aixmes.com

Δεν παίζουμε με την οικονομία, Χαρίλαε Σταυράκη! Εκτύπωση E-mail
19.03.08

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε πολλές υποσχέσεις και δεσμεύτηκε για εξίσου πολλά ζητήματα. Υποσχέθηκε ότι θα κτίσει μια πιο δίκαιη κοινωνία. Εννοεί με αυτήν τη θέση, τη δικαιότερη κατανομή του κρατικού πλούτου και, κυρίως, τη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και την εξάλειψη της φτώχιας. Αυτά τα έλεγε προεκλογικά. Δεν πλήρωνε… φόρο.

Σήμερα, όμως, κυβερνά. Ο Δ. Χριστόφιας είναι Πρόεδρος και οι αποφάσεις του έχουν κόστος, επιπτώσεις και αντικτύπους. Η κοινωνία με ανθρωπιά, που οραματίζεται, δεν θα χτιστεί διά της κατεδάφισης και της σύνθλιψης της οικονομίας. Παρακολουθούμε τον συμπαθέστατο νέο Υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, να επιχειρεί να τετραγωνίσει τον κύκλο. Δηλ. να ανταποκριθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου και παράλληλα να διασώσει την οικονομία. Όπως και ο ίδιος γνωρίζει πάρα πολύ καλά, η κυπριακή οικονομία δεν είναι κλεισμένη σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Δεν είναι στο απυρόβλητο. Και επειδή είναι μικρού μεγέθους, υφίσταται, αντανακλαστικά, τις επιπτώσεις των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

Όταν ο Άλαν Γκρίνσπαν, πρώην πρόεδρος της Fed, επισημαίνει ότι η παρούσα οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, είναι η χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορεί η Κύπρος να ζει στον κόσμο της. Κι όταν ο Χαρ. Σταυράκης ορθά επισημαίνει πως η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μειώνει τις εισροές στα δημόσια ταμεία και περιορίζει τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να δώσει τις παροχές που θα ήθελε, πρέπει να λαμβάνεται στα σοβαρά. Και πότε; Όταν ακόμα και πρωτοετής φοιτητής στην πολιτική οικονομία κατανοεί πως: Η κυπριακή οικονομία επηρεάζεται άμεσα και σκληρά από τον ολέθριο καλπασμό προς τα ύψη της τιμής του πετρελαίου (για το οποίο, καθ’ ομολογίαν Σταυράκη καταβάλλουμε σημαντικό τίμημα). Από την ύφεση στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Από την εξάρτηση της οικονομίας από τις υπηρεσίες και τις ξένες επενδύσεις.
Αυτοί οι παράγοντες συναρτώνται και προς το κρατικό μισθολόγιο -το υψηλότερο της Ευρώπης (33,9% του κρατικού προϋπολογισμού)-, τη γήρανση του πληθυσμού και τη δημογραφική μας συρρίκνωση, που έχουν βαρύτατες επιπτώσεις στο ΤΚΑ. Η Κύπρος βρίσκεται, πρώτη απ’ όλους τους εταίρους της, στο κόκκινο για το συνταξιοδοτικό, που θα καταρρεύσει αν δεν ληφθούν μέτρα… πρόπερσι! Κι όμως, μέσα σε όλο αυτό το εφιαλτικό οικονομικό σκηνικό, που διαζωγραφίζει ο Υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση Χριστόφια μελετά τρόπους να παραχωρήσει 40 εκ. ευρώ στους 110.000 συνταξιούχους. Να τους τα δώσει! Υπό την αίρεση, όμως, ότι ο Χαρ. Σταυράκης θα μας εξηγήσει από πού θα αντλήσει αυτά τα 40 εκ. Ποιοι θα τα καταβάλουν αφού δεν θα επιβληθούν φορολογίες; Αν η κυβέρνηση Χριστόφια πατάξει τη φοροδιαφυγή (σχεδόν 1 δις ευρώ), εισπράξει τους ανείσπρακτους φόρους (800 εκ. ευρώ) και εκδίδει τάχιστα τίτλους ιδιοκτησίας (άλλα 500 εκ. ευρώ), τότε, ίσως να οδηγούμαστε σε μια δίκαιη κοινωνία.
Ο πληθωρισμός, σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, σκαρφάλωσε σχεδόν στο 5%. Με τα λόγια και τις δηλώσεις δεν αντιμετωπίζεται το τέρας, όταν οι πράξεις το ενθαρρύνουν. Ποια είναι τα σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας; Ποιοι εναλλακτικοί τρόποι αξιοποιούνται; Πώς πατάσσεται η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια, δεσμεύσεις και αυτές του Προέδρου; Κατανοούμε τη δυσχερή θέση, στην οποία βρίσκεται ο νέος Υπουργός Οικονομικών. Είναι τεχνοκράτης, όχι πολιτικός. Να λειτουργήσει ως τεχνοκράτης και να εξηγήσει στον Πρόεδρο πως κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την οικονομία. Όσες υποσχέσεις για παροχές και αν έχει δώσει. Αυτές, να περιμένουν περισσότερο μενετούς καιρούς.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Θεότυφλη

 

Scripta Manent

Τι λάχανα, τι μπρόκολα. Χαρίλαος Φλωράκης
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday275
mod_vvisit_counterYesterday448
mod_vvisit_counterThis week1445

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack