aixmes.com

Ιδού η λύση για το υδατικό Εκτύπωση E-mail
25.03.08

Να απαγορευτούν οι πισίνες. Δεν κάνω πλάκα. Αν οι υπολογισμοί του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Χ. Θεοπέμπτου είναι σωστοί,

τότε οι περικοπές πάνε περίπατο. Χωρίς πισίνες μέχρι να γίνουν αφαλατώσεις ή να μας φέρουν νερό από το... Αμέρικα. Είναι κι' αυτή μια λύση...

Γιατί όπως μας λέει ο κ. Θεοπέμπτου "για να λειτουργήσει μια πισίνα 8χ4 μέτρα ένα καλοκαίρι θα χρησιμοποιηθεί το νερό που μπορεί να καταναλώσει ένας Κύπριος για περίπου 10 μήνες." Ή ακόμη, "οι ανάγκες σε νερό ενός ατόμου για πάνω από 160 μέρες χάνονται μόνο με ένα γέμισμα". Δύσκολο μέτρο, ε; Ναι αλλά, οι περικοπές τι είναι; Και στο κάτω-κάτω, η πισίνα θεωρείται "πολυτέλεια" (ακόμη) για τα κυπριακά σπίτια. Το νερό όμως;

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την τελευταία έκθεση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος: "…Υπάρχουν κοινότητες στην Κύπρο με πολύ μεγάλο αριθμό πισίνων, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Τάλας στην Πάφο όπου υπάρχουν 1000 πισίνες περίπου.

Οι μεγάλοι αυτοί αριθμοί δείχνουν ότι το νερό που χρησιμοποιείται από τις χιλιάδες πισίνες στην Κύπρο αφορά πολύ μεγάλες ποσότητες. Ορισμένες Αρχές κάνουν προσπάθειες για περιορισμό αυτής της χρήσης του πόσιμου νερού αλλά παραμένει η ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση του θέματος.

Επίσης, διασταυρωμένη πληροφόρηση που έχω πάρει από επαγγελματίες του Κλάδου για την εξάτμιση του νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναφέρεται σε 1 εκατοστό την ημέρα, δηλαδή από μια πισίνα (8 επί 4 μέτρα) εξατμίζονται περίπου 300 λίτρα νερό την ημέρα.

Πόσο επομένως είναι το πόσιμο νερού που χάνεται από μια πισίνα 8x4 μέτρα κατά τη διάρκεια ενός έτους;

1. Αν υποθέσουμε ότι το βάθος της πισίνας είναι κατά μέσο όρο μόνο 1 μέτρο, τότε ένα γέμισμα απαιτεί 8x4x1=32 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού (ή 32000 λίτρα)

2. Κάθε καλοκαιρινή μέρα εξατμίζεται τόσο νερό, που μαζί με το νερό που χάνεται από τη χρήση και την υπερχείλιση ανέρχεται σε 300 λίτρα την ημέρα (ή 0.3 κυβικά μέτρα).

Σύνολο για 90 μέρες καλοκαίρι (90μέρες)x(300λίτρα τη μέρα) =27000 λίτρα

3. Σύνολο νερού που χρειάζεται για γέμισμα και λειτουργία μιας πισίνας για ένα καλοκαίρι είναι 32000 + 27000 = 59000 λίτρα νερού.

4. Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση νερού στην Κύπρο είναι περίπου 200 λίτρα τη μέρα.

Δηλαδή μια πισίνα 8x4 μέτρα για να γεμίσει και να λειτουργήσει ένα καλοκαίρι καταναλώνει το νερό που χρειάζεται ένας Κύπριος για όλες τις ανάγκες του (59000/300) για 295 μέρες ή περίπου 10 μήνες! Οι ανάγκες σε νερό ενός ατόμου για πάνω από 160 μέρες χάνονται μόνο με ένα γέμισμα.

Και όλα αυτά, όταν το πόσιμο νερό αναπληρώνεται με νερό της κινητής αφαλάτωσης που στοιχίζει €1,42 το κυβικό μέτρο και όταν η πολιτεία απαγορεύει το πότισμα ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου με το λάστιχο".

χ.


Link

http://theopemptou.com/
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Το ασχετο

 

banania reb.

 

Scripta Manent

Η δόξα μου δεν είναι τα βιβλία που έχω γράψει, αλλά εκείνα που έχω διαβάσει. Μπόρχες
 

Συνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday238
mod_vvisit_counterYesterday356
mod_vvisit_counterThis week1774

Στατιστικα

Μέλη: 2
Νέα: 1659
Σύνδεσμοι: 28

surveyor

Τοπογραφικές αποτυπώσεις - χαράξεις

99304487 & 99955491

έκπτωση 15% στα μέλη

Joomla Templates by JoomlaShack