπωση E-mail
30.01.08


Του Άριστου Μιχαηλίδη

Νομοτυπικά φαίνεται ότι είναι καλυμμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας, που κατηγορείται ότι παρενέβη για να αλλάξουν τα σχέδια υπηρεσίας ώστε να ευνοηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή της Βουλής.

Αλλά, ο Πρόεδρος της Βουλής, ειδικά τέτοιες προεκλογικές μέρες, δεν μπορεί να περιορίζεται στο τυπικό μέρος των διαδικασιών όταν μάλιστα αυτές αποκλείουν άλλους πολίτες, που θα ήθελαν να διεκδικήσουν μια θέση. Ούτως ή άλλως, θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι μια τέτοια παρέμβαση, από τη στιγμή που θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας, θα χρησιμοποιείτο για να θίξει την ακεραιότητα του και τα προεκλογικά σλόγκαν του για δίκαιη κοινωνία. Διότι αυτό που έγινε ούτε είναι, ούτε φαίνεται δίκαιο, έστω κι αν έχει την τυπική κάλυψη των διαδικασιών. Οι απαντήσεις των εκπροσώπων του δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος. Για παράδειγμα, ο Άντρος Κυπριανού, χτες, μιλούσε στο ραδιόφωνο για σκόπιμη υπερπροβολή του θέματος από την αντίπαλη πλευρά, ενώ την Κυριακή στον Αντέννα κατάγγελλε το κανάλι γιατί πρόβαλε δηλώσεις από όλα τα κόμματα, που καταδίκαζαν το γεγονός. Αυτά όμως είναι οι λεπτομέρειες ή τα προεκλογικά παρεπόμενα και είναι αυτονόητα. Η ουσία είναι αυτό καθαυτό το γεγονός και πώς δικαιολογείται. Επί της ουσίας λοιπόν, έκανε ανακοίνωση η ίδια η Βουλή και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα: Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, έλεγε, δεν είναι αυθαίρετη, «γιατί στηρίζεται στην επταετή και πλέον παρουσία του στην προεδρία της Βουλής, πράγμα που του επιτρέπει να έχει ιδίαν γνώμη και αντίληψη για το ποιος μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της εν λόγω θέσης». Αλλά, το ίδιο επιχείρημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάθε διορισμό ανώτερου στελέχους σε όλη την κρατική μηχανή. Δηλαδή, με την ίδια λογική, όταν διορίζεται γενικός διευθυντής κάποιου υπουργείου θα μπορούσε ο υπουργός, που έχει πενταετή παρουσία, να κρίνει και να προωθήσει εκείνον που μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της θέσης. Ή, για να έχουμε πρόσφατο παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΡΙΚ θα μπορούσε να έχει προσωπική αντίληψη για το ποιος κάνει για διευθυντής του ιδρύματος. Όμως, δεν το κάνει διότι ακριβώς για να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες, οι αδικίες και οι κομματοκρατίες, προνοήθηκαν αδιάβλητες (κατά το δυνατόν) διαδικασίες. Προνοήθηκαν από τους νομοθέτες, δηλαδή τους βουλευτές, οι οποίοι μάλλον προνόησαν για όλους τους άλλους, μα όχι για τους εαυτούς τους. Πάντως, διαπιστώνεται ξανά ότι πρέπει να αποφεύγεται η προβολή τέτοιων θεμάτων, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, επειδή είναι αναπόφευκτο να διογκώνονται και να χάνουν την όποια κοινωνική ή πολιτική σημασία τους. Και από την άλλη, βεβαίως, πρέπει να αποφεύγονται τόσο σημαντικές αποφάσεις από έναν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν μάλιστα πρόκειται για υπηρεσία την οποία θα εγκαταλείψει αν εκλεγεί και επομένως οι αποφάσεις του θα επηρεάζουν άλλους.

(Φιλελεύθερος)

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Στην Αθανασία

 

Scripta Manent

Σύμπαν σημαίνει καθολικότητα, δηλαδή ενότητα μέσα στην πολλότητα. Ν. Κουζάνος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday244
mod_vvisit_counterYesterday579
mod_vvisit_counterThis week1645

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack