aixmes.com

Ο Τίτο, οι «Μακεδόνες» και οι Σκοπιανοί… Εκτύπωση E-mail
12.03.08
TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

 

Ευτυχώς και οι Έλληνες της Κύπρου ενδιαφέρονται για τη Μακεδονία μας και αντιδρούν στην αδίστακτη σκοπιανή προπαγάνδα.

Τακτικός αναγνώστης της στήλης, ο Λάμπρος Γ. Καούλας, φοιτητής στην Ελλάδα, μου γράφει: «Στο τελευταίο σας άρθρο για το Μακεδονικό γράφετε τα εξής: ‘‘Οι Σκοπιανοί άρχισαν να προβάλλουν την ονομασία περί Μακεδονίας και να την οικειοποιούνται από την εποχή του Τίτο, όχι σήμερα. Τα ξένα Πανεπιστήμια, ο διεθνής Τύπος, οι ξένες καγκελαρίες, ακόμα και οι απλοί πολίτες γνωρίζουν και αναφέρονται στη Μακεδονία με όσα τους τροφοδότησε η επίμονη, πείσμων και αποτελεσματική σκοπιανή προπαγανδιστική μηχανή’’. Συμφωνώ απόλυτα με τα συμπεράσματά σας. Ως φοιτητής βρίσκω συνεχώς μπροστά μου τα αποτελέσματα αυτής της φοβερής σκοπιανής προπαγανδιστικής μηχανής. Όμως, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα πολύ σοβαρό ιστορικό ατόπημα που, δυστυχώς, το έχουμε συλλήβδην υιοθετήσει, και, άθελα μας, βοηθούμε να θολώσουμε τα νερά γύρω από το Μακεδονικό.
»Πρόκειται για την αναφορά στον Τίτο. Δεν είναι ο Τίτο που ξεκίνησε πρώτος τα περί “μακεδονικού” έθνους, κλπ. Η ιστορία πάει πολύ πιο πίσω, στο 1893 και στην επανάσταση των «Μακεδόνων» του Ίλιντεν. Ο Τίτο απλώς εκμεταλλεύτηκε την επέτειο της βραχύβιας επανάστασης του Ίλιντεν, για να ξαναθέσει θέμα “Μακεδονίας’’ και να το εκμεταλλευτεί πολιτικά απ’ εκεί και πέρα. Οι πραγματικές απαρχές του σκοπιανού προβλήματος ξεκινούν με την ίδρυση του BMΡO το 1893 στη Θεσσαλονίκη, και την ανάδυση της λεγόμενης ‘‘ομοσπονδιακής’’ πτέρυγας του BMΡO. Αυτό, σε αντίθεση με την αντίπαλη ‘‘συγκεντρωτική’’ βουλγαρόφρονη, κάτι που οδήγησε το 1902 στη διάσπαση μέσω της μετεξέλιξης-μετονομασίας του BMPO σε TMOPO των ‘‘μακεδονοφρόνων’’ (αργότερα η ονομασία ΙMΡO κυριάρχησε) και της δημιουργίας του βουλγαρόφρονου ΒMOK, κατά λέξη Ανώτατο Μακεδονο-Ανδριαπολιτικό Κομιτάτο, εξ αυτού και η ονομασία ‘‘κομιτατζής’’.
»Στις 2 Αυγούστου του 1903 με την Επανάσταση του Ίλιντεν, μπορεί μεν το BMPO/IMPO να απέτυχε στους άμεσους πολιτικούς του στόχους, εντούτοις έχουμε την απαρχή της δημιουργίας μακεδονικού προβλήματος ως προβλήματος ύπαρξης ‘‘μακεδονικής’’ εθνότητας. Γι’ αυτό και αμέσως μετά την καταστολή της επαναστάσεως από τους Τούρκους, στις αρχές Οκτωβρίου του 1903, έχουμε τις πρώτες προετοιμασίες για την έναρξη του δικού μας, του ελληνικού Μακεδονικού αγώνα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Τίτο ανακήρυξε τη δημιουργία της σοσιαλιστής δημοκρατίας της Μακεδονίας στις 2 Αυγούστου 1944, χρησιμοποιώντας ως συμβολική την επέτειο του Ίλιντεν. Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους διαφόρους, που όλοι συμφωνούν πως πριν από το 1944 θέμα μακεδονικής εθνότητας δεν υπήρχε, συμβάλλοντας έτσι με τον τρόπο τους στο να πείθουν οι Σκοπιανοί διεθνώς πως αυτοί έχουν δίκιο.

(Ολόκληρο σχετικό άρθρο εδώ: <http://www.noitikiantistasis.com/wordpress/?p=636 >)»Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το να ισχυριζόμαστε εμείς πως τους “Μακεδόνες” τους δημιούργησε ο Τίτο, δίνουμε ακόμη περισσότερη τροφή στους Σκοπιανούς, οι οποίοι μπορεί να μας κατηγορήσουν ότι λέμε ψέματα και διαστρέφουμε την… αλήθεια! Ελπίζω πως θα κάνετε σχετική διευκρινιστική αναφορά σύντομα διότι, δυστυχώς, αγαπητέ κ. Ιακωβίδη, κανείς δεν αναφέρεται σε αυτήν τη σημαντικότατη λεπτομέρεια. Αφού σας διαβάζουν πολλοί Ελλαδίτες αδελφοί, ας ελπίσουμε πως μέσω της στήλης σας θα δώσετε το ερέθισμα και σε άλλους να αναδείξουν αυτήν την άγνωστη πτυχή αυτού του εθνικού μας προβλήματος».

 
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
eξέγερση
 

Scripta Manent

Η δόξα μου δεν είναι τα βιβλία που έχω γράψει, αλλά εκείνα που έχω διαβάσει. Μπόρχες
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday46
mod_vvisit_counterYesterday408
mod_vvisit_counterThis week1157

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack