aixmes.com

Τρίμηνη δοκιμασία για Κυπριακό Εκτύπωση E-mail
22.03.08

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


ΕΝΑ διαδικαστικό πλαίσιο που θεωρείται συγγενικό με την 8η Ιουλίου συμφώνησαν Χριστόφιας και Ταλάτ και τώρα το τιμόνι και το χειρόφρενο βρίσκεται στα χέρια των δυο πλευρών για το τι μέλλει γενέσθαι. Αφήνοντας εν πολλοίς τα ακανθώδη θέματα και αναδεικνύοντας περισσότερο τη διαδικασία, έχουν αναλάβει το βάρος μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην τρίωρη συνάντησή τους, καθόρισαν τη μεθοδολογία, που είναι ουσιαστικά αυτή που υιοθετήθηκε με την 8η Ιουλίου και από Δευτέρας θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών. Η ευθύνη για αυτό μετατέθηκε στους συμβούλους, Ιακώβου και Ναμί, οι οποίοι τη Δευτέρα το απόγευμα θα συζητήσουν τον καθορισμό του αριθμού των επιτροπών και την ημερήσια διάταξή τους. Θα εισέλθουν βασικά σε μια συζήτηση, για την οποία Τζιωνής και Περτέφ, έχουν εν πολλοίς αναλώσει σε χρόνο πέρα των 50 συναντήσεων.

Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση Χριστόφια- Ταλάτ, το κλίμα περιγράφεται ως πολύ καλό και οι δυο συζήτησαν σε βάθος τα αγκαθώδη θέματα αλλά και τις εκατέρωθεν ανησυχίες. Η συζήτηση που είχαν φαίνεται να είχε βοηθήσει και στη διαμόρφωση του πλαισίου που καθόρισε το κοινό ανακοινωθέν. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέμεινε στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε τρεις μήνες ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των επιτροπών. Είχε εκφράσει και την άποψη για έναρξη συνομιλιών χωρίς καμία προετοιμασία. Ο Δημήτρης Χριστόφιας του υπέδειξε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις των επιτροπών και να γίνει επαναξιανολόγηση στο τέλος του τριμήνου. Ότι, δηλαδή, προέβλεπε η επιστολή Γκαμπάρι. Τελικά υιοθετήθηκε η προσέγγιση Γκαμπάρι. Από το κοινό ανακοινωθέν, προκύπτουν μια σειρά ζητήματα, τα οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν, μόλις «περπατήσει» η διαδικασία.

Πρώτον, η μη αναφορά στην 8η Ιουλίου, έγινε για προφανείς λόγους, το ζητούμενο ωστόσο είναι πως η διαδικασία θα κριθεί στην πράξη. Η μη αναφορά στην 8η Ιουλίου αλλά και στο σχέδιο Ανάν, αποτελεί ενδεχομένως ο εκατέρωθεν συμβιβασμός.

Δεύτερο, οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με θέματα καθημερινότητας και ουσίας( ο εκπρόσωπος του Ταλάτ αναφέρθηκε μόνο στα ζητήματα καθημερινότητας).

Τρίτο, το επόμενο ραντεβού Χριστόφια-Ταλάτ θα γίνει σε τρεις μήνες για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, «κάνοντας χρήση των αποτελεσμάτων»( των επιτροπών). Είναι προφανές πως εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, οι δυο πλευρές θα επανεξετάσουν την κατάσταση. Εάν αυτό θα γίνει σκόπιμα από τουρκικής πλευράς για να εξουδετερωθεί η 8η Ιουλίου, θα διαφανεί στη συνέχεια.

Τέταρτο, είναι σημαντικό πως δεν υπάρχει αναφορά στη μορφή της λύσης. Σημειώνεται πως το πρώτο σημείο της 8ης Ιουλίου, γίνεται αναφορά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Ταλάτ είπε ότι τώρα συζήτησαν απλώς για τη διαδικασίας. «Δεν αναφερθήκαμε σε οποιαδήποτε βάση, οποιεσδήποτε παραμέτρους σε σχέση με τη λύση. Απλώς συζητήσαμε τη διαδικασία και συμφωνήσαμε επί της διαδικασίας», ανέφερε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Χριστόφιας είπε πως «θέλουμε να υπογραμμίζουμε αυτά στα οποία συμφωνούμε και όχι οτιδήποτε επί του οποίου διαφωνούμε», προσθέτοντας πως «θα εξετάσουμε τις οποιεσδήποτε διαφωνίες από κοινού, έτσι το μήνυμα που θέλουμε να εκφράσουμε είναι το μήνυμα του τι συμφωνήσαμε να πράξουμε». Πέμπτο, σε σχέση με την οδό Λήδρας, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως μόλις είναι τεχνικά δυνατό. Η Δήμαρχος Λευκωσία, Ελένη Μαύρου, είπε πως μόλις πάρει το πράσινο φως, η δίοδος θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μηνός. Οι δυο πλευρές αποσύνδεσαν το θέμα της Λήδρας με αυτό του Λιμνίτη, το οποίο παρέπεμψαν να εξετασθεί με ''τα άλλα οδοφράγματα''

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

αααψιού

 

Scripta Manent

Μη με γυρέψεις αλλού/ μονάχα εδώ να με γυρέψεις/ μόνο σε μένα. Τ. Πατρίκιος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 2 επισκέπτες online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday152
mod_vvisit_counterYesterday384
mod_vvisit_counterThis week855

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack