aixmes.com

Προς τι η έκπληξη; Εκτύπωση E-mail
04.03.08

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΚΑΝΗ

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν πέφτει από τον ουρανό. Τίποτα δεν προκύπτει ξαφνικά και τίποτα δεν είναι πρωτοφανές.

Συνεπώς, ούτε και οι τραμπουκισμοί στο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου προκάλεσαν έκπληξη. Αν κάτι προκαλεί έκπληξη σε αυτή την περίπτωση, είναι η ευαισθητοποίηση πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης που καταδίκασαν -και σωστά- τα έκτροπα του Μαχαιρά. Γιατί προκαλεί έκπληξη;
Διότι, κάποιοι τουλάχιστον από αυτούς που χθες είπαν μια σωστή κουβέντα, είναι οι ίδιοι που με τη στάση τους εξέθρεψαν αυτά τα φαινόμενα.

* Όταν την εποχή του δημοψηφίσματος επέτρεπαν στις ομαδούλες αυτές να πωλούν σε τιμή ευκαιρίας τον πατριωτισμό και να απειλούν ανοικτά κάθε αντίθετη φωνή.
* Όταν τους ενθάρρυναν στην τακτική της περιθωριοποίησης όλων όσοι είχαν διαφορετική άποψη.
* Όταν τα έβαζαν με όσους άσκησαν κριτική στους ίδιους αυτούς ανθρώπους που δημιούργησαν τα επεισόδια εναντίον Τουρκοκυπρίων στην Αγγλική Σχολή.
* Όταν ουδείς τιμωρήθηκε για το δημόσιο προπηλακισμό Τουρκοκυπρίων σε καφετέριες της Λευκωσίας.
* Όταν παρακολουθούσαν με απάθεια το καθημερινό σχεδόν φαινόμενο του σκισίματος των ελαστικών αυτοκινήτων που έρχονταν από την άλλη πλευρά.
* Όταν ηδονίζονταν ακούγοντας τα αντιομοσπονδιακά συνθήματά τους.
* Όταν μετέτρεπαν σε επίσημη πολιτική του κράτους την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο. Κι αν σήμερα διατυπώνονται αντιδράσεις για όσα συνέβησαν την Κυριακή στον Μαχαιρά, ελπίζουμε να είναι επειδή όλοι αυτοί συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να εκτρέφουν και να ενθαρρύνουν τέτοιου είδους ακραίες πολιτικές. Γιατί κάποια στιγμή μπορεί να μετατραπούν σε μπούμερανγκ και για τους ίδιους. Οι φασιστικές νοοτροπίες δεν είναι περιστασιακή μόδα. Σαν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, ριζώνουν και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας. Κι είναι καιρός να παραδεχτούν κάποιοι ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό πήρε, δυστυχώς, διαστάσεις.
Είναι λοιπόν καιρός να σώσουμε τον τόπο από τέτοιου είδους νοοτροπίες και αντιλήψεις. Να θέσουμε στο περιθώριο όχι όποιον έχει αντίθετη άποψη, αλλά όποιον νομίζει ότι μπορεί να την επιβάλει με τραμπουκισμούς και ακρότητες. Να στείλουμε το σαφές μήνυμα ότι η δημοκρατία επιβιώνει μόνο μέσα από το διάλογο, την αντιπαράθεση επιχειρημάτων και τη σύνθεση.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε ένα θετικό βήμα την Κυριακή. Απάντησε ήπια, πολιτισμένα και ενωτικά στις προκλήσεις. Κόμματα και μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν -στην πλειοψηφία τους- την ίδια λογική. Ελπίζουμε η θέση αυτή να παραμείνει σταθερή και να μην διαφοροποιείται αναλόγως των συμφερόντων που οι τραμπούκοι εξυπηρετούν κάθε φορά...


ΠΟΛΙΤΗΣ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Στην προκυμαία...
 

Scripta Manent

Πιό έξυπνος από όλους είναι κατά τη γνώμη μου εκείνος που έστω και για μια φορά θ’ αποκαλέσει τον εαυτό του βλάκα. Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday350
mod_vvisit_counterYesterday319
mod_vvisit_counterThis week669

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack