aixmes.com

Μέσα από τα μάτια ενός (λαθρο)μετανάστη Εκτύπωση E-mail
14.03.08
«Λαθρομετανάστες. Είναι το παρατσούκλι σου. Είναι το όνομα σου. Είναι η ετικέτα σου. Γιατί ήρθες απρόσκλητος.
Έτσι μετανάστευαν οι άνθρωποι πριν από το Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, απρόσκλητοι, χωρίς βίζες. Αλλά αυτή είναι πια μια πολύ μακρινή εποχή και την έχουν ξεχάσει σχεδόν όλοι. Και εάν νομίζεις πως, υπενθυμίζοντας το στους ντόπιους θα τους κάνεις να σε λυπούνται ή να σε αποδέχονται, τότε είσαι βαθιά νυχτωμένος: δε θα είσαι απλώς λαθρομετανάστης, αλλά και θρασύς λαθρομετανάστης».

Το πιο πάνω είναι ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων» του Αλβανού Γκαζμέντ Καπλάνι, ενός (πρώην) λαθρομετανάστη στην Ελλάδα. Ένα ανάγνωσμα ευκολοδιάβαστο, που περιγράφει με πολύ συναίσθημα και με λογική, τις περιπέτειες της απόδρασης. Τις περιπέτειες, τη ξενοφοβία των ντόπιων, τη μοίρα των μεταναστών. Χωρίς τις παρενθέσεις. Ένα ανάγνωσμα που ξετυλίγει –άλλοτε με σκεπτικισμό, άλλοτε με χιουμοριστική διάθεση- τον πόνο, την εκμετάλλευση, τα «πρέπει» της ξενιτιάς. Με μικρές ιστορίες ο Καπλάνι δίνει τη μεγάλη εικόνα: και οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Τελεία.

Όταν το αποδεχθούμε αυτό, τότε, μπορούμε να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα. Με λογική να βρούμε λύσεις. Και όχι να φορτώνουμε στους ανεμόμυλους τα προβλήματα μας. Σας αφήνω με ακόμα ένα απόσπασμα:

«Μετανάστης, μέτοικος, ικέτης, ξενιτεμένος: το επάγγελμα σου είναι όλα αυτά. Και το επάγγελμα σου είναι σκληρό, γιατί δεν θέλεις να γυρίσεις εκεί από όπου έφυγες κι εδώ που βρίσκεσαι δεν είσαι καλοδεχούμενος».

χόρχε


 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
mama mia
 

Scripta Manent

Το μεγάλο ύφος ενός έργου τέχνης θα αποκαλυφθεί πλήρως αν ο καλλιτέχνης είναι φορέας αυτής της μεγάλης μορφής στο βάθος. Νίτσε

 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 2 επισκέπτες online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday154
mod_vvisit_counterYesterday356
mod_vvisit_counterThis week1690

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack