aixmes.com

Η ελπίδα έχει ζωντανέψει Εκτύπωση E-mail
23.03.08

Του Βασίλη Πρωτοπαπά

Διαψεύδοντας τους κήρυκες του φόβου, της καχυποψίας και της άρνησης, η ελπίδα έχει ζωντανέψει.

Δεν είναι τόσο η συμφωνία ως προς τη διαδικασία. Ανάλογες διαδικασίες, που αποδείχθηκαν ατελέσφορες, είδαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Το σημαντικότερο είναι η εμφανής διάθεση των δύο ηγετών να στείλουν από κοινού θετικά μηνύματα προς το σύνολο του κυπριακού λαού. Να επικεντρωθούν και να αναδείξουν τα κοινά στοιχεία.

Αφήνοντας κατά μέρους τα συνήθη παιγνίδια εντυπώσεων και τακτικής, οι δύο ηγέτες έδειξαν να συναισθάνονται το μέγεθος των ευθυνών τους απέναντι στην κοινή πατρίδα. Δικαιώνοντας τις προσδοκίες όσων διέβλεπαν μιαν ιστορική συγκυρία από την παρουσία δύο αριστερών-προοδευτικών ηγετών στο πηδάλιο των δύο κοινοτήτων.

Για να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατό, η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη, δεν αρκεί ένα καλό συνταγματικό κείμενο, ως αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Εξίσου σημαντικό είναι να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί μια νέα κουλτούρα συμφιλίωσης και συνεργασίας ανάμεσα στους Κυπρίους.

Για να λειτουργήσει και να αντέξει στο χρόνο μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως αναφέρει η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, χρειάζεται από τώρα οι πολιτικοί ηγέτες, πέρα από τις διαπραγματεύσεις, να εκπέμπουν από κοινού θετικά και αισιόδοξα μηνύματα. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κοινωνικό κλίμα που απαιτείται για τη στήριξη μιας συμφωνημένης λύσης.

Οι δύο ηγέτες απέδειξαν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Απομένει να δούμε πόσες και ποιες από τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και από τα ΜΜΕ θα πράξουν το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, η ελπίδα έχει οριστικά ζωντανέψει.

ΠΟΛΙΤΗΣ 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
cr?me br?l?e
 

Scripta Manent

Οι αντίξοες συνθήκες, οι δυσκολίες δεν σε πτοούν, όταν είσαι ζεστός από μέσα, προχωράς. Ευάγγελος Αβέρωφ
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday111
mod_vvisit_counterYesterday399
mod_vvisit_counterThis week2057

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack