aixmes.com

Ποιους βολεύει η αδράνεια της Επ. Ανταγωνισμού; Εκτύπωση E-mail
12.03.08

Του Γιώργου Αγαπίου

ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ευκαιρία στο θεσμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδωσε η αιφνίδια παραίτηση Καλλή την περασμένη εβδομάδα. Σε μερικούς μήνες, χτύπησε το δεύτερο ηχηρό καμπανάκι για τη (δυσ)λειτουργία της Επιτροπής. Η οποία, όπως λειτουργεί σήμερα, δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος.
 

Εκκρεμούν (με επιεικείς υπολογισμούς) καμιά 200αριά υποθέσεις. Και για όλες αυτές τις υποθέσεις πρέπει να τρέχουν καμιά 10αριά λειτουργοί. Και μιλούμε για υποθέσεις που θέλουν ψάξιμο, ξανά-ψάξιμο και μετά εκθέσεις, γραφειοκρατία και βάλε. Άρα, δύο πράγματα μπορούν να γίνουν. Είτε να προσληφθούν άλλοι 50 -60 λειτουργοί για να προλαβαίνει η Επιτροπή να ασχολείται με ΟΛΕΣ τις καταγγελίες που γίνονται, αλλά και να ερευνήσει τις δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις. Η δεύτερη λύση, είναι να αποφασίσουν κυβέρνηση και νομοθέτες με ΠΟΙΕΣ υποθέσεις θέλουν η Επιτροπή να απασχολείται και όχι να (υπο)απασχολείται. Εάν θέλουν την ΕΠΑ να διερευνάει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους 20-30 ανθρώπους που ελέγχουν την οικονομία και τον εθνικό πλούτο της χώρας; Ή εάν βολεύει οι λειτουργοί της Επιτροπής να είναι μονίμως «πνιγμένοι» στα χαρτιά, να μαζεύουν καταγγελίες, να τις βάζουν στα συρτάρια και γιαβάς-γιαβάς να τις εξετάζουν; Να το ξαναπούμε: Θέλουμε την ΕΠΑ να ελέγξει «σήμερα» και να βγάλει πόρισμα «αύριο» για τις καταγγελίες για καρτέλ καυσίμων που φωνάζουν βουλευτές ή την θέλουμε να εξετάζει όλες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται κοντά της; Το βέβαιο είναι ότι όπως είναι σήμερα η νομοθεσία, η ΕΠΑ δεν μπορεί να θέσει ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ, ούτε δικαιούται να κρίνει πως δεν θα ερευνήσει μια καταγγελία. Μια οποιαδήποτε καταγγελία. Είτε αφορά τον «Κωστή-Γιαννή» που έχει ψιλικατζίδικο, είτε αφορά την εταιρεία «Α» που κάνει τζίρο εκατομμυρίων. Μέχρι όμως να ερευνηθεί μια (οποιαδήποτε) καταγγελία, όλοι εκείνοι που τσαλαπατούν τους νόμους της ελεύθερης οικονομίας, απομυζώντας τεράστια κέρδη εις βάρος του καταναλωτή, θα συνεχίσουν να το πράττουν, χωρίς εμπόδια. Και αν κάποτε, (μετά από χρόνια γραφειοκρατίας και δικαστηριακές διαμάχες), κληθούν να καταβάλλουν ως πρόστιμο το 10% του συνολικού τους τζίρου της προηγούμενης χρονιάς (που είναι η μέγιστη δυνατή ποινή), θα 'χουν ΗΔΗ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απ' αυτά που θα πληρώσουν. Και αυτό είναι το καλό σενάριο.

ΥΓ(1): Περί τα τέλη Φεβρουαρίου, η (αμερικανική) Microsoft καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόστιμο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά λογισμικού. Αν η περίπτωση αυτή εξεταζόταν στην Κύπρο, πότε θα ξεμπέρδευε μαζί της η ΕΠΑ;

ΥΓ(2): Αναγκαία υπενθύμιση ενόψει της σημερινής συνεδρίας της επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ένα μικρό απόσπασμα από την επιστολή Καλλή: «Οι καταναλωτές, ενόψει και, της καθημερινής αύξησης στις τιμές βασικών αγαθών και, υπηρεσιών, δικαιολογημένα απαιτούν την άμεση παρέμβαση της Επιτροπής. Για τους λόγους που έχουν εκτεθεί πιο πάνω τέτοια παρέμβαση δεν είναι προς το παρόν εφικτή».

(Φιλελεύθερος)
 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Ψάχνω κάτι

καινούργιο

να πω…

 

Scripta Manent

Η δόξα μου δεν είναι τα βιβλία που έχω γράψει, αλλά εκείνα που έχω διαβάσει. Μπόρχες
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday216
mod_vvisit_counterYesterday359
mod_vvisit_counterThis week1686

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack