aixmes.com

Λαθραίας ανάγνωσης συνέχεια... Εκτύπωση E-mail
23.03.08
Παρακάμπτω τις όποιες μομφές σου για τον κορμό της προηγούμενης παρέμβασης μου αφού απλώς «προδίδουν» την δική σου ικανότητα κατανόησης και εξάλλου με διασκεδάζουν.

 

Αν έχεις εντοπίσει τι το απόλυτο είμαι πρόθυμος να το ακούσω. Ωστόσο ναι, ο σχετικισμός ή σκεπτικισμός –πιότερο του γούστου μου- είναι από παλιά πρόβλημα για τους θηρεύοντες στα χωράφια λογής λογής θεωριών επίδοξων να μονοπωλήσουν το πεδίο των ιδεών δίχως να το καταφέρνουν.

Η λαθρομετανάστευση ως γεγονός είναι συνδεδεμένη με την ανθρώπινη στέρηση. Εκείνος που στερείται προσδοκεί καλύτερες συνθήκες ζωής σε ένα άλλο τόπο. Ώστε ανέκαθεν παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης μαζικής ή μερικής σε τόπους που φαντάζουν ως γη της επαγγελίας.

Εφόσον η στέρηση ορισμένων –εώς και των πολλών- είναι αναγκαία συνισταμένη της καλοπέρασης άλλων το φαινόμενο δεν καταλύεται ούτε πρόκειται να καταλυθεί. Το πολύ-πολύ να αλλάξουν οι ρόλοι.

Η Δύση απολαμβάνει το εκπληκτικό της βιοτικό επίπεδο σε βάρος του υπόλοιπου πλανήτη και ειδικά της αφρικανικής ηπείρου. Ενδέχεται ο μέσος Δυτικός άνθρωπος να βλέπει με κάποια συμπάθεια τον κάθε στερημένο, άντε να ρίχνει και κάνα οβολό από το πλεόνασμα του κάθε τόσο, αλλά δεν θα ήθελε να χάσει με τίποτα το σημερινό βιοτικό επίπεδο του. Το τελευταίο είναι εκείνο που έλκει τον στερημένο μετανάστη για να εισρέει στην Δύση.

Η αξία της ισότητας που ως ιδεολόγημα παρέλαβε η περισπούδαστη θεωρία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλει άπαντες ίσους. Άσε δε που η ιδιότητα άνθρωπος προσπορίζει υποτίθεται από μόνη της αξιακό φορτίο αναφαίρετο.

Η πραγματικότητα, ειδικά η δικαϊικά διαμορφωμένη, θέλει κάθε έννομη τάξη, πέραν άλλων ρυθμίσεων, να επιφυλάσσει το μέγιστο εύρος των ωφελημάτων της στα πρόσωπα τα συνδεδεμένα με αυτή με την ιδιότητα του πολίτη.

Κατά τούτο ο ξένος που εισέρχεται άνευ αδείας στο πεδίο μιας έννομης τάξης είναι λαθραίος, παράνομος. Δηλαδή η περίφημη αξία της ισότητας πάει περίπατο. Ο παράνομος μετανάστης δεν απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα. Νομικά δεν είναι υποκείμενο δικαιωμάτων, δεν έχει καμία υπόσταση.

Η Δύση στον βαθμό που μπορεί να αφαιμάξει ως φτηνό εργατικό δυναμικό τον παράνομο το πράττει. Άντε το πολύ-πολύ δίνει και μια «πράσινη κάρτα» για να τον ελέγχει μέσω του σχετικού αρχείου αλλά και για να ανακουφίζει και τα αγκομαχούντα ασφαλιστικά της ταμεία.

Στην ρίζα της η στέρηση θα εξακολουθήσει αναγκαία ώστε άλλοι να απολαμβάνουν το πλεόνασμα. Όσο υπάρχει στέρηση θα υπάρχουν και οι παράνομοι μετανάστες. Η σχέση ισχύει από τότε που υπάρχει άνθρωπος. Δεν έχει σημασία αν μ’ αρέσει ή όχι. Σημαντικό είναι ότι ισχύει έτσι κατά τρόπο αναγκαίο της ανθρώπινης πραγματικότητας.

Οι αξιολογικές κατηγορίες βάρβαρου-πολιτισμένου δεν με ενδιαφέρουν. Ως έννοιες είναι πολεμικά εργαλεία, επίσης αναγκαία. Ο πολιτισμένος αυτοπροσδιορίζεται έτσι κατά τρόπο αφαιρετικό. Αφαιρεί τον εαυτό του από ένα πλήθος για να τον αξιολογήσει με το δεδομένο κριτήριο ως υπερέχων από άποψη πολιτισμού. Κατ’ αντιδιαστολή ο άλλος μειονεκτεί εώς και βαρβαρίζει. Με τον ίδιο τρόπο που κι εσύ επιχειρείς αντίλογο σε «κάποιες άλλες –βάρβαρες-συνειδήσεις». Η θέση σου για να υπάρξει θέλει την αντίθεση της. Με τον ίδιο τρόπο ο σύννομος τον παράνομο, ο πολιτισμένος τον βάρβαρο. Πρόκειται για διασκεδαστικές, υπό προϋποθέσεις, αφαιρέσεις της σκέψης με σαφώς πολεμικούς σκοπούς.

Μπορείς να διακρίνεις –και να διασκεδάσεις με την σειρά σου- την λειτουργία που περιγράφω στην πρώτη παράγραφο μου. Μόνο μην προδοθείς ξανά!

Άνισα

D E M I A N

 

Links:

Στον λαθραίο αναγνώστη Demian

(Λαθραία) ανάγνωση

Για τους (λαθρο)μετανάστες

Μέσα από τα μάτια ενός (λαθρο)μετανάστη

 

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 
Κικη ρι κου
 

Scripta Manent

Σύμπαν σημαίνει καθολικότητα, δηλαδή ενότητα μέσα στην πολλότητα. Ν. Κουζάνος
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday25
mod_vvisit_counterYesterday276
mod_vvisit_counterThis week2232

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack