aixmes.com

Η Συρία μάς εξευτελίζει κι εμείς την αιμοδοτούμε Εκτύπωση E-mail
13.03.08

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Πόσο σύντομα είναι το… σύντομα; Η ερώτηση δεν είναι ούτε ακαδημαϊκή ούτε ρητορική. Αφορά τις σχέσεις μας με την υποτιθέμενη φίλη Συρία. Η χώρα αυτή, για δικούς της λόγους και συμφέροντα, που κατανοούμε, αποφάσισε να προσκολληθεί στην Τουρκία.

Χώρα υπό διεθνή απομόνωση, υπό συνεχή κατηγορία ότι χρηματοδοτεί, υποκινεί και ενθαρρύνει τη διεθνή τρομοκρατία, η Συρία είχε φτάσει παλαιότερα στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία, εξαιτίας της δράσης Κούρδων ανταρτών. Τον περ. Σεπτέμβριο αποκαλύφθηκε ότι τουρκικό μικρό κρουαζιερόπλοιο θα εκτελούσε δρομολόγια μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της συριακής Λατάκιας. Έγιναν διαβήματα, παραστάσεις, η τέως Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Β. Λυσσαρίδης, μετέβησαν στη Δαμασκό για επαφές. Ενώ η Λευκωσία ανέμενε με ευγένεια το ξεκαθάρισμα της κατάστασης από τη Δαμασκό και τουλάχιστον κάποιες εξηγήσεις, για εβδομάδες οι Σύροι μάς κορόιδευαν χοντρά.

Πρώτα είπαν πως σε ελάχιστα 24ωρα θα απαντούσαν στα διαβήματα της Λευκωσίας. Πέρασε ο Σεπτέμβριος χωρίς αποτέλεσμα. Η κ. Μαρκουλλή συναντήθηκε στη Ν. Υόρκη με το Σύρο ομόλογό της. Νέες διαβεβαιώσεις αλλά… το κρουαζιερόπλοιο συνέχιζε το πήγαινε-έλα και κάθε φορά ξεφόρτωνε δεκάδες παράνομους Σύρους λαθρομετανάστες ή και άλλους παρανόμους, διαφόρων εθνικοτήτων. Μετά την επίσκεψη Λυσσαρίδη και τις επαφές του με τον πρόεδρο Άσαντ και άλλους Σύρους αξιωματούχους, ο Β. Λυσσαρίδης δήλωσε (22.10.2007) ότι είχε τη «σαφή διαβεβαίωση ότι το θέμα θα διευθετηθεί συντόμως» και «κατά τρόπο που να ικανοποιεί τη δική μας πλευρά». «Είμαι ικανοποιημένος», είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι «η αποστολή εστέφθη με επιτυχία». Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε και ο συμπαθέστατος γιατρός θα πρέπει να αισθάνεται εξίσου προσβεβλημένος και εκτεθειμένος όπως και όλοι οι Κύπριοι, εξαιτίας του περιπαιξίματος και του ατέλειωτου εξευτελισμού εκ μέρους των Σύριων.
Όταν αποκαλύφθηκε αυτή η υπόθεση, που διασύρει την αξιοπιστία της Λευκωσίας, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας υποστήριξε (26.9.2007) ότι το πρόβλημα μπορούσε να επιλυθεί μέσω «σοβαρής και αποφασιστικής διπλωματίας». Ταυτόχρονα έδινε συγχωροχάρτι στον Άσαντ, ισχυριζόμενος ότι η ενέργεια για το κρουαζιερόπλοιο δεν έγινε από τη συριακή κυβέρνηση. Ως εάν να ήταν δυνατόν, οι πλοιοκτήτες να ενεργούν καθ' υπέρβασιν των νόμων του συριακού κράτους και δη χωρίς τη γνώση και έγκριση των συριακών Αρχών. Ο Ν. Κατσουρίδης, σε δηλώσεις του (7.10.2007), έκρινε ότι σημειώθηκε «πισωγύρισμα» και ότι υπήρχε «καθυστέρηση» στο χειρισμό της υπόθεσης. Την ίδια μέρα ο Τ. Παπαδόπουλος αισιοδοξούσε ότι το πρόβλημα θα ξεπερνιόταν με μια ικανοποιητική λύση. Ουδέν έγινε και το πρόβλημα και η κρίση δεν έχουν έκτοτε επιλυθεί.
Την περ. Παρασκευή, ο Σύρος αν. Υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον Πρόεδρο Χριστόφια και έδωσε νέες διαβεβαιώσεις ότι οι φιλικές σχέσεις θα συνεχισθούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του, είπε ότι «τα πράγματα δεν είναι άσχημα». Δηλαδή, ίσως είναι καλά ή απλώς υποβαθμίζει τη σοβούσα κρίση; Τώρα βρίσκεται σε επαφή «και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Άσαντ». Αν το πράξει, ο Πρόεδρος οφείλει να του επισημάνει έντονα ότι, ενώ ο Άσαντ ανέχεται τα δρομολόγια και τη διοχέτευση λαθρομεταναστών, που μας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, εμείς του διοχετεύουμε τουρισμό και χρήσιμο συνάλλαγμα. Εμείς αιμοδοτούμε τουριστικά και οικονομικά τη Συρία και εκείνη μας μαχαιρώνει. Αυτή δεν είναι… φιλική συμπεριφορά αλλ' αυτόχρημα εχθρική. Πότε, λοιπόν, θα δούμε εκδηλούμενη μια «σοβαρή και αποφασιστική» στάση έναντι της Συρίας;

  

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Ψάχνω κάτι

καινούργιο

να πω…

 

Scripta Manent

Η δόξα μου δεν είναι τα βιβλία που έχω γράψει, αλλά εκείνα που έχω διαβάσει. Μπόρχες
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday205
mod_vvisit_counterYesterday359
mod_vvisit_counterThis week1675

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack