aixmes.com

Μια συζήτηση για τη διχοτόμηση και το ΥΠΕΞ Εκτύπωση E-mail
11.03.08

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, υποψήφιοι και επιτελεία διαπληκτίσθηκαν για τους κινδύνους, που πηγάζουν από ενδεχόμενη διχοτόμηση της Κύπρου. Μόνιμη επωδός, τουλάχιστον των Δ. Χριστόφια, Ι. Κασουλίδη και Ν. Αναστασιάδη ήταν πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα διχοτόμησης, εξαιτίας της απραξίας, της εσωστρέφειας και της έλλειψης πρωτοβουλιών ή και της πολιτικής του πρώην Προέδρου.

Πιο δραματικός, ο Δ. Χριστόφιας επέμενε, για να πείσει τους πολίτες, πως η διχοτόμηση ανέβηκε το πρώτο σκαλί. Διακήρυσσε ότι εκείνος γνωρίζει καλύτερα από όλους πώς θα σταματήσει αυτήν την ολέθρια πορεία, επειδή έχει επαφές με τους Τ/κυπρίους και ακολουθεί πολιτική ικανή να σπάσει τα αδιέξοδα και να επισύρει το διεθνές ενδιαφέρον. Ο Δ. Χριστόφιας εξελέγη Πρόεδρος. Όλοι τώρα αναμένουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις διακηρύξεις, τις πολλές δεσμεύσεις και τις πράξεις. Και να δουν αν ο νέος Πρόεδρος ξέρει πώς θα λύσει το Κυπριακό.

Με αφορμή τις συζητήσεις για τους κινδύνους από τη διχοτόμηση, το Κυπριακό Κέντρο για Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Υποθέσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργάνωσε, την περ. Τρίτη, 4 τρέχοντος, συζήτηση στρογγύλης τραπέζης, με θέμα: «Κύπρος: Ανατρέποντας την τάση προς τη διχοτόμηση», με ευθεία αναφορά και συζήτηση της τελευταίας έκθεσης του International Crisis Group. Συντονιστής ήταν ο συνάδελφος Κώστας Γεννάρης και συζητητές ο Μιχάλης Ατταλίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Ανδρέας Θεοφάνους, διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου για Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Υποθέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κέντρο διοργανώνει τέτοιου είδους συζητήσεις, ειδικά για πτυχές και εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Κατά καιρούς, διάσημοι ξένοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, ερευνητές από ξένα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Κέντρα παρουσίασαν ή και ανέλυσαν θέσεις τους για το Κυπριακό και για άλλα κρίσιμης σημασίας διεθνή ζητήματα και κρίσεις.
Αυτές τις χρήσιμες συζητήσεις παρακολουθούν, πέρα από φοιτητές των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, ξένοι πρέσβεις ή εκπρόσωποι πρεσβειών, ακαδημαϊκοί, σκεπτόμενοι πολίτες και όσοι κρίνουν ότι δεν πρέπει να είναι αμέτοχοι ή και απληροφόρητοι για όσα σοβαρά και κρίσιμα συμβαίνουν γύρω μας. Πρόκειται για συζητήσεις σε βάθος, όπου συνταιριάζονται η επιστημονική έρευνα με την κριτική και τεκμηριωμένη ανάλυση και ερμηνεία προοπτικών και προσδοκιών, η αντιπαράθεση ιδεών και θέσεων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Θα ανέμενε κάποιος πως, οι πρώτοι που θα ενδιαφέρονταν γι' αυτές τις συζητήσεις, θα ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών και διπλωμάτες μας. Ιδιαίτερα όταν ξένοι, Έλληνες και Κύπριοι ειδικοί και ακαδημαϊκοί καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση και γνώμη για πτυχές του προβλήματός μας ή και άλλα ζητήματα που, ενδεχομένως, να επηρεάζουν ευθέως και το Κυπριακό.
Στην πιο πάνω συζήτηση παρέστησαν γύρω στους δέκα ξένους πρέσβεις ή άλλοι διπλωμάτες και αρκετοί πολίτες και φοιτητές. Για πολλοστή φορά, δικοί μας διπλωμάτες, όπως και εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, απουσίασαν. Η απουσία διπλωματών μας από τέτοιες υψηλού επιπέδου συζητήσεις, που τιμούν πάντα οι ξένοι, είναι πολλαπλώς αποκαρδιωτική και ενδεικτική μιας ανεπίτρεπτης νοοτροπίας. Οι διπλωματικοί μας, με όλον το σεβασμό, δεν κατέχουν την πάσα γνώση γύρω από το Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, να υποβάλλει στους υφισταμένους του να παρακολουθούν τέτοιες συζητήσεις. Και το Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να ενθαρρύνει και να συνδράμει με πολλούς τρόπους τα Κέντρα Ερευνών, επειδή παράγουν πολιτική, ιδέες και προτάσεις προς αξιοποίηση.

 

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Free Πρες

 

Scripta Manent

Τι λάχανα, τι μπρόκολα. Χαρίλαος Φλωράκης
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday323
mod_vvisit_counterYesterday579
mod_vvisit_counterThis week1724

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack