aixmes.com

Νέα εποχή (κύριο άρθρο στον Πολίτη) Εκτύπωση E-mail
22.03.08
Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απάντησε θετικά στο κάλεσμα των καιρών. Οι δύο ηγέτες έσπασαν τον πάγο, έδειξαν να ξεπερνούν το πέπλο της καχυποψίας, μίλησαν μαζί για την Κύπρο της λύσης και της ειρήνης και απέρριψαν τις μονίμως αρνητικές θεωρήσεις του πολιτικού και δημοσιογραφικού περιβάλλοντος. Ανακοίνωσαν μαζί το άνοιγμα της Λήδρας, δεσμεύτηκαν να συζητήσουν στο μέλλον το άνοιγμα κι άλλων οδοφραγμάτων και κατέληξαν σε μια ουσιαστική συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουν μπροστά. Ήταν εμφανές στα πρόσωπα και των δύο ότι, αν μη τι άλλο, θα προσπαθήσουν με καλή διάθεση για το καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου.

Το Κυπριακό δεν λύθηκε ασφαλώς χθες. Ούτε και ανέμενε κανείς ότι θα λυνόταν στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών. Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα, όταν οι δύο πλευρές θα εμπλακούν στη συζήτηση των ουσιαστικών πτυχών του προβλήματος. Σημασία, ωστόσο, το καταγράψαμε πολλές φορές, έχει η κινητικότητα. Μέσα στην κίνηση είναι που μπορεί να βρει κανείς τις διεξόδους. Μέσα στην κίνηση είναι που μπορεί να βρει κανείς τους συμμάχους. Και, μέσα στην κίνηση είναι που αξιοποιούνται τα εμπλεκόμενα, όπως έλεγε κάποτε ο κ. Λυσσαρίδης, συμφέροντα. Απεναντίας, μέσα στη στασιμότητα και τη φοβική προσέγγιση του προβλήματος, εμπεδώνεται η διχοτόμηση. Αναγνωρίζονται τα τετελεσμένα. Εξαφανίζεται το διεθνές ενδιαφέρον και οι δυνατότητες που έχουμε να πετύχουμε κάτι θετικό.

Η χθεσινή συνάντηση των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ εγκαινίασε μια νέα εποχή, όπως είπε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Οι πολιτικές δυνάμεις, τα μέσα ενημέρωσης, η κοινωνία των πολιτών, πρέπει να πιστέψουν σε αυτή τη νέα εποχή, να στηρίξουν τις προσπάθειες που θα καταβληθούν και να εκφράσουν την ελπίδα πως η μέρα που αυτός ο τόπος θα βρει την ειρήνη και τη συμφιλίωση, μπορεί και να μην είναι μακριά. Ο κυπριακός λαός, στο σύνολό του, θα πρέπει κάποτε να αντιληφθεί ότι η υπόθεση του μέλλοντός του, δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια μόνο των ηγετών. Έχει και ο ίδιος ρόλο να διαδραματίσει, επιδεικνύοντας και αποδεικνύοντας συνεχώς πως θέλει να προχωρήσει μπροστά. Πως θέλει να τερματίσει την εποχή της διαίρεσης, της εχθρότητας και της αντιπαράθεσης. Πως θέλει ν' ανοίξει μια νέα σελίδα στη ζωή του, να εγκαινιάσει μια νέα εποχή για τον τόπο του.

ΠΟΛΙΤΗΣ
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

allez retour

 

Scripta Manent

Σύμπαν σημαίνει καθολικότητα, δηλαδή ενότητα μέσα στην πολλότητα. Ν. Κουζάνος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday365
mod_vvisit_counterYesterday377
mod_vvisit_counterThis week1912

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack