aixmes.com

Και αισιόδοξος και απαισιόδοξος ...Και ελπίζω και όχι... Εκτύπωση E-mail
22.03.08

Του Σενέρ Λεβέντ

Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο βρίσκομαι κάτω από μεγάλη "πίεση χρόνου". Έχει μόλις τελειώσει η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ και δεν μπόρεσα να μάθω τι διαμείφθηκε μέσα. Ως εκ τούτου, αναγκάζομαι να γράψω το άρθρο αυτό στηριζόμενος σε όσα είδα μπροστά στην πόρτα και όχι σε πληροφορίες "από μέσα". Χθες, ο Χριστόφιας και ο Ταλάτ μας πρόσφεραν μια "γλυκιά" φωτογραφία. Πάνε πια οι θαμπές φωτογραφίες των ανθρώπων με κοιλιές και πούρα που είχαμε από το 1968 και εμπρός. Στη θέση τους έχουμε τώρα φωτογραφίες των αριστερών ηγετών που γελούν. Καλά, το αποτέλεσμα, ποιο είναι; Οι επιτροπές φυσικά. Οι σύμβουλοι θα συναντηθούν και ύστερα θα συσταθούν ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές και μετά από τρεις μήνες οι ηγέτες θα συζητήσουν ξανά την κατάσταση. Άλλο; Η δίοδος στην οδό Λήδρας θα ανοίξει μετά από τις τεχνικές ετοιμασίες.

Είναι δυνατόν να πει κανείς τα πάντα για τα αποτελέσματα αυτά. Από τη μια, μπορείτε να αποκομίσετε μιαν τεράστια εικόνα "απαισιοδοξίας" και από την άλλη, μπορείτε να πείτε ότι τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Από τη μια, είναι δυνατόν να λεχθεί ότι οι δύο ηγέτες δεν παρήγαγαν ουσιαστικά κάποιο απτό αποτέλεσμα. Και από την άλλη, μπορεί να θεωρηθεί ως έστω και μια μικρή "ελπίδα", ακόμη και το γεγονός ότι συνεχίζεται με τους Ιακώβου και Ναμί η διαδικασία Τζιωνή-Περτέβ που είχε διακοπεί. Όμως, η χθεσινή ανακοίνωση δεν ήταν όπως "οι συμφωνίες αρχών" που έκαναν στο παρελθόν μετά από κάθε συνάντησή τους το ΑΚΕΛ με το ΡΤΚ. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Κατά το κοινό ανακοινωθέν, ο Μόλερ εξήγησε περισσότερο το "μηχανισμό" που δημιουργήθηκε πάνω στη "διαδικασία". Τα σημεία πάνω στα οποία υπήρξε "συμφωνία" είναι σχεδόν όλα τεχνικά.

Δηλαδή, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να μπορεί να παράγεται μόνο ένα τόσο μηδαμινό αποτέλεσμα από τη συνάντηση δύο πολιτικών ηγετών και συνομιλία 3.5 ωρών. Το γεγονός ότι στην ανακοίνωση δεν έγινε αναφορά στο Σχέδιο Ανάν και στη διαδικασία της 8ης Ιουλίου αντικατοπτρίζει τη θολότητα του "κλίματος" στο εσωτερικό. Το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε μια ξεκάθαρη ημερομηνία στο θέμα της οδού Λήδρας (Λοκματζή) με την πρόφαση των "τεχνικών προετοιμασιών", δεικνύει την πιθανότητα "εμποδίων". Διότι, όλοι ξέρουμε ότι η Ελένη Μαύρου και ο Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι χαρακτήρισαν τις τεχνικές ετοιμασίες ως "δουλειά μερικών ημερών". Στο κοινό ανακοινωθέν θα μπορούσε τουλάχιστον να επιτευχθεί συμφωνία για "μορατόριουμ". Δυστυχώς, ούτε αυτό έγινε. Έστω και αν η "φωτογραφία" μπροστά στην πόρτα του Μόλερ δεν μας δίνει αρκετή ελπίδα, πρέπει να ξέρουμε ότι πλέον τα μάτια του κόσμου θα στραφούν πιο πολύ προς το μέρος μας.

Σε αυτή τη νέα διαδικασία, η "επικοινωνία" θα είναι πιο καθοριστική. Οι μάχες για την εικόνα θα απαιτήσουν πιο εύστροφα, ικανά και εξοπλισμένα στελέχη. Στο τέλος αυτής της συνάντησης των τρεισήμισι ωρών, η "διερεύνηση" που έγινε, όπως είχε πει και ο Χριστόφιας στην προχθεσινή του συνέντευξη Τύπου, έδειξε τις "προθέσεις" και τις "θέσεις" και των δύο πλευρών. Είμαι βέβαιος ότι οι "προθέσεις" του Χριστόφια είναι πιο θετικές από εκείνες του Παπαδόπουλου και ότι μέσα σε αυτές τις προθέσεις ο Ταλάτ θα μπορέσει να βρει "θέσεις" πολύ πιο κοντά στον ίδιο. Όπως για παράδειγμα, το ότι το Κυπριακό θα το λύσουν τα Ηνωμένα Έθνη και όχι η ΕΕ. Το ότι η συνέχιση του στάτους κβο δεν αποβαίνει προς όφελος κανενός. Το ότι μια νέα αποτυχία θα είναι καταστροφική. Αυτά αποτελούν κοινά σημεία τα οποία ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ θα μπορούσαν να βάλουν το ένα κάτω από το άλλο και να τα υπογράψουν. Αλλά, δεν θέλησαν να μας αφήσουν ένα κοινά υπογραμμένο κείμενο. Είναι φανερό πως συμπεριφέρονται πολύ προσεχτικά και οι δύο. Πάλι όμως, οι κοινωνίες των πολιτών πρέπει να ενθαρρύνουν το άνοιγμα αυτής της νέας "σελίδας" και να βοηθήσουν τους ηγέτες. Δεν ωφελούν σήμερα η απελπισία, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η καχυποψία.

 

ΠΟΛΙΤΗΣ 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

Στην Αθανασία

 

Scripta Manent

Τι λάχανα, τι μπρόκολα. Χαρίλαος Φλωράκης
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday216
mod_vvisit_counterYesterday386
mod_vvisit_counterThis week2003

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack