aixmes.com

Καλή μας αρχή Εκτύπωση E-mail
21.03.08
TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΡΕΟΥ

Σίγουρα, η αρχή είναι πολύ σημαντικό πράγμα σε μια διαδικασία. Κι αν πράγματι, όπως είθισται να λέμε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε, με τη σημερινή πρώτη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, θα πρέπει να έχουμε ήδη διανύσει το μισό δρόμο προς τη λύση του Κυπριακού! Η δε συνέχεια να προοιωνίζεται θετική. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Ένα νέο ξεκίνημα, μετά μάλιστα από μια διπλωματική ξηρασία που κράτησε πέντε χρόνια, θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται και να προσεγγίζεται κατά τρόπο θετικό. Ούτε μηδενίζοντες θα πρέπει να είναι κάποιοι, ούτε και Κασσάνδρες, που να προεξοφλούν την εκ προοιμίου αποτυχία κάποιοι άλλοι. Ταυτόχρονα, ουδείς θα πρέπει να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η εκλογή και μόνο Χριστόφια στην Προεδρία μπορεί ν’ αλλάξει άρδην τα μέχρι σήμερα δεδομένα, να κάμψει την ανέκαθεν τουρκική αδιαλλαξία, να διαρρήξει το σημερινό αδιέξοδο και να προσδοκά λύση... χθες! Ούτε και να πιστεύει ότι με το άνοιγμα της οδού Λήδρας, ή και του οδοφράγματος Πύργου-Λιμνίτη δημιουργούνται απαραιτήτως κι οι προϋποθέσεις οριστικής επίλυσης του Κυπριακού. Οπωσδήποτε δημιουργείται ένα καλύτερο κλίμα και μια θετικότερη ατμόσφαιρα, όμως η ουσία είναι αλλού: Στην αλλαγή νοοτροπίας και την επίδειξη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Άγκυρας, για να επιτευχθεί επιτέλους η λύση.
Δυστυχώς, οι προ της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ δηλώσεις τόσο του Τουρκοκύπριου ηγέτη όσο και των κυβερνώντων στην Άγκυρα, κάθε άλλο παρά υποβοηθητικές είναι της νέας, ανανεωμένης προσπάθειας. Τουναντίον, κι αν κι εφόσον επαληθευθούν σήμερα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε θα πρέπει να καταγραφεί μια περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, μια αλαζονεία και μια περιφρόνηση προς τη Διεθνή Κοινότητα, η οποία δραστηριοποιείται και πάλι, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, επενδύει στη νέα αρχή κι ενθαρρύνει τη νέα προσπάθεια. Πάντως διαπίστωση είναι και πάλι ότι οι συγκυρίες δεν είναι κι ευνοϊκότερες ως προς την εξέλιξη και τ’ αποτελέσματα κι αυτής της διαδικασίας. Η νέα κόντρα κυβέρνησης και βαθέος κράτους στην Toυρκία, το αίτημα για διάλυση του κόμματος τού πρωθυπουργού Ερντογάν προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις. Οτιδήποτε και να συμβαίνει, καλό και συνετό είναι ν’ αναμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης. Είναι η ώρα της αλήθειας.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Ψάχνω κάτι

καινούργιο

να πω…

 

Scripta Manent

Μη με γυρέψεις αλλού/ μονάχα εδώ να με γυρέψεις/ μόνο σε μένα. Τ. Πατρίκιος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday61
mod_vvisit_counterYesterday377
mod_vvisit_counterThis week1608

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack